Dreptul copilului la plata alocației europene

409
Dreptul copilului la plata alocației europene - baby-1333481837.jpg
"Cui trebuie să mă adresez ca să primesc alocația europeană pentru copil. Menționez că am completat formularul E411, soțul este cetățean spaniol și lucrează în România, iar copilul este născut tot în România" (Grațiela Petre).

Familiile muncitorilor aflați în străinătate au dreptul la prestații familiale din statele în care lucrează. Aceste drepturi au intrat în vigoare la data aderării României la UE și sunt reglementate de Regulamentul CE nr.1408/71 referitor la aplicarea regimurilor de securitate socială salariaților, lucrătorilor independenți și membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunității. Formularul 411 se utilizează de către instituțiile abilitate din România pentru a rezolva cumulul de prestații pentru membrii unei familii. Astfel, dacă o familie beneficiază de prestații familiale în altă țară decât în România, dreptul la aceeași prestație în România va fi suspendat parțial sau total. Dacă o activitate profesională este exercitată pe teritoriul de reședință al copiilor, dreptul la prestațiile datorate conform legislației naționale a unui alt stat membru, ori în virtutea prevederilor articolelor 73 sau 74 din regulament este suspendat până la limita cuantumului prestațiilor familiale prevăzut de legislația statului membru pe teritoriul căruia își au reședința membrii familiei. Prestațiile plătite de statul membru de reședință sunt suportate de acesta.

Reglarea sumelor

Chiar și așa, dacă valoarea prestațiilor instituției competente este mai mare decat prestațiile acordate în statul de reședință, instituția competentă va acorda o sumă complementară reprezentând diferența dintre cele două. Pentru a stabili valoarea sumei complementare diferențiate pe care va trebui, eventual, să o acorde, instituția statului competent va interoga instituția de la locul de reședință al copilului prin intermediul formularului E 411. Răspunsul care îi va fi dat de instituția din statul de reședință al copiilor va permite celeilalte instituții să stabilească dacă valoarea prestațiilor la care lucrătorul poate avea dreptul ca urmare a exercitării activității pe teritoriul său este mai mare decât cuantumul prestațiilor plătite de instituția de la locul de reședință al familiei. Dacă da, atunci aceasta va plăti o alocație care reprezintă diferența dintre cele două cuantumuri ale prestațiilor.

Iată și adresele care vă pot fi de folos: http://www.infolegal.ro/formularul-e401-si-formularul-e411-cereri-pentru-acordarea-prestatiilor-familiale-pentru-muncitorii-romani-din-strainatate/2008/08/13/

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3068 secunde