Asociațiile de proprietari, supărate pe primărie

De ce avem cea mai scumpă gigacalorie din țară?

3327
9
De ce avem cea mai scumpă gigacalorie din țară? - caloriferul9-1346443282.jpg

Articole de la același autor

Pentru ca locuitorii Constanței să nu mai suporte și în iarna 2012-2013, cea mai scumpă gigacalorie din țară, asociațiile de proprietari atrag atenția Primăriei că ar trebui să revizuiască sistemul de acordare a subvențiilor pentru căldură.

Dacă nu vor interveni modificări din partea guvernului actual privind condițiile de acordare a ajutoarelor de încălzire în sezonul rece 2012-2013, de subvenția pentru căldură vor beneficia persoanele cu venituri de până la 786 de lei pe membru de familie, în cazul familiilor, respectiv cei cu venituri de cel mult 1.082 lei, în cazul persoanelor singure. Reamintim că în octombrie 2011, Guvernul Boc a micșorat subvenția de la bugetul de stat, iar pentru a beneficia de subvenție nu este suficient ca persoana sau familia respectivă să aibă un venit redus. Dacă acestea au în locuință bunuri care le-ar putea aduce bani în plus, precum drujbe, copiatoare sau sisteme audio ce pot fi închiriate, amplificatoare, camere video, autoturism sau blănuri și bijuterii scumpe, 100 de păsări, trei bovine sau cinci porcine în ogradă, adio ajutor de la stat.


Ce a urmat, cu siguranță, constănțenii nu au uitat: un preț uriaș pentru gigacalorie, respectiv 338,33 lei, considerat, la acel moment, cel mai scump din țară. Chiar dacă primarul Radu Mazăre a aruncat de fiecare dată pisica în curtea Guvernului, pe care l-a considerat răspunzător de acest lucru, oamenii n-au putut înțelege de ce, în condițiile în care același Guvern a retras subvenția ce acoperea, în anii trecuți, o parte din diferența între prețul plătit de populație și cel la care se produce energia termică tuturor primăriilor din țară, numai Primăria Constanța a reușit performanța de a avea cea mai scumpă gigacalorie din România? Degeaba l-au implorat pe primar să urmeze modelul confraților săi din țară și să-i mai despovăreze de aceste costuri aproape imposibil de suportat, nimic nu s-a schimbat. În plus, în sezonul trecut, au existat orașe din țară în care prețul gigacaloriei a rămas la aceeași valoare.

Poate se schimbă ceva!
Având în vedere că Guvernul actual este de aceeași culoare politică cu edilul șef al Constanței, dar și faptul că sezonul rece bate la ușă, oamenii readuc pe tapet problema costurilor uriașe cu încălzirea la Constanța: "La cât de schimbătoare este vremea în ziua de azi, nu este exclus ca în octombrie să avem temperaturi cu minus, orice e posibil. Primarul e la putere acum, să facă bine și să micșoreze gigacaloria, dacă nu vrea să murim de frig în case!" (Nadia Gherman).

Asociațiile propun modificarea criteriilor
Ca reprezentant al asociațiilor de proprietari, Marcel Dragu, președintele UAP, susține că avem cea mai scumpă gigacalorie din țară din cauză că, la Constanța, cel puțin în sezonul trecut, subvențiile s-au repartizat în mod original, peste hotărârea Guvernului, treburile fiind pornite din start anapoda: "Noi spunem că s-a exagerat cu subvențiile pentru persoanele cu venituri reduse, în detrimentul prețului per total al gigacaloriei, absolut astronomic. Puteau să direcționeze o parte din banii alocați de guvern către evaluarea totală a gigacaloriei, pentru ca prețul să fie mai suportabil, iar toată cota primăriei să fi mers către nevoiași. Sunt atâția oameni care depășesc și cu un leu plafonul și nu beneficiază de subvenție. Cu ei ce facem? Colac peste pupăză, au mai exagerat o dată, crescând baremul dat de lege pe cap de persoană, în loc să micșoreze prețul total cu acei bani. Legea dă posibilitatea primăriilor să repartizeze banii, ar trebui revizuit sistemul de anul trecut, mai ales că ne-au năpădit multe alte scumpiri. Majoritatea constănțenilor au făcut eforturi supranaturale să-și plătească întreținerea, nu trebuie uitat asta".

Subvențiile, acodate cash beneficiarilor
Pe de altă parte, având în vedere că sistemul actual de repartizare a subvențiilor deter-mină o serie de dificultăți în cadrul asociațiilor, în sensul că plimbarea hârtiilor între Primărie și RADET duce la întârzierea emiterii facturilor, inclusiv a afișării listelor de plată, Marcel Dragu, ca mesager al asociațiilor de propri-etari, propune ca banii reprezentând subvențiile pentru încălzire să fie dați în mână beneficiarilor, atâta vreme cât aceștia se află în evidențele serviciului social din primărie: "Noi am propus și direct, dar s-a motivat că unii vor da acești bani pe băutură. Și-atunci, oamenii onești n-au oare dreptul să se întrebe de ce trebuie subvenționată beția?".

Fie și din considerentul că Mazăre nu are niciun interes să se răfuiască cu guvernul, cum s-a întâmplat în anii trecuți, oamenii speră că se va analiza cu simț de răspundere evaluarea prețului total al gigacaloriei pentru sezonul rece, astfel încât acesta să devină cât de cât suportabil.



Comentează știrea

admirator
1 septembrie 2012
pretul la caldura

a fost o arma politica de care Mazare a abuzat. uitind ca taierea subventiilor a fost conditie FMI, nu dorinta guvernului Boc. Acum ei au aceeasi problema... Sa vedem cum o va rezolva nazistu-tzopaitor! Oricum, pretul asta record nu i-a ajutat la referendum...Dar de acum, vina e a guvernului PSD/USL......................... Nu? Sau acum "criza", "FMI"... cine mai crede demagogia asta? Poate aia care nu vin la vot!

Geo
1 septembrie 2012
Lui Mazare îi convine situația

Lui Mazăre îi convine situația actuală pentru că-i aduce capital electoral. Toți cei care beneficiază de subvenții cred că sunt de la Mazăre si-l votează pe el. Ca să tină populația captivă la RADET a pus o serie de conditii greu de îndeplinit pentru debranșare sau taxe enorme. 160 lei ca sa depui dosarul și 500 lei pentru debranșare. Mai cer abuziv și copie legalizată după actul de casă iar ordinul 91/2007 îl interpretează cum vor ei în detrimentul consumatorului. La ultima parte are o vina și domnul Dragu. Așa că sperați degeaba să se rezolve ceva. Sistemul de subvenții va fi la fel iar gigacaloria se va scumpii cu cel puțin 10% datorită scumpirii gazelor.

Constanta
1 septembrie 2012
Jigodiei asta de "admirator"

Bai amaratule, o fi fost "conditie FMI" strict cand a fost vorba de orase aflate sub alte sfere politice iar Clujului, Pietrei Neamt etc scria expres in aceleasi hartii FMI sa li se dea subventii tot de la acelasi guvern? M-am saturat de logica ta de tarabagiu pedelizd pana peste cap... Daca as spune ca esti doar un lingator in rect portocaliu, nu cred ca as fi foarte departe de adevar. Doar in ceea ce priveste numarul lor ma pot insela... Asteptam, vedem ce face amaratul asta de Mazare la iarna. Pana atunci, orice vorbarie - si a ta si a fierariei asta a lui Bosanceanu - este inutila!

Răspuns la: pretul la caldura
Adăugat de : admirator, 1 septembrie 2012
a fost o arma politica de care Mazare a abuzat. uitind ca taierea subventiilor a fost conditie FMI, nu dorinta guvernului Boc. Acum ei au aceeasi...
constantean
1 septembrie 2012
De ce avem cea mai scumpa apa potabila si cea mai scumpa gigacalorie?

Deoarece paria, pt. un litru de ulei si un kg de malai, au votat pe cei doi care sunt rusinea pamintului, viermele mazare, cea mai josnica, scirboasa si ridicola creatura din Univers, si porcul betiv si lacom. Mai multi au avertizat pe acest forum ca daca vor fi alese aceste doua cancere, pretul apei care era exorbitant la data respectiva (doar apa de canalizare era de PESTE DOUA ORI MAI MARE DECIT APA POTABILA IN TULCEA!!!), va CRESTEINCONTINUU!!! Iata ca acele persoane au avut dreptate!

un alegator
2 septembrie 2012
Cat de mincinos

Lasă că face mazăre un CET nou

Mazăre... cu zarzăre
4 septembrie 2012
iarna nu-i ca vara, fraierilor !

Așa vă trebuie, proștii dracului, că la alegeri nu vă mai gândeați cu ce o să plătiți întreținerea la iarnă. Vă prostea jegosul de mazăre cu zăhărelul, puiul și uleiul, iar voi puneați botul. Vă meritați soarta, guguștiucilor !!

Moș Gerilă
4 septembrie 2012
Ne vedem la primăvară, care mai scapă !

Dacă va face măzărică un nou CET, o să plătiți căldura aproape dublu la iarnă, pentru că și investițiile astea (ca și celelalte tâmpenii estivale) trebuiesc acoperite și amortizate, nu ? Doar nu credeți că primaru' face investiții private...

Petre
6 septembrie 2012
gigacaloria

Sloganul electoral al lui Mazare la alegerile locale a fost : "un nou CET, o gigacalorie mai ieftina". A petrecut toata vara (precum greierele) si nu a facut nimic pentru constanteni. Avem cel mai mare pret pe gigacalorie si cea mai scumpa apa din tara. De ce l-am ales? Pentru a face pe circarul? Nu astea sunt atributiile unui primar!

nacu
4 februarie 2013
taxa de habitat

am anteles trebuie majorata... nui ajung bani lui martin dar cu 200% ...o sa te coste la vot...... psd... HOTILOR...

Răspuns la: gigacaloria
Adăugat de : Petre, 6 septembrie 2012
Sloganul electoral al lui Mazare la alegerile locale a fost : "un nou CET, o gigacalorie mai ieftina". A petrecut toata vara (precum greierele) si nu...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5997 secunde