Medicul de gardă

Ficatul se regenerează în orice situație?

Duminică, 13 Mai 2012, 17:09
4325
"Este adevărat că un ficat bolnav se rege-nerează și că hepatita A se face doar din cauza lipsei de igienă? Cum îți dai seama că ficatul nu e în regulă?" (Loredana Miciu).

v v v

Într-adevăr, ficatul se încadrează în cate-goria celor mai rezistente organe ale corpului. Potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, ficatul se poate regenera, funcționând chiar și în situațiile în care, din cauza suferinței sau a unei intervenții chirurgicale, i-a fost afectat și peste jumătate din țesut. Asta nu înseamnă însă că ficatul este indestructibil. Pentru evitarea problemelor, este nevoie să fim extrem de atenți la ce mâncăm și, mai ales, ce bem. Este clar, cea mai întâlnită boală a ficatului este hepatita, o inflamație care poate să apară din cauza excesului de medicamente pe o perioadă mai lungă de timp, a drogurilor sau a infecțiilor de natură virală. Cei mai mulți oameni se îmbolnăvesc însă de hepatită din cauza virusurilor.

Referitor strict la hepatita A, ați spus bine, aceasta mai poartă denumirea și de "boala mâinilor murdare", din cauză că e provocată de virusurile prezente în alimentele păstrate neigienic sau alterate. De aceea, pentru a reduce riscul infestării cu virusul hepatitei A, este nevoie de respectarea cel puțin a normelor elementare de igienă.

Semnalele pe care le transmite un ficat bolnav sunt durerile din partea dreaptă imediat sub coaste, balonarea și oboseala inexplicabilă. Este bine ca la astfel de simptome să cerem deîndată părerea medicului 

Articole din Cetățenești


Articole pe aceeasi tema

Marţi, 20 Decembrie 2011
Stire din Sănătate : Ferește-te de boli cu suc de gutui
Pagina a fost generata in 0.2921 secunde