Este posibilă donația între soți?

2571
"Funcționează donația între soți, cât timp sunt căsătoriți, sau, la nivelul unei familii, numai părinții pot face donații copiilor? Am vrut să aflu informații de la un birou notarial, dar m-au trimis la jurist, că nu au ei timp de toate problemele personale. Citesc Cuget liber și m-am gândit că mă puteți lămuri înainte de a cădea în cine știe ce cap-cană. Vă mulțumesc" - D. Covaliu.


Legea permite donațiile între soți 

Donația între soți este acel contract prin care, în timpul căsătoriei, unul dintre soți donează celuilalt soț un bun propriu. Potrivit consilierului juridic Carmen Gigică, puțini știu însă că donația între soți are un regim special și că soțul donator poate revoca oricând actul. Totul, din cauză că donația dintre soți devine definitivă și irevocabilă abia din momentul morții donatorului. Dispozițiile legii sunt clare: donația între soți nu este interzisă! Așadar, se pot dona de către un soț celuilalt soț bunuri proprii (fie obținute înaintea căsătoriei, fie dobândite cu acest statut pe parcursul căsătoriei). Efectul încheierii contractului de donație cu privire la asemenea bunuri va fi în funcție de voința dispunătorului: acele bunuri devin comune sau proprietate exclusivă a soțului donatar.

Anularea donațiilor

Ceea ce probabil puțini știu este că orice donație făcută între soți în timpul căsătoriei este revocabilă, asta înseamnă că soțul donator poate revoca donația oricând și chiar nemotivat, cu atât mai mult cu cât donația dintre soți devenind definitivă și irevocabilă la momentul decesului donatorului. Astfel de probleme se rezolvă, într-adevăr, la un birou notarial.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7822 secunde