DEFILEUL MIZERIEI. Pasajul TOMIS, MAI HIDOS CA NICIODATĂ! Galerie foto

3948
10
Odinioară emblemă a Constanței, pasajul pietonal "Tomis" a ajuns în prezent un loc jalnic, degradat, fetid și mai periculos de la o zi la alta: "E ca o pecingine care, netratată, se întinde repede și nestăvilită! O rană deschisă pe obrazul orașului!"

Intrigați peste măsură, constănțenii, în general, și în special persoanele care n-au încotro și sunt obligate să-l traverseze zilnic, se plâng nu doar de aspectul dezolant al acestui loc de mare vad pietonal din centrul orașului, care le strică ziua de dimineață, ci și de faptul că devine, pe zi ce trece, tot mai dificil de traversat, fiind plin de capcane. Plăcile de gresie au ajuns să se prăbușească zilnic de pe trepte, balustrăzile au dispărut în cea mai mare parte, la fel și grilajele care acopereau gurile de canalizare, gropile, mizeria, mirosurile de urină, cablurile electrice atârnând peste tot fac din acest loc o rușine a Constanței. Oamenii atrag atenția autorităților că din cauza vandalizării permanente, acest loc reprezintă nu doar o "pecingine pe obrazul orașului", ci și un mare pericol pentru viața trecătorilor.

"Zici că au trecut hunii!"

"Trec zilnic prin acest pasaj, face parte din traseul meu spre serviciu și înapoi, spre casă. Pe vremea comuniștilor, era lună! În ultimii ani, din motive care-mi scapă, e din ce în ce mai împuțit, mai periculos, iar cerșetorii și hoții sunt oricând pregătiți să-și facă treaba. Dar parcă atât de jalnic ca acum n-a arătat niciodată!" - este de părere George Marinescu.

Bărbatul nu înțelege cum este posibil ca un… obiectiv din zona zero a orașului să fie lăsat pradă degradării generale de atâta vreme, în ciuda plângerilor repetate adresate direct primăriei, dar și presei locale: "Situația a degenerat groaznic în ultimele săptămâni. S-a vandalizat totul. Erau pentru bătrâni și persoane cu probleme de sănătate niște balustrăzi de care se sprijineau când urcau încet-încet treptele. Au dispărut aproape toate, iar treptele sunt degradate, pline de gropi. Au smuls corpurile de iluminat, iar firele atârnă peste tot, îi ating pe trecători... Doamne ferește, or avea tensiune și oricând se poate întâmpla o nenorocire!".

Fostele magazine, furate... la bucată

Un alt cititor, ing. Laurențiu Vasilian, are un nepot care a lucrat într-o vreme la unul din magazinele din pasaj. Știe de la el că activitatea comercială era un mare risc mai ales iarna, după lăsarea întunericului, când indivizi periculoși, sub influența alcoolului și a drogurilor, îi amenințau pentru a le da banii încasați: "Vă imaginați ce înseamnă să faci comerț în zona zero a Constanței! Erau două-trei magazine, o agenție... Dar n-au putut să meargă mai departe, s-au lipsit, plus că respirau un aer infect... Iar pe jos, în fața maga-zinului, erau veșnic băltoace, tot de la nesimțiții care urinau pe pereți. Dacă vreun om al legii ar fi patrulat prin zonă, nu se ajungea până aici".

După ce magazinele s-au închis, geamurile, ușile au început să dispară rând pe rând, la fel și corpurile de iluminat. "Oare nimeni nu vede că firele electrice atârnă peste tot, atingând capetele trecătorilor? Mi-e rușine de turiștii străini care sunt scârbiți de atâta mizerie și nepăsare! Fac poze, ca să le arate în țara lor, probabil să nu ne mai viziteze nimeni, nu știu ce să mai zic!" (Maria Stelian).

Probe de echilibristică

Din imaginile surprinse de fotoreporterul nostru se vede clar că după dispariția grilajelor ce acopereau gurile de canalizare, este o adevărată aventură să circuli pe aici. "Tinerii fac echilibristică, dar oamenii mai în vârstă sau cei cu probleme de sănătate, nu riscă ei să-și rupă picioarele? I-ar despăgubi primăria în caz de accidente? Oare pe ce se duc impozitele constănțenilor?" (Severina Apostol).

Cerșetorii, "bomboana pe colivă"!

Și peste toate tronează eternii cerșetori, veterani ai acestei zone de mare vad: "Noaptea riști să te fure cu totul, rar vezi vreun polițist! Nu trebuie să ne apere cineva?- se întreabă Silvia, o tânără care traversează zilnic pe aici: "Norocul meu e că sunt tânără și prind viteză. Plus că pute tot timpul aici...". Oamenii speră că, de data asta, semnalele lor îi vor determina pe edili… să vindece obrazul Constanței de această pecingine uriașă!


Comentează știrea

cetatean
27 mai 2013
mizerie

Primarul este ocupat cu emisiunile la tv sa se vada pe sticla si orasul Constanta pute de mizerie-totul este in paragina

gicu
27 mai 2013
pasaj

de cand a fost facut nu a fost facut bine ploua in el cand treceau masinile deasupra aveai impresia ca o sa cada tavanul cum erau facute pe vremea aceea muncitorii si maistrii mai vindeau din materiale ca si acum daca nu esti atent da acum sunt in general firme particulare si nu vor sa-si piarda clientii

-
27 mai 2013
Pierdem vremea

Ar fi bine sa trimiteti pozele astea la TVR 1 unde primarul "anvergura" a avut o emisiune speciala realizata de Marina Almasan.Primarul topaiala a fost laudat.Mazare a ajuns erou pe sticla la televiziunea platita de noi.Am trait sa o vad si pe asta.Acum intelegeti de ce a fost nevoie de politizarea televiziunii de stat ? Va fi si mai rau.

Valahul
27 mai 2013
Rusine

Pe langa pasaj si parcul de la liceul Mircea arata jalnic, betivi, mucuri de tigari pe jos, lipsa banci, fantana e in paragina, iarba netunsa, e urat rau pe acolo. Va rugam faceti ceva ! Nu dau nume ca nu-i frumos. Sa dea cineva o convocare la un miting !

Vlad
27 mai 2013
De la mine

Rusine. Domnule .SALVAMAR .al Constantei. Dezolant..PARCURILE SANT UN DEZASTRU. Nu au banci sant murdare. Cum vreti sa vina turiști. INVESTITI AN CONSTANȚA. Constanteni vau facut primar.

Vlad
27 mai 2013
De la mine

Rusine.. Nu santeti an stare sa reabilitati un pasaj pietonal,.zona 0.a orasului arata jalnic. Ca si zona din fata Garii..e dezolant.TOVARASUL SALVAMAR. A uitat cine la votat..RUSINE DE PRIMAR..Oraș de Litoral mizerabil..plin de Boschetari..infractori.POLITIA MAI EXISTA. De ce ai platim din bani publici.

7. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

constanteanca
27 mai 2013
Dar...avem cluburi

Avem cluburi de fite in Mamaia,ce ne trebuie pasaje curate,strazi reparate si iluminate,pomii din spatiu public toaletati,parcuri amenajate,siguranta pe strazi...etc ? Bine ca avem cluburi,intr-o statiune plina de moloz si constructii neterminate! Bine ca avem acea categorie de turisti,pe care ii intereseaza doar cluburile si promiscuitatea. In rest,numai de bine,la vara va fi cald si pachetele sunt...pe vine. La mai mare,dragi constanteni!

salvamaru
27 mai 2013
ma doare in cur

ma doare in cur de constanteni. ce, eu trec prin pasaj? eu merg in mamaia, locul unde beau si dansez cu bagaboante. daca sunteti fraieri asa va trebuie. pe pariu ca mai iau un mandat?

eu,cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN
28 mai 2013
primarului vesnic absent si drogy,primariei cu cohorta de angajati care nu fac nimic si ecarisajului care toaca frunze la (culmea ironiei!)caini:))

Eu, ca un caine maidanez ce ma aflu pe strazi, declar urmatoarele: 1. sunt un caine al nimanui, deci nimeni nu este responsabil de comportamentul meu pe strazi 2. mi-e foame intotdeauna! caut oriunde si ma bat cu ceilalti caini pentru mancare, iar daca nu gasim, atunci atacam oamenii in speranta ca vom gasi ceva prin plasele lor. Daca nu, atunci macar sa ii capsam bine sa ne tina minte! 3. noi, cainii, avem simtul teritoriului foarte dezvoltat. Orice intrus nu este binevenit si trebuie muscat. Exceptie fac (nu e sigur niciodata insa) babele fara ocupatie care ne mai dau de mancare dimineata. 4. avem o mare ura pe biciclisti si motociclisti: trebuie dati jos de pe ciudateniile astea cu doua roti! 5. nu suportam oamenii care poarta gluga sau care vin cu plase mari de la piata: trebuie capsati urgent! 6. noaptea ne vine cheful cel mai mare sa urlam la luna, sa ne batem intre noi sau cu alte haite din vecinatate (sa moara de oftica aia de se duc a doua zi la scarbiciu) 7. ne place foarte mult sa atacam din spate, iar daca si reusim sa muscam, crestem pe scara ierarhica din haita 8. ii uram foarte tare pe cei da la ONG-uri care pretind ca ne iubesc, dar ne lasa pe strazi singuri, fara hrana! Iarna inghetam de frig, iar vara ne sufocam de caldura, iar ei se scalda in banii alocati pentru ingrijirea noastra! 9. nu ne intereseaza ca ne rahatim pe orice trotuar si strada, important e sa fie cat mai mult si sa ramana acolo, ca sa se stieeee...ca suntem prezenti! 10. suntem stapanii strazilor si deci toata lumea trebuie sa se dea la o parte din fata noastra! De exemplu: ne place unora dintre noi sa alergam dupa masini ca sa muscam din cauciucuri, iar daca se nimereste vreun nefericit in goana noastra dupa masina, ne multumim atunci cu el! Avand in vedere ca m-am saturat pe strazi, va rog faceti ceva: ori ma duceti intr-un adapost si ma ingrijiti, ori ma eutanasiati! Daca nu sunteti in stare sa ma ingrijiti cum trebuie sau sa ma dati in adoptie unor stapani resonsabili si sanatosi la cap (care nu imi vor da drumul inapoi pe strazi), va rog din toata inima sa ma eutanasiati! Va multumesc!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : În vizită la întemeietorii Tomisului
Pagina a fost generata in 0.3358 secunde