Divorțul, posibil și prin mandatar

756
Divorțul, posibil și prin mandatar - 22febdivort2-1329923670.jpg
"Este obligatoriu ca amândoi soții să fie prezenți la depunerea cererii de divorț sau e suficient să fie numai unul, când, de exemplu, celălalt e plecat din țară? Am auzit că prin legea nouă se divorțează mult mai ușor decât înain-te. Cât timp durează?". (Daniela Ciprian).

v v v

Într-adevăr, stimată doamnă Ciprian, potrivit reglementărilor noii legislații în materie civilă, soții trebuie să depună împreună cererea de divorț. Chiar și așa, însă, dacă divorțul se face la notarul public, Rodica Crăciun, șefa Serviciului de Stare Civilă Constanța, ne-a explicat că această cerere se poate depune și prin mandatar, desigur, cu procură autentică din partea soților.

Referitor la durata divorțului, după înregistrarea cererii, soții au la dispoziție un termen de gândire de 30 de zile. Abia după expirarea acestui termen, soții trebuie să se prezinte personal în fața notarului public sau a ofițerului de stare civilă, în funcție de situație, pentru a se verifica dacă stăruie să divorțeze și dacă, în acest sens, consimțământul lor este liber și clar. Abia când se constată că soții sunt hotărâți să pună capăt căsniciei se va elibera certificatul de divorț. Avantajul acestei formule de separare este că în certificat nu se face niciun fel de mențiune cu privire la culpa soților.

Neînțelegerile duc la respingerea cererii

Dacă apar neînțelegeri în privința numelui, a exercitării drepturilor părintești etc., notarul public sau ofițerul de stare civilă vor emite o dispoziție de respingere a cererii de divorț, îndrumând soții să se adreseze instanței de judecată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 02 Noiembrie 2011
Stire din Monden : Kim Kardashian a depus actele de divorț
Pagina a fost generata in 0.2954 secunde