Ești asigurat la… pensie pe bază de declarație individuală?

561
"Ce pățește cel care are contract individual pentru pensie cu Casa de Pensii și nu a plătit câteva luni asigurarea? I se reziliază contractul?"

xxx

Perioadele în care persoanele asigurate pe bază de declarație individuală de asigurare sau contract de asigurare socială nu au achitat contribuția de asigurări sociale datorată nu se valorifică la stabilirea pensiilor până la achitarea acesteia, inclusiv a dobânzilor și penalităților de întârziere aferente, potrivit expertului în Resurse Umane, Manuela Marcu.

În cazul în care asigurații au achitat contribuția de asigurări sociale pentru perioadele pentru care aceasta nu se datora, contribuția nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale.

Asigurații care fac dovada că nu se mai regăsesc în situațiile pentru care asigurarea este obligatorie, au obligația să depună la casele teritoriale de pensii, în termen de 30 de zile de la modificarea situației, formularul-tip de încetare a asigurării individuale la sistemul public de pensii.

Contractul de asigurare socială poate fi reziliat la inițiativa oricăreia dintre părți, conform clauzelor prevăzute în document.

În cazul rezilierii contractului de asigurare socială, contribuțiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifică la stabilirea dreptului de pensie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 29 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : Moare de frica stomatologului
Luni, 28 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : Prăjitură la cafea
Pagina a fost generata in 1.8671 secunde