Veterinarul pe recepție

De ce este pisica "dușmanul" gravidei

275
De ce este pisica
"Este obligatoriu ca o gravidă să ia boala de care suferă pisica? Vă întreb, pentru că fiica mea este însărcinată, doarme în pat cu pisica și nu-și face niciun fel de probleme. Eu sunt disperată!" (Dorina C.).

v v v

Doamnă Dorina, îngrijorarea dumneavoastră este justificată, din cauză că gravida se poate molipsi de la cea mai de temut boală a pisicii – toxoplasmoza. Potrivit medicului veterinar Gheorghiță Mureșanu, aceasta este o boală parazitară produsă de parazitul "Toxoplasma gondii", pisica fiind gazda definitivă. Mai pe înțelesul tuturor, adulții parazitului se dezvoltă în intestinul pisicii, de unde se elimină în mediul înconjurător elemente care pot infesta alte specii. În ceea ce privește gazdele intermediare, acestea sunt, în general, majoritatea mamiferelor, inclusiv omul, dar nici păsările nu scapă, deci pericolul se extinde.

Referitor la infestarea omului, aceasta se face prin consumarea alimentelor contaminate (carne insuficient preparată termic, fructe și legume spălate necorespunzător, apă). Așadar, nu numai pisica este vinovată de transmiterea acestei boli!

Cum se descoperă boala. Procedeul constă într-un simplu examen coproparazitologic, prin acesta putându-se afla dacă s-a instalat toxoplasmoza la pisică, iar oamenilor din preajma felinei li se recomandă un examen serologic. Din fericire, toxoplasmoza activă depistată se tratează, de aceea persoanele care au pisici trebuie să aibă mare grijă de verificarea stării de sănătate, dacă doresc să nu aibă probleme. Lucrurile sunt cât se poate de serioase, din cauză că toxoplasmoza afectează, în principal, femeile însărcinate, parazitul fiind transmis prin fecale și secreții omului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8366 secunde