Dezastrul de la Brotăcei

3849
15
În spiritul tradiției statornicite la Constanța, ca orice spațiu verde să fie măcelărit fără milă, în favoarea a tot felul de construcții chiar sub geamurile oamenilor, perimetrul dintre blocul AS3, din strada Adamclisi și Piața Brotăcei s-a transformat în șantier.

Locatarii din zonă sunt disperați că prin autorizarea unei construcții la câțiva pași de blocul în care locuiesc, Primăria nu face altceva decât să-i condamne "la întuneric pe viață, și pe noi, și pe toate generațiile care vor veni după noi. De parcă nu s-ar vedea că și așa terenul pe care e construit blocul e mai jos, sub nivelul mării chiar, și orice zid din fața blocului, nu trebuie să fie prea înalt, ne ia lumina. Mi se pare o crimă ce se întâmplă aici!" - ne-a spus, cu lacrimi în ochi, un locatar din zonă, care ne-a implorat să-i păstrăm anonimatul, de teama consecințelor: "Sunt pățit, cineva și-a tras din curtea mamei mele câți metri a vrut el, l-am reclamat peste tot, problema tot nu s-a rezolvat, iar eu sunt amenințat".

"Au ras tot, ne-au rupt inima!"

Oamenii sunt supărați și pentru că zeci de pomi, mulți arbori ornamentali, flori, gazon, practic tot spațiul verde din fața blocului a fost măcelărit fără ca măcar să fi fost consultați: "Ne-au luat ca din oală. E atâta poluare aici, mașinile sunt într-un du-te vino permanent. Mai bine făceau o parcare, că trotuarele sunt pline ochi de mașini pe ambele părți ale șoselei, dezastru pe linie... Nu-i mai satură nimeni! Nu există panou, nu știm ce va fi aici" – ni s-a plâns un alt locatar.

După desființarea spațiului verde, s-a trecut la devierea conductelor subterane de evacuare și canalizare a apelor reziduale, rețelele termice și telefonice, care au trebuit adaptate noii situații: "Ajutați-ne să mute șantierul în altă parte, la marginea orașului, de ce trebuie să distrugă orice palmă de verdeață? Clădire lângă clădire în zona asta, n-ai unde arunca un ac!" – ne-a spus un alt locatar mai în vârstă, care ne-a mărturisit că nu și-ar fi imaginat, nici în cele mai negre vise, că "primarul o să semneze autorizație pentru așa ceva".

Primăria a autorizat lucrarea

Întrucât nu exista niciun panou în care să fie menționate datele beneficiarului, pentru a afla despre ce lucrare este vorba și dacă există autorizație de construcție, l-am contactat pe Ionuț Pripiș, șeful Corpului de Control din cadrul Primăriei Constanța, care ne-a spus că lucrarea începută la Brotăcei are ca destinație spații comerciale, pentru care știe sigur că există autorizație de construcție, întrucât inspectorii primăriei făcuseră deja verificări la demararea șantierului.

"Deocamdată, nu se pune problema avizului de mediu!"

Contactat de ziarul nostru, pentru a afla dacă s-a eliberat aviz de mediu pentru această construcție, Vasile Petro, comisarul șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu ne-a spus că întrucât obiectivul în lucru este "teren destinat curți construcție, cumpărat de beneficiarul Stere Stere de la o firmă, potrivit reglementărilor de mediu, avizul de mediu în astfel de situații se dă după finalizarea clădirii și în funcție de natura activităților care se vor desfășura în imobil. Deocamdată, clădirea în sine nu are nevoie de aviz de mediu".

"Am toate avizele în regulă!"

Între timp, a apărut și panoul de rigoare în zona de șantier, potrivit căruia construcția este destinată spațiilor comerciale și cabinetelor medicale, constituită din subsol, parter, etajul întâi, parțial, beneficiari fiind Viorica Petro, Aurora Rușa și Stere Stere. Întrebat dacă deține toate autorizațiile necesare, Stere Stere ne-a spus că, în lipsa acestora, nu și-ar fi permis să se apuce de lucrare: "Am absolut toate documentele necesare, tot ce s-a cerut de la urbanism, aviz de la circulație, inclusiv avizul de mediu, tot, tot ce trebuie".

Dincolo de existența sau absența avizelor și a autorizațiilor necesare în astfel de situații (adevăr pe care ar trebui să-l stabilească instituțiile abilitate), adevărata problemă a locatarilor blocului AS3 continuă să rămână disprețul primăriei față de ei, ca cetățeni plătitori de taxe și impozite: "Domnul primar își dă seama că viața noastră o să fie un iad după ce ne va lua toată lumina construcția asta? Mai e puțin până la alegeri, atunci o să vină sigur la noi, să ne întrebe de sănătate! Că la tupeu, nu-i întrece nimeni!".

Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Farist
10 decembrie 2011
Mizerie

Nu va mai tot plangeti ma atata ca va ia lumina , ca acolo unde se construieste era o mizerie de nedescris .. zici ca era groapa de gunoi ....

gigi c.
10 decembrie 2011
se distruge orasul

nu o sa mai avem spatiu verde

ilici
10 decembrie 2011
pesedeii

Votati herr mazare!!!!

gelu
10 decembrie 2011
tac si inghit pina la alegeri

Pai de unde bani de trei vacante una dupa alta prin vreo cinci tari exotice,casa pe malul ghiolului de se intoarce dupa soare,nu de la spatiile astea,ce sa faci ca sa iei de unii ii superi pe altii care oricum nu au bani si putere ca sa riposteze,acte false de propietate se fac pe banda rulanta trebuie numai uns cel care le aproba si justitia care le da cistig de cauza.Numai la vot pot oamenii sa se razbune( oricum nu cu pdl-ul astia sint mai corupti de zeci de ori).

4D
10 decembrie 2011
Nu este bine ce se intampla, dar si blocul AS3 tot o plomba este!

Zona Brotacei este foarte aglomerata de constructii, iar infrastructura rutiera este subdezvoltata, masinile nici nu mai au loc sa treaca, d-apoi sa mai si parcheze... Plombele facute in oras ne aduc mai aproape de Orientul Mijlociu sau India decat de Europa, dar... Eu am mai multe imagini cu zona Brotacei de la inceputul anilor '70, atunci cand a fost definitivat cartierul. Era un cartier foarte aerisit, in jurul complexului Brotacei era un spatiu verde foarte amplu, era o bucurie sa fi locuitor al cartierului, Tomis IV se numea. In anii '80 au inceput sa apara plombele si cartierul s-a aglomerat, iar dupa Revolutie a devenit un infern. Domnul de la blocul AS3, cel care acum se plange, sa nu uite ca si dansul a aparut acolo tot printr-o plomba! Asta e viata...

matei
10 decembrie 2011
e pacat ca asistam la uratirea ireversibila a Constantei

Obiceiul de a "infige" blocuri intre alte blocuri, desi nu ma afecteaza(inca) in mod direct, este complet inestetic si nefunctional. Bineinteles ca au toate avizele, de condamnat nu e cine le-a cerut, ci acela care le-a aprobat. Ma uit a paguba cum se urateste an de an orasul care mi-e drag. Si nu e la fel in toate orasele mari; de exemplu, Brasovul arata din an in an mai bine...Probabil ca avem gospodarul-sef si arhitectul-sef pe care ii meritam...

cetatean
10 decembrie 2011
bravo mazare

sa il mai votati pe pedofilul de mazare ca merita

TUDOR
10 decembrie 2011
E CRIZA MARE!

ASTA ARATA CAT DE MARE E FOAME DE BANI A GASTII DE LA PRIMARIE , CAT MAI SUNT LA PUTERE SA SI FACA PLINUL . NU MAI CONTEAZA NIMIC CA STRICA ORASUL , EI STIU CA SUNT VOTATI DE ANUMITE CATEGORII SOCIALE CARE DE ABIA ISI MAI DUC ZILELE SI PE CARE I PROSTESC CU AJUTOARE !

issabela
10 decembrie 2011
nu mai suntem primitivi

m am saturat de orasul asta cu 2 mall-uri si cateva magazine,e bine sa avem mai multe spatii comerciale,asa ne apropiem si noi de capitala ....sa nu spun de civilizatia din strainatate .

RAZVAN
10 decembrie 2011
MAI BINE

DINTRE 2 RELE ALEG ALA MAI MIC.DECAT SA MAI MIROASA A GHENA DE GUNOI CAND DESCHID GEAMUL,MAI BINE SA VAD CABINETE MEDICALE...ASA CA NU VA MAI PLANGETI,MAI BINE PUNETI-VA LA CONTRIBUTIE CREIERUL!!!RAZVAN ,LOCATAR

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 Septembrie 2011
Stire din Economie : Nave în construcție la SNC
Pagina a fost generata in 0.3136 secunde