Dezbaterea moștenirii prin tribunal, mai ieftină

Marţi, 28 August 2012, 19:59
8028
În mod tradițional, după deces, moștenitorii defunctului se adresează unui notar public, care, pe baza documentelor necesare în astfel de situații, dispune împărțirea masei succesorale în cotele prevăzute de lege.

Se știe însă că, de multe ori, chiar și între frați, ca să nu mai vorbim de alte categorii de rude, apar tot felul de pretenții, pe care cei în cauză le consideră pertinente, deși legea spune cu totul altceva. Exact pentru situațiile conflictuale, consilierul juridic Carmen Gigică este de părere că dezbaterea moștenirii trebuie demarată direct în instanță, fără nici măcar… o escală la notar.

"În familia mamei mele au apărut conflicte după ce a murit bunicul, care a lăsat în urmă ceva avere, adică un apartament cu patru ca-mere, o casă la țară, șase hectare de teren arabil, o mașină și alte bunuri de valoare. Cu toate că mama s-a îngrijit de bunicul de când s-a prăpădit bunica (sunt 16 ani de atunci), plus că toate pomenile s-au făcut numai din banii ei, unchii s-au repezit ca ulii pe averea bunicului. Mama, normal, este îndreptățită să primească mai mult, însă unchii mei vor ca totul să se împartă egal. Cineva ne-a învățat să-i dea în judecată pentru moștenire, dar ne gândim că ne va costa foarte mult, iar mama nu prea mai are bani lichizi și nici din bunurile bunicului n-are cum să vândă, că s-a făcut inventar, până acolo s-a mers. Nu ne-ar costa mai puțin la notar? Eu am fost la un cabinet notarial, însă mi-a spus că fără documente nu poate să-mi dea nicio relație, plus că trebuie să fie toți moștenitorii de față. Nu știm pe ce cale s-o apucăm, ca să ne coste mai ieftin!" (Gloria Oprea).

v v v

Având în vedere că ne vorbiți despre o situație neclară, cu conflicte declarate între moștenitori, chiar dacă mama dumneavoastră se va adresa unui notar pentru începerea procedurii de succesiune, acesta nu va putea merge mai departe, situația litigioasă obligându-l să dispună suspendarea moștenirii până la lămurirea tuturor problemelor, fie amiabil, fie prin instanță. Practic, indiferent de mărimea masei succesorale (spații de locuit, terenuri, autoturisme, tot felul de alte bunuri de valoare), potrivit consilierului Carmen Gigică, în situații de genul celei relatate de dumneavoastră, este evident că, până la urmă, moștenitorii vor avea nevoie de un avocat care să le acorde asistența juridică necesară pentru depășirea neînțelegerilor. Astfel, în loc să plătească și un notar public, și un avocat, prin solicitarea dezbaterii moștenirii în instanță se va plăti numai avocatul.

Ce-i de făcut?

Așadar, dacă neînțelegerile dintre frați continuă, mama dum-neavoastră va trebui să depună o acțiune de chemare în judecată la instanța de la ultimul domiciliu al defunctului, întrucât dacă adresează cererea unui notar, există riscul ca acesta, în temeiul Legii notarilor publici și a activității notariale, să suspende dezbaterea succesorală. Lucrurile se simplifică mult, iar această formulă este mai avantajoasă și din punct de vedere financiar, din cauză că banii dați unui notar nu mai pot fi restituiți. 


Articole din Cetățenești

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.29 secunde