"Dacă patronul nu mă mai vrea, pensionar mă cheamă?"

424
"În primul rând, habar n-am avut că la data de 24 martie a.c. am îndeplinit condițiile de pensionare și că nu mai am contract de muncă, din simplul motiv că n-am fost anunțată de la Personal. Eu aș vrea să muncesc în continuare și întreb, dacă patronul nu mă mai vrea, pensionar mă cheamă?" (Viorica Cristea)

v v v

Nu este vorba despre niciun fel de abuz, stimată doamnă Cristea, întrucât potrivit noii legislații, contractul individual de muncă încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Pentru a nu fi luați prin surprindere, ar fi bine ca la apropierea vârstei de pensionare, fiecare să se intereseze, la Serviciul de Resurse Umane sau din alte surse, asupra datei exacte a pensionării. Totul, din cauză că pensionarea intervine automat, chiar dacă nici angajatorul, nici angajatul nu fac vreun demers către Casa de Pensii la data când aceasta devine validă.

La mâna angajatorului!

Totuși, expertul în probleme de muncă, Manuela Marcu, precizează că potrivit noilor reglementări, asigurații care îndeplinesc condițiile pentru obținerea unei pensii la limită de vârstă, cu excepția pensiei anticipate și a pensiei anticipate parțiale, își pot continua activitatea, însă numai cu acordul angajatorului și în condițiile legii. Așadar, cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condițiilor legale se depun de solicitant sau, după caz, de angajator, la Casa de pensii din raza de domiciliu, de regulă, cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii condițiilor de pensionare. Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se cuvin și se plătesc de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, prevăzute de lege, dacă cererea a fost depusă cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii acestor condiții. Așadar, nu vă rămâne decât să vă ocupați de aceste formalități și să discutați cu angajatorul asupra unui eventual nou contract de muncă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.378 secunde