Medicul de gardă

Eructația (râgâitul) sever poate prevesti un infarct

1659
"Cred că nu există om care să nu fi râgâit în viața lui măcar de câteva ori, chiar dacă nimănui nu-i face plăcere treaba asta. Ce se întâmplă însă când acest foarte, foarte neplăcut lucru se întâmplă de zeci de ori pe zi, mai ales după masă? Este un subiect delicat, mi-ar fi de folos părerea unui medic. Cu mulțumiri!" (Alex Ioan).

v v v

De regulă, eructația este primul semn care arată prezența gazelor intestinale la cei mai mulți dintre noi, fiind considerată absolut normală, chiar dacă se produce de trei-patru ori după servitul mesei. Dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, atrage însă atenția că eructația excesivă, însoțită de stări de vomă și grețuri severe poate anunța producerea unui in-farct.

Cauze

În foarte multe cazuri, râgâitul apare după consumul unor cantități apreciabile de băuturi carbogazoase, urmarea mestecatului gumei sau a servitului mesei în foarte mare grabă. De asemenea, atât gazele intestinale, cât și eructația pot să apară și în urma unui regim alimentar foarte bogat în produse lactate, îndulcitori artificiali sau carbohidrați, în mod special amidon și zahăr, dar și dacă mâncăm multe fibre. Dacă eructația devine violentă, motivul ar putea fi intoleranța la lactoză. Ce înseamnă, practic, asta? Specialista ne-a explicat că lactaza este enzima necesară eliberării lactozei în tractul digestiv. Or, când această enzimă lipsește, alimentele care conțin lactoză nu pot fi digerate bine, iar rezultatul sunt gazele intestinale. De luat în seamă este și posibilitatea ca eructația să fie urmarea unor alergii de natură alimentară sau semnul refluxului gastrointestinal (afecțiune destul de severă, care presupune trecerea alimentelor și acidului gastrointestinal înapoi în esofag).

Afecțiuni mascate de eructație

Deși majoritatea oamenilor nu-i dau prea mare importanță, considerând-o cumva normală, eructația poate ascunde o serie de afecțiuni, precum ulcerul gastric, afecțiuni ale vezicii biliare, litiaza biliară, sindromul de colon iritabil, hernie hiatală sau cancer de colon. De aceea, dacă fenomenul se manifestă cu pregnanță, este necesară prezentarea la medic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 24 Februarie 2012
Stire din Sport : Ovidiu Ioanițoaia a suferit un infarct
Sâmbătă, 01 Octombrie 2011
Stire din Eveniment : Un bărbat a făcut infarct în Gara de Nord
Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Sănătate : Există viață după un infarct miocardic
Vineri, 22 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum recunoașteți un infarct
Pagina a fost generata in 0.4936 secunde