Forme de compensare a lucrului de noapte

127
Forme de compensare  a lucrului de noapte - formecompensare-1394975337.jpg

Articole de la același autor

Doamnă Daniela C., după cum ne-a explicat Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă, nu se pune problema, în cazul relatat de dumneavoastră, a unei discriminări între angajați, Totul, din cauză că există două posibilități legale de compensare a muncii de noapte: 1. prin program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puțin trei ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază; 2. cu un spor pentru munca prestată în timpul nopții de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
Modificări legislative. De asemenea, confuziile ar putea fi generate și de modificările aduse legislației de noul Cod al Muncii, potrivit cărora, salariatul va primi spor numai dacă a prestat muncă de noapte cel puțin trei ore din timpul normal de lucru, condiție care nu se regăsea în vechiul cod. 
Ce este munca de noapte. Este considerată muncă de noapte activitatea prestată între orele 22.00 și 6.00.
Sancțiuni. Angajatorii care încalcă legea riscă amenzi cuprinse între 1.500 lei la 3.000 lei. Însă, angajatorul nu va ajunge să răspundă în fața legii dacă salariatul nu va depune o sesizare scrisă și înregistrată la ITM. 
Important! Femeile însărcinate, tinerii sub 18 ani, lăuzele și mamele care alăptează nu pot presta muncă de noapte, indiferent de contextul în care li se propune acest lucru.  De asemenea, chiar dacă ele solicită să-și completeze veniturile în acest fel, angajatorul nu le poate îndeplini dorința.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2865 secunde