Psihologul te ajută

De ce se încurcă unii profesori cu elevele lor

1441
1
De ce se încurcă unii profesori cu elevele lor - 20novfond-1321796266.jpg

Articole de la același autor

Chiar dacă unele eleve se simt atrase de profesorii lor și sunt dispuse la orice pentru a-i seduce, dascălii nu au absolut nicio scuză dacă le acceptă avansurile.

Nimic nou sub soare, atracția dintre profesori și elevele lor este veche de când lumea. Dacă totul ar fi rămas la nivelul unor simpatii reciproce, până la urmă omenești, acest lucru nu ar fi constituit su-biect de scandal public și procese penale. Din păcate, lucrurile degenerează, iar cazurile în care omul de la catedră ajunge… să le predea ore de sex, pe viu, elevelor lor (chiar și elevilor, au fost și astfel de cazuri) nu sunt deloc puține. Psihologul Alina Pandrea este categorică: profesorii care se dedau la relații sexuale cu elevele lor minore nu au coloană vertebrală și fac rabat, în modul cel mai grosolan și brutal posibil, de la codul etic și moral. Din păcate, din cauza unor iresponsabili, au de suferit și dascăli în fața cărora merită să îți scoți cu respect pălăria, și elevi serioși, care își văd de carte, lucru absolut nedrept. Realitatea confir-mă încă o dată că nu există pădure fără uscături.

Eleve libertine, profesori iresponsabili

Făcând trimitere la recentele scandaluri pe această temă din mediul școlar, cititoarea noastră, Svetlana Ichimov, a dorit să atragă atenția asupra următoarei situații: "Cunosc un cuplu, are o singură fată care a tre-cut în anul doi de liceu. Un copil mai alintat n-am mai văzut. Mama fetei se ceartă non-stop cu fiică-sa, care o face în toate felurile, babă depășită de si-tuație, atunci când nu-i dă bani de haine ca să-l seducă pe un anumit prof, după care i s-au aprins călcâiele. Iar maică-sa cedează, îi dă bani, dar nu s-ar duce, Doamne ferește la școală, să vorbească cu diriginta, poate-o ajută într-un fel. E adevărat că multe eleve din ziua de azi sunt foarte libertine, numai că eu mă tot întreb ce-o fi în capul profeso-rului care se încurcă cu niște co-pile? Oare profesorii discută între ei, fac ceva ca să le potolească pe fetele aprinse? Că bărbații nu prea ocolesc subiectele astea. Sau toți închid ochii și se trezesc vorbind când răul e deja făcut?".

Școala părinților

Într-adevăr, recentele scandaluri sexuale din școli au zguduit atât mediul școlar, cât și pe cel fami-lial. Psihologul Alina Pandrea consideră că atâta vreme cât în plasa acelor profesori iresponsabili au căzut minore, mai mari sau mai mici, este normală o asemenea reacție a societății. Poate că acest nefericit moment ar trebui să redeschidă un subiect mai vechi, cel privind necesitatea unei școli a părinților. Având în vedere tentațiile extraordinare din ziua de azi, specialista crede că părinții, în mod special mamele, ar trebui să fie cu adevărat preocupați de pregătirea copiilor pentru viață, trebuie să-și facă timp să le simtă stările, să stea de vorbă cu ei, să și-i facă prieteni, pentru că numai fiindu-le aproape ar putea evita alunecări de acest gen.

De ce-și pierd profesorii capul?

Psihologul ne-a explicat că profesorii cu astfel de slăbiciuni au mari probleme de echilibru psihic. Dacă ei nu ajung singuri la conclu-zia că locul lor nu este în învățământ, unde tentația de a fi ispitit de o elevă mai nonconformistă este permanentă, astfel de situații se vor repeta. Iar cei care deja au întreținut relații sexuale cu elevele lor, consimțite sau nu, trebuie excluși definitiv din învățământ și pedepsiți exemplar de lege. "Oare ce-o fi în capul profesorilor care se încurcă cu elevele lor? E o întrebare absolut legitimă. Da, unii au probleme de natură psihică, ce duc mai degrabă spre pedofilie. Chiar și cei care se dedau la astfel de fapte cu eleve mai mari, indiscutabil au probleme de echilibru psihic. Nu de alta, dar tentații în viață sunt cu sutele, ce s-ar întâmpla dacă toată lumea le-ar cădea în plasă, dacă toți ar fi niște golani"?, ne-a mai spus psihologul, care consideră că responsabilitatea pentru gestionarea unor situații atât de sensibile aparține în exclusivitate cadrului didactic. El este persoana matură din această ecuație, el știe sau ar trebui să știe ce spune codul etic al dascălului. Iar dacă nu vrea sau nu poate să reziste ispitelor de acest fel, care, într-adevăr există, nu se poate nega asta, atunci ar trebui să fugă mâncând pământul de această meserie. Nu se leagă una cu alta... Explicații de genul "a fost o relație de comun acord" sau "m-a mințit că e majoră" depășesc gravitatea faptei în sine.

Comentează știrea

macarenco
21 noiembrie 2011
sa nu ne mire

Explicatiile sunt cam sumare.Nu toti cei care cad in "ispita' sunt golani sau dezaxati.A existat si "cazul" Titu Maiorescu si nu s-a prapadit lumea.Problema e mult mai grava.Psihologul evita sa vorbeasca de calitatea emisiunilor TV ,a filmelor transmise zi si noapte,a lipsei de disciplina din scoli si a tinutei indecente cu care vin elevele la scoala.Pana si spectacolele(concurs)cu copii, televizate,ne arata modul grotesc de a copia atitudinile si vestimentatia asa ziselor vedete mai degraba porno decat cele potrivite varstei lor.Totul e marketing si sex.Fac si elevii ce fac politicienii.Aseara,la televizor s-a transmis un film american,unde,intr-o secventa,elevii de 14-12 se sarutau in curtea scolii.Pana la urma toate merg spre politicianismul ticalosit care nu admite uniforma,regulamentul si disciplina in scoli.Societatea de consum are nevoie de materie prima pentru droguri si prostitutie.

Articole pe aceeași temă

Luni, 21 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Amenzi pentru profesori agresivi
Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Stire din Monden : Daniela Crudu are interzis la sex
Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
Stire din Monden : "Nu am mai făcut sex de două luni"
Pagina a fost generata in 0.3498 secunde