"De ce le-o fi rușine oamenilor să strângă rahații după câinii lor?"

1332
9

Articole de la același autor

În anul 2014, nu doar legile europene, ci și cele nescrise ale bunului simț ar fi trebuit să-i determine pe toți stăpânii de câini din orașul nostru să poarte la ei pungi și fărașe, în care să adune mizeria lăsată de patrupede pe domeniul public. Nu numai că rar vezi așa ceva, dar și cei care fac asta sunt luați peste picior.

Sătui ca în parcuri și în drumul către serviciu, piață, plimbare etc., să tot calce în mizeria lăsată de câini, ai nimănui sau cu stăpâni declarați, mai mulți cititori și-au făcut "curaj" pentru a atrage atenția că, în mod special vara, din cauza căldurii, acest fenomen nu este doar o mostră crasă de nesimțire și o rușine pentru un oraș turistic, ci și o sursă de îmbolnăvire gravă, mai ales a copiilor care se joacă în parcuri, în fața blocurilor, pe trotuare… Ei sunt de părere că trebuie luate măsuri "de forță", respectiv amendarea drastică atât a stăpânilor de animale care nu curăță după ele, a personalului de la salubritate, dar, atenție!, și a oamenilor legii care sunt obligați să aplice amenzi și nu o fac. De asemenea, după modelul țărilor civilizate, consideră că trebuie plantate coșuri de gunoi speciale pentru depozitarea fecalelor animalelor, cât și panouri cu amenzile pe care le riscă "nesimțiții sau prea grăbiții".

"Chiar dacă stăpânul unui câine strânge fecalele după el, apoi le aruncă într-un coș de gunoi fără capac sau chiar cu capac, riscul de contaminare cu boli este maxim. Am văzut cazuri în Parcul Tăbăcărie, un nene a adunat rahații cu un ziar, după aia a aruncat ziarul într-un coș care abia se ținea… După el au venit doi țigănuși să scormonească, cum le e obiceiul… toată mizeria a ajuns pe jos… Mai puteam să mă iau de stăpân? Omul a aruncat rahații la coș, n-am mai văzut altul să facă asta, nu zic că n-or mai fi! De-aia zic că numai niște coșuri special făcute pot să fie eficiente!" - este de părere Diana Anghelușa.

Gesturile normale par ridicole

"Fiica mea stă aproape de parcul de la Casa de Cultură, zilnic sunt cu copilul aici, trebuie să-l scot la aer... Vara, îl scot și dimineața. Nu e zi în care să nu văd aceleași figuri cu câinii din dotare, care stau și ei în zonă și îi aduc aici să se ușureze… M-am luat de ei. Unul a fost mai OK, mi-a spus că a venit o dată cu fărașul și punga după el, dar l-au luat peste picior ceilalți… Ca să nu facă notă discordantă, omul, mai slab de înger, a renunțat, dar a recunoscut că e jenat de situație. Zău că nu înțeleg de ce le-o fi rușine oamenilor să strângă rahații după câinii lor? Are cineva o explicație? Suntem de râsu-plânsu!" (Natalia Popa).

Plimbare sau vânătoare de mizerie?

Dornici să se relaxeze în zona peninsulară, mai ales în perimetrele deja renovate, mai mulți constănțeni se plâng că s-au săturat să vâneze rahații de pe trotuare, în loc să admire frumu-sețea locului.

"Chiar nu vreau să generalizez, dar eu n-am văzut până acum niciun stăpân de câine să curețe rahații după el… Accept exemple concrete, cu nume și prenume, nu vreau să jignesc pe nimeni… Cred că toți constănțenii, fie că au sau nu câini, ar trebui să vrea să schimbe ceva cu adevărat, nu doar să-l jignească pe celălalt și să-i injure animalul. Eu i-am spus politicos unei doamne că nu e corect ca eu să calc în fecalele de la câinele dumneaei, iar singura ei grijă a fost să-mi adreseze injurii. Apoi și-a cerut scuze, mi-a zis că era nervoasă și și-a vărsat furia pe mine…" (Floriana Amariei).

"Halal consolare!"

Ing. Veronica Banu este de părere că trebuie acționat cu acceleratorul pentru recuperarea, atât cât e omenește posibil, a celor șapte ani de-acasă, mai ales că și spațiile verzi din jurul multor blocuri abundă de fecale canine: "Aici e vorba de educație, dacă ție nu-ți place să ajungi la serviciu cu rahatul de la câinele altuia lipit de talpa încălțărilor tale, pentru că așa te-a învățat mămica, n-o să ai rușine să strângi după câine. Eu mă aprind mai repede și în situații din astea, trec la atac! Știți ce mi-a spus o doamnă cu pălărie, care-și admira fățosul câine de rasă cum se ușurează?: «Să vezi mata la Roma, rahați înșirați ca la expoziție pe oriunde!» Halal consolare! De ce nu urmează exemplul nemților, unde așa ceva se lasă cu amenzi usturătoare și scandal de pomină? Oricum, n-ai să vezi mizerie pe străzi la nemți, la austrieci…".

Dumneavoastră, dragi cititori, prin ce metode considerați că se poate scăpa de această veche meteahnă la români? Oare de ce le-o fi rușine oamenilor să strângă mizeria după câinii lor? Sau se merge pe principiul că nu se face primăvară cu o floare?

Comentează știrea

cezar
5 iulie 2014
e logic

Un rahat, se bucura cand vede un altul ca el, se admira reciproc, apoi fiecare pe drumul lui. Doar nu o sa vedem, doi rahati plimbandu-se impreuna, unul o sa ramana sa priveasca cerul iar celalalt va pleca pe picioarele lui sa-si caute semenii. Sa nu va mire, pt primii rahati, aia cu doua picioare, exteriorul este doar o alta toaleta publica, o extensie a mizeriei din propria casa, sau grajd, padoc, cotet, staul, cum vreti sa-I spuneti locului in care traiesc animalele.

Naekst
5 iulie 2014
Mizeria din oras

nu se rezuma la fecale de caini, fie ei cu sau fara stapini(care oricum este materie biodegradabila). Sa fim cinstiti si sa vorbim despre conduita celor care se plimba prin oras, prin parcui, pe plaje si arunca pe jos tot felul de reziduri-plastic, hirtie, diferite piese si componente uzate, ulei uzat, etc-sau chiar se usureaza ei insisi. Sa fim cinstiti si sa vorbim de nesimtirea semenilor nostrii care folosesc trotuarele pietonale, plajele si chiar parcurile pe post de cai de circulatie sau parcari auto. Si cite altele

afag
5 iulie 2014
fecale

Nu rusinea ii impiedica pe stapanii de caini sa stranga dupa animale! In primul rand trebuie sa ne raportam la tara si societatea in care traim - unde cetatenii acesteia, fie bogati sau saraci arunca gunoaiele pe jos,din mers sau din masina, fara nici o remuscare (unii nu au rabdare sa mai parcurga 20m pana la cosul de gunoi) - amenzi nu se dau, de altfel cine sa le dea - gardianul care mananca seminte si face si el mizerie in locurile publice?? hai sa fim seriosi - tara asta nu se mai vindeca nici in 100 ani cu asemenea locuitori! Referitor la fecale de animale - cum poti sa te compari cu Germania??? O tara ca Romania, unde exista zeci de mii de caini fara stapan care isi fac nevoile peste tot, protejati si hraniti pe strada de civilizatii iubitori de animale, fara a-si asuma raspunderea in cazul unor incidente nefericite. Desi schimbarea se face prin fiecare dintre noi - nimeni nu se va responsabiliza atata timp cat nu se vor aplica amenzi si nu va exista consecventa in acest scop!

mari
5 iulie 2014
Pentru domnul Mazare

Cu parere de rau spun ca orasul nostru arata ca un tomberon infect, mizerie oeste tot, lipsa cosurilor de gunoi, si rahatul de caine domineaza .Draga domnule primar noi traim in Constanta si vrem un oras curat va propun sa dati o lege pe plan local sa fie date amenzi si pentru un chistoc de tigara aruncat pe strada, pt. cojile de semnite, iar celor cu cani care nu-si satrang mizeria o amenda de 5000 lei sa vedeti dupa ..... efectele autoeducatia va da roade ca altfel nu se mai poate.

ct
6 iulie 2014
primaria...

a marit taxa de habitat , dar celor cu caini de apartament de ce nu le baga taxa? normal ar fi sa platesca o taxa dubla ca si cuantum, isi plamba javrele in jurul blocului de 2-3 ori pe zi, de aia e plin de mizerii pe alei... daca are vreunu noroc sa ii prind javra la roata masinii , il schilodesc, sa zica ceva stapanul , mama lui de nesimtit....

Mizerie
7 iulie 2014
asa ca de la fecala la fecala

Ar trebui ridicati maidanezii (inca nu i-am rupt capul aluia care a dat sa ma capseze) ca ei fac o mare parte din fecale. Si daca dispar cainii, dusmanii naturali ai PISICILOR, sa ia amenzi frate aia care le tot hranesc in fata blocurilor. Totusi, sunt cu MIILE!! P.S.: Dar de PRAFUL din oras de ce nu spune-ti nimic?

claudia
8 august 2014
oameni sunt de vina

hai sa fim seriosi...si realisti...veniti intr-o zona rezidentiala de pe langa constanta,langa palazul mare ...si vedeti ce mizerii lasa "mamele"cu copii.ele cred ca plozii lor au toate drepturile din lume...sa urle ,sa arunce cu pufuleti de la ultimul etaj pana la gradinile din fata blocurilor...veniti sa vedeti cum copii lor se rahatesc pe spatii verzi ,fara ca ele sa ia rahatul facut de plod...veniti sa vedeti cum se strang cate 4 sau 5 mamici ,sparg seminte la greu si-si lasa plozi sa urle cat ai tin plamanii fara sa le spuna nimic.....deh...sunt ocupate sa sparga seminte .....veniti sa le vedeti cum fumeaza ca serpoaicele si -si lasa mucurile de tigari peste tot...veniti sa vedeti cum asi educa mamele plozii in ziua de astazi...si ele fac naz ...locuiesc in zona rezidentiala!!!!hai sa fim seriosi si realisti.....rasa umana este atat de murdara ,de odioasa...si tot mereu da vina pe niste suflete care nu pot vorbi......!!numai veniti sa vedeti ce inseamna "zona rezidentiala"..unde traiesc mamicile cu copii....sa vedeti ce raman dupa ele...de vomiti si matele ...asa au si in case ...si pe afara vai doamne ..le pute!!!asta-i realitate...!!!

Popescu
3 septembrie 2014
Educatie civica

Intradevar ,toti care au caini ar trebui sa stranga mizeria lasata de scrstia . Ce te faci cu oamenii care-si fac nevoile prin parcuri, care arunca sticle de plastic ,resturi de mancare , ambalaje etc. Pana cand nu se vor da amenzi usturatoare tuturor celor care gresesc nu va lua nimeni o atitudine civica . Romanul nu stie decat de frica .

ion
24 mai 2015

Pentru ca unii habar n-au cum este intrun oras majpritates provin de la tara unde cainele dr caca in fundul curtii, ca si stapanii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4057 secunde