Fețele Constanței secolului XXI

1667
7
De o parte, locuințe noi, arătoase, moderne. Peste drum, în plin oraș, ghetouri în care colcăie mizeria, "păzite" de haite de maidanezi, ai căror… locatari, adulți și copii foarte mici, alungați de colo-colo, se luptă să supraviețuiască, fără speranța că vor fi vreodată integrați în societate.


Cam acesta este tabloul pe care sunt obligați… să-l admire de peste șapte ani locuitorii din cartierul Inel II, de când, în apropierea Haltei Traian, la o aruncătură de băț de blocuri și vile cochete, un grup de romi, de fel din Castelu și Medgidia, și-au stabilit… cartierul general. Când s-au mutat cu cățel și purcel (cai, căruțe și alte acareturi și mulți copii mici și foarte mici), s-au gândit că n-o să fie tolerați prea mult timp în zonă. Dar când au văzut că… ține, și-au făcut o șatră în toată regula, apoi… au deschis un "centru" pentru depozitarea peturilor, care sunt ridicate, periodic, de o mașină, ambalaje pentru care primesc, susțin ei, 50 de lei pentru fiecare transport. Această sumă, adăugată la alocațiile copiilor, toți minori (al căror număr exact nu sunt dispuși să-l divulge, la ora vizitei noastre, majoritatea fiind plecați la scormonit prin gunoaie după sticle) și la veniturile din cerșetorie sau cine știe ce alte activități, i-a ajutat să supraviețuiască atâta amar de vreme. 

Este adevărat că dintotdeauna au existat, atât la orașe, cât și la sate, oameni care n-au după ce să bea apă, motivele care i-au adus în această stare fiind diverse. Chiar dacă autoritățile nu i-au putut ajuta să aibă măcar un acoperiș deasupra capului, asta nu înseamnă că trebuie încurajați să trăiască în legea lor și, mai ales, să-și chinuie copiii foarte mici în bordeie mizerabile, printre gunoaie și câini purtători a sute de boli.

Prima tentativă de evacuare

Nemaisuportând mizeria și mirosurile pestilențiale, sătui să stea și ziua cu jaluzelele trase, dar și pentru că la mijloc era soarta unor copii neîngrijiți, cu probleme de sănătate, după nenumărate demersuri eșuate către autoritățile locale, în vara anului trecut, locuitorii din zonă au cerut ajutorul ziarului nostru. La o zi după apariția articolului în Cuget Liber, jandarmii și alți reprezentanți ai autori-tăților locale au des-cins la fața locului, apoi zona a fost dezafectată.

Însă, minunea nu a ținut prea mult, căci la scurt timp, romii au reapărut în peisaj. De data asta au ocolit vechiul amplasament, încropindu-și tabăra un pic mai încolo, oferind celor din jur aceeași imagine jal-nică: adăposturi improvizate din cârpe, celofane și cartoane, tot felul de ciorcioboate murdare și aruncate în toate părțile, până la șosea, care emană un miros insuportabil, practic, o mizerie inimaginabilă.

Ce vină au copiii?

Dacă la mijloc nu ar fi fost soarta atâtor copii mici, chinuiți, duși toată ziua la Urgență din cauza pro-blemelor de sănătate, cei din zonă ne-au mărturisit că i-ar fi tolerat până în primăvară: "Ăia mari or fi căliți, dar copilașii tremură ca varga, ies afară din bordei cu noaptea-n cap și se joacă cu câinii, sunt o grămadă, iar numărul lor crește de la o zi la alta, ne-au disperat, ne e frică să circulăm noaptea. Au și o sobă înăutru și fac focul cu coarde de viță de vie, uitați-vă, e ditamai grămada de viță în stânga! Oare cei de la Protecția Copilului n-ar putea să salveze niște suflete care n-au nicio vină că părinții lor sunt cum sunt? Am văzut că articolele dumneavoastră au rezultat, sperăm ca și acum să vină jandarmii, să se curețe zona, poate, de mila copiilor, să le dea și lor o cămăruță în Henri Coandă! Toată ziua se duc cu ăia mici la Urgență, e păcat de ei! Am văzut nenorocirea de la Bălcescu, de la o sobă fără ușiță au ars trei îngerași. Și aici sunt copii nevinovați, cu părinți nevoiași, poate mai săraci cu duhul… Dar și ei sunt oameni. Ne e milă de ei, dar e rău și pentru ei, și pentru noi, și pentru fața asta hâdă a orașului. Nu se poate, suntem totuși în Constanța! Plus haitele de câini, ne e frică să circulăm! Ne gândeam să-i chemăm pe cei de la Sănătate Publică, sunt mulți microbi aici"– ne-a spus o locuitoare care locuiește vizavi de locul cu pricina.

Și pirandele cu care am discutat ni s-au plâns că n-au unde să se ducă cu copiii, iar primăria nu-i ajută în niciun fel. Știau că alți oameni nevoiași au primit case în Henri Coandă și sunt nemulțumite că familiile lor nu sunt tratate la fel. Cât privește încălzirea bordeiului, și-au dat cuvântul de onoare că puradeii nu suferă de frig, că au sobă. Întrebate despre pericolul unor incendii, au dat din umeri… Apoi, își căutau cuvinte prin care să convingă că sunt părinți grijulii!

Poliția, neputincioasă

Evident, la Secția IV Poliție, situația este cunoscută, dar ni s-a spus că ori de câte ori sunt alungați, romii revin, chiar dacă nu pe vechiul amplasament, pe motiv că nu au unde să se ducă. Apoi ni s-a promis că o să fie trimis un agent în zonă.

Cât privește implicarea Direcției de Sănătate Publică, având în vedere că situația este de competența Primăriei și a Poliției locale, această instituție poate să colaboreze pe probleme strict medicale, dacă este solicitată.

Pe de altă parte, cititorii noștri sunt convinși că atâta vreme cât nu se fac pași concreți pentru integrarea acestei categorii sociale, asemenea aspecte vor fi nelipsite și din peisajul citadin. Mai mult, ei se întreabă ce ar trebui să facă elitele lor, "regele, ceilalți bulibași", pentru ca acești oameni să fie adunați de pe drumuri?


Comentează știrea

Miruna
26 ianuarie 2013
având în vedere că situația este de competența Primăriei și a Poliției locale, ..E CLAR...DEGEABA VORBIM CATA VREME ACESTE INSTITUTII VOR FI CONDUSE DE CLANUL MAFIOT MAZARE ET CO(NSTANTINESCU)

.

inel 1
26 ianuarie 2013
mizerie

aceeasi imagine dezolanta exista si in inel 1 pe camp,gunoaie, caini ,ti-e frica sa mai mergi cu gunoiul ca tabara pe tine,tiganii fac legea pe strazi ,un oras mizerabil

piata universitatii
26 ianuarie 2013
Constanta, bantustan nazist

Si Hitler i-a amagit pe ai lui ani de zile, cu un pachet de oase expirate, cu o mocangeala pe tramvaie, cu ghetouri precum Henry Coanda, cu promovarea pilelor si neamurilor in Gestapo (primaria CT e la fel) ... Si totusi diferenta intre cei doi e ca pastaie e de o mie de ori mai jegos si mizerabil ca Hitler, dar constantenii vor simti asta doar cand nota de plata CHIAR le va fii data la plata...

ath
27 ianuarie 2013
Bancuri cu soferite blonde

Recent am vazut pe internet un filmulet cu "o blonda" care se chinuia sa-si parcheze masina pe o strada dintr-un oras american.Pentru cateva secunde,in filmulet mai apare "o blonda" cu un catelus in lesa.Dupa ce catelusul s-a usurat pe trotuar, "blonda" cu catelul isi scoate un saculet si se apuca sa-i stranga rahatul cainelui.Jurnalistul si comentatorii articolului faceau bascalie de soferita nepriceputa dar niciunul nu a vazut ce face "blonda" cu catelul. In plus niciun comentator nu a vazut ca in America masinile nu stau parcate pe trotuar.In cazul nostru ne varsam focul pe tigani dar nimeni nu se intreaba al cui este terenul din imagine.Resturile de beton armat aruncate la intamplare,bolovanii,stalpii din beton si grinzile care stau sa cada nu le vede nimeni ? Unde sunt "brunetii" care au abandonat acolo resturile de beton ? Tot tiganii sunt vinovati ? Nu sunt avocatul tiganilor dar este bine sa ne vedem barna din ochii nostri inaite de a face bancuri cu tigani.

EUGEN OLTEANU-ANR CAPITAN LA CAPITANIE SAU SECURITATE
27 ianuarie 2013
CUM NAIBA AJUNG GUNOAIELE ASTA SA DECIDA

de la PSD (15:08:10 03 Octombrie 2012) Ziceti ca Olteanu nu e angrenat politic ? Pai cum l-au pus PSD-istii in functie ? HAideti, ca e lata ! E PSD-ist pana in maduva oaselor. Si securist . Si foarte razbunator - are de platit polite de cand lucra in ANR. Au trimis omul perfect pentru aceste mizerii. PNL nu e in stare sa se impuna. Cu un ministru PNL, lasi sa te conduca un secretar de stat PSD ? De azi Olteanu nu mai e director - e Mihai Sagau =PNL. 1. ANeRe ANeRe, rau ai mai ajuns Bre de la Demolition Man (09:51:07 04 Octombrie 2012) Tare frate! Genial! Nu pot sa cred! Bomba bombelor! Sunt ravasit total! Va bateti joc de munca oamenilor din unitatea asta. O sa faceti din institutie varza. Cred ma masina de serviciu a noului director general va fi o mtocicleta Harley Davidson, iar uniforma de serviciu un costum din piele cu tresele prinse in tinte. Imaginati-va cat de cool va fi noul director general. 1. ANR si APC - aceeasi mizerie - aceeasi constructie - aceeasi ambitie de la White Tiger (12:25:29 03 Octombrie 2012) Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, d-l Preda Valentin, face jocurile atat in cadrul ANR cat si APC. Are de platit niste polite, ca doar din sistemul ANR provine! Chestia cu economiile pe deplasari, ambasade, suedezi, contribuabili, este praf in ochi. Din contra, de acum incolo cheltuielile vor fi mult mai mari. D-l director Olteanu executa niste ordine, ce este asa de complicat de inteles? Ca sa scape de anumite persoane, trebuie sa mute sedii si servicii, asa barbati sunt unii. Si lucrurile nu se vor opri aici. Ganditi-va ca Preda Valentin a ajuns secretar de stat ca urmare a prieteniei cu primarul Radu Mazare, care la randu-i este prieten cu Victor Ponta. Pepiniera PSD este puternica. PNL-ul nu prea are putere. De-aia d-l Matei Constantin a batut in retragere. Atat la ANR cat si la APC jocurile sunt facute de primarul Mazare prin via Bucuresti. Iar ca acoperire vin cu explicatii gen celor din articol. Ridicol. Chiar daca d-l Olteanu nu este angrenat politic, este evident cui face jocurile. PNL-ul trebuie sa-si impuna omul la ANR. Poate ii mai scade din orgolii d-lui Preda Valentin. Vom vedea. 11. ,vai de la relu (14:05:54 03 Octombrie 2012) cel mai bine examenele sa se sustina la sibiu ca-i in centru tarii...!!! 12. De ce strica un lucru care merge? de la Bogdan (18:28:34 03 Octombrie 2012) Am dat examen de brevet de 2 ori si nu era in comisie nici un examinator din afara Constantei. De unde naiba scot minciunile astea??? Nu era mai simplu sa mareasca taxa de examinare? Cum pot imbecilii astia care nu au navigat nici macar o secunda sa isi bata joc de noi? cum naiba ajung toate gunoaiele astea sa decida soarta noastra a celor care chiar ne castigam existenta MUNCIND????? 13. bataie de joc a usl-uli...ca de obicei de la dalin33s (17:54:59 21 Noiembrie 2012) Cum puteti domnule olteanu sa mintiti in halul asta?????Cum puteti sa spuneti ca navigatorii au cerut sa se mute o parte anr la bucuresti??Cea mai mare parte a lor cca 90% sunt din cta ce motice au avut sa ceara sa dea examenele in buc ,doar de dragul de a vedea capitala???Din cauza asta psd si pnl nu mai prind guvernarea pentru ca fac numai tampenii .Sper ca din 9 decembrie sa faceti opozitie pana va lasati de politica.Tembelilor 14. dalin33s de la s (17:57:35 21 Noiembrie 2012) Ce mai urmeaza pnl-istilor sa faceti ,mutati ceronav la satu-mare ca sa avem unde sa mergem pentru examenele imo si apoi dati un ordin sa se mute si portul constanta in bucuresti.Sa va fie rusine si succes in opozitie din 9 dec impreuna cu mai-marele vostru adormit crin antonescu. Du-te la pagina 1 2 2. ce inteligent de la .... (06:24:19 03 Octombrie 2012) bine ca n-au mutat si marea la Buc. sa-l faca oras port..... Nu s-a gandit nimeni ca daca esti marinar esti in general constantean, asa ca pt examene stai zile intregi in Buc. cine deconteaza cazarea?? 3. praf de la Cristian (09:14:06 03 Octombrie 2012) ce sa gandeasca ei, au doar interesele lor si atat, nu ii intereseaza de marinari, banii sa vina mai multi 4. haha de la eu (09:24:48 03 Octombrie 2012) La cererea navigatorilor? Cum puteti spune asa ceva , care navigatori ? Mai mult de 80% sunt constanteni , e totul politic fratilor ruuuuusssiiiinnnEeeeeeeeee sunt interese mari si apropo economia cine o face ? Noi sau statul ?vai mama voastra 5. o parte anr de la anonim (09:56:02 03 Octombrie 2012) care navigatori?faceti tot posibilul ca sa nu mai fiti alesi!nu va ganditi si la bietii marinari ca de unde sa mai platesca examenele ,statul la hotel si alte cheltuieli,va ginditi doar la banii dumneavostra.ar fi mai bine daca la alegeri sa nu va mai voteaza alegatorii usl.s-ar putea ca daca d-l basescu promite din nou mutarea anr-ului la constanta ,toti constantenii sa-l aleaga din nou.de cind a-ti venit la guvernare faceti lucrurile cu susul in jos.decit sa dea examen in romania ,ofiterii maritimi ar da mai bine examenele in strainatate ca ar fi in cistig.halal conducere a aliantei,ne-ati last un gust amar! 6. :( de la :( (11:37:28 03 Octombrie 2012) Ce motive economice?.. ca e 500 sau 1000 de euro inscrierea la examen pentru nivel managerial... ce abrambureala.. 7. a de la b (12:58:03 03 Octombrie 2012) Se vede de la distanta ca s-au mutat spagile la Bucuresti.Nu puteau mizerabilii de la Bucuresti sa lase un cascaval sa le scape asa usor.Daca aia din comisie erau din Bucuresti de ce nu s-au mutat definitiv in Constanta daca vor loc de munca.De unde "grija" asta din partea alor de sus ca faceau astia naveta. 8. Mazare va deschide noul Sezon 2013 de plaja in lacul Tei din capitala de la Caragiale (13:03:24 03 Octombrie 2012) Bai bou de primar muta si Mamaia la Bucuresti.Sa nu mai cheltuie Bucurestenii banii pe drum. Hai sictir cu navetele voastre. 2. ANeRe ANeRe, rau ai mai ajuns Bre

firma tepara
27 ianuarie 2013
firma tepara din cta ATENTIE

ATENTIE FIRMA TEPARA!!! KAIO PRESS SOLUTIONS SRL!!! FIRMA TEPARA IN CONSTANTA CARE IA MARFA SI NU PLATESTE FURNIZORII. NU PLATESTE CONTRIBUTII LA STAT DE LA INFIINTARE IN MAI 2009, NU DEPUNE DECLARATII, BILANT. EVAZIUNE FISCALA PRIN NEEMITERE BON FISCAL, FACTURI SI PRIN NERECEPTIONARE DOCUMENTE DE LA FURNIZORI IN CONTABILITATEA PROPRIE. ATENTIE: A TRAS TEPE PRIN NEPLATA DE MARFA SI PRESA. IN CONSTANTA ARE TARABE DE PRESA CE S-AU INCHIS IAR FURNIZORII AU RAMAS FARA SA INCASEZE BANII.. ECATERINA TUDORASCU NU A ORGANIZAT CONTABILITATEA FIRMEI NEINREGISTRAND NICI O FACTURA IN CONTABILITATE DIN MAI 2009. PROCES EXECUTARE SILITA CU ANAF IN 2010 CU FIRMA DETINUTA ANTERIOR KITI SABELA SRL. SC KAIO PRESS SOLUTIONS SRL ECATERINA TUDORASCU ASOCIAT UNIC. Judet: Constanta Oras: Constanta Adresa: Str. TRAIAN VUIA 10 CONSTANTA Cod Postal: 900038 Telefon: – (Ajutor*) Fax: - Cod Unic de Identificare: 25544938 Nr. Registrul Comertului: J13/1197/2009 Stare societate : INREGISTRAT din data 12 Mai 2009 Anul infiintarii : 2009In urma updatarii datelor la data de 08-Apr-2012 au fost modificate urmatoarele date: (Urmatoarele date sunt vechi preluate la data de 11-Jan-2011) Stare Societate: INREGISTRAT din data 12 May 2009 Ultima Inregistrare la ANAF: 11 May 2009 Prelucrarea ultimelor informatii depuse la ANAF: 20 May 2009 Impozit pe profit: 14-MAY-09 Contributie Sociale: 14-MAY-09 Contributie Somaj: 14-MAY-09 Contributie creante sociale: 14-MAY-09 contributie sanatate: 14-MAY-09 contributie concedii: 14-MAY-09 impozit venituri salariale: 14-MAY-09 Firma Infintata in anul 2009 Ultima Inregistrare la ANAF(*): 11 Mai 2009 Prelucrarea ultimelor informatii depuse la ANAF(**): 20 Mai 2009 Agent comercial inregistrat ca platitor de impozit pe profit inregistrat la data de 14-05-2009 Plata contributiei de asigurari sociale platite incepand cu data de 14-05-2009 Plata contributiei de asigurari pentru somaj platite incepand cu data de 14-05-2009 Plata contributiei angajatorilor pentru Fondul de garantare pentru plata creantelor sociale incepand cu data de 14-05-2009 Plata contributiei pentru asigurari de sanatate incepand cu data de 14-05-2009 Plata contributiei pentru concedii si indemnizatii de la persoane juridice sau fizice 14-05-2009 Plata pentru impozitul pe venitul din salarii asimilate salariilor incepand cu data de 14-05-2009 Aceasta firma nu a avut salariati in 2010 firme.info/kaio../ PATROANA KAIO PRESS SOLUTIONS SRL A DETINUT PANA IN 2009 FIRMA KITI SABELA SRL, ALTA FIRMA AFLATA IN LICHIDARE CE A TRAS TEAPE LA FURNIZORI, FIIND RECLAMATA IN INSTANTA AVAND PROCES CU ANAF CONSTANTA. Informatii proces dosar nr. 1068/118/2009 Locatie judecatorie/tribunal: Constanta Obiect dosar: procedura insolventei – societati cu raspundere limitata Materia juridica: Faliment Stadiu procesual: Fond Parti: SC KITI SABELLA SRL PRIN LICHIDATOR JUDICIAR OANCEA ZiNA : Reclamant S.C. KITI SABELLA S.R.L. : Debitor TUDORASCU ECATERINA : Pirit Inregistrat in data de: 05-02-2009 Numar unic dosar: 1068/118/2009 Termene Proces: 03/06/2010 12/03/2009INCH/Admite cererea debitoarei. Deschide procedura simplificata a insolventei. Desemneaza lichidator judiciar pe Oancea Zina. Termen la 18.06.2009.incheiere 18/03/2010 Aminat 18/06/2009iNCH NR.4457 ADMITE CEREREA PRIVIND DESCHIDEREA CONTULUI UNIC T 22.10.009incheiere 21/01/2010 Aminat 22/10/2009Amina cauza la data de 21.01.2010.Aminat firme.info/proc../ 3.1.Debitor: SC Kiti Sabella SRL, cu sediul în Constanța, str. Traian Vuia nr. 10, C.U.I. 15682275; cu nr. de ordine la ORC Constanța J13/2495/2003. 4.Creditori: Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța, cu sediul în str. I.G. Duca nr. 18, Constanța. antitepari.ro/i../ FIRMA APARE SI PE SITEUL ANTITEPARI.RO SA STIE LUMEA DE TEPELE TRASE DE TUDORASCU ECATERINA..

mirela
2 februarie 2013
tomis nord

nu imi fac griji in privinta celor care locuiesc acolo, in scurt timp vor ajunge in locuintele sociale. Din pacate, printre cei care merita sa locuiasca acolo, si-au gasit un loc si acesti tigani. Locuiesc in aproprierea cartierului Henri Coanda,va spun sincer, spargerile de locuinte au crescut semnificativ, iar politia nu ia nici o masura,ba mai mult, noi victimele, suntem intrebati daca vrem sa se mai ia apmrente, ca oricum nu au ce sa le faca pt ca sunt minori.Un alt aspect legat de acesti tigani este acela ca nu vom reusi sa scapam de ei si va spun asta cu o foarte mare convingere. In cartierul unde locuiesc sunt multi tigani care au primit aceste locuinte dar in locul lor au aparut altii si altii, care se regasesc acum pe listele de asteptare pt a primii locuinte. Asta e Constanta noastra, asta am votat, asta culegem.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
Stire din Social : Mazăre vrea să tripleze taxa de habitat
Pagina a fost generata in 0.5056 secunde