Cum vă puteți branșa la gaze și cât vă costă

70158
9
Cum vă puteți branșa la gaze și cât vă costă - 12martiefond-1331569142.jpg

Branșarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale presupune mai multe etape, este obligatoriu acordul a 50 la sută plus unu din totalul locatarilor (chiar și de pe o singură scară), costurile variază în funcție de zonă și alte criterii, iar gazul urmează… să curgă pe țeavă în maximum jumătate de an de la obținerea autorizației, potrivit Congaz.

"Vrem să ne punem centrale de apartament, ca să terminăm cu tot circul cu gigacaloria. Am făcut ședință pe asociația de locatari și am pus în discuție să ne racordăm toate cele patru scări ale blocului la Congaz. Mulți s-au plâns că n-au bani pentru așa ceva, în schimb, locatarii de pe scara mea ar cam fi de acord, suntem 24 de apartamente. Vrem să știm dacă se poate monta o coloană de gaze doar la o singură scară din bloc, cam cât ne costă, cât durează lucrarea și de ce acte e nevoie. Cu mulțumiri anticipate pentru solicitudine, Florian Pascalu".

Racord și la o singură scară
De la Congaz am aflat că este posibilă branșarea la rețeaua de distribuție a gazelor naturale chiar și a unei singure scări de bloc din cadrul unei asociații de proprietari cu mai multe scări. Pentru asta însă este necesar acordul a 50 la sută plus unu dintre locatarii respectivei scări.

Solicitare de acord, documente necesare
Cererea de acord de acces la sistemul de distribuție a gazelor se depune la sediul din City Park Mall, etajul 2, Sky Level, bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116 C, Constanța, Serviciul Clienți Noi și trebuie să fie însoțită de ur-mătoarele documente: 1) Dacă solicitarea e pe numele asociației, este nevoie de copie a Actului Constitutiv sau a Statutului Asociației (ștampilat și semnat de către asociație, conform cu originalul), copie a codului fiscal, copie a actului de identitate a administratorului de bloc. 2) Dacă solicitarea este depusă pe numele unui locatar al scării de bloc, se atașează actul de proprietate al apartamentului său în copie legalizată și copie a actului de identitate. 3) Pentru ambele situații, se cer tabelul nominal cu locatarii care sunt de acord cu instalarea coloanei de gaze pe casa scării și pe alte părți comune (50% plus unu) și tabelul nominal cu locatarii care participă la
plata tarifului de racordare la rețeaua de gaze naturale și a coloanei de pe casa scării (formulare tipizate de la SC Congaz SA); 4) La depunerea cererii, solicitantul va achita tariful pentru analiza și elaborarea acordului de acces, în valoare de 12,40 lei pentru persoane fizice și 74,40 lei pentru persoane juridice. SC Congaz SA va răspunde cererii solicitantului în termen de 30 de zile de la înregistrarea acesteia.

Termenul de racordare
Este bine de știut că Congaz va întreprinde toate demersurile necesare în vederea obținerii autorizației de construire, în termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de racordare, urmând să realizeze și să pună în funcțiune instalația de racordare în cel mult șase luni de la data obținerii autorizației.

Costurile de branșare
Tariful de racordare cuprinde, după caz, costurile legate de proiectare, execuție și punere în funcțiune a instalației de racordare și se achită într-un interval de cinci zile lucrătoare de la data încheierii contractului de racordare. În principiu, prețul de racordare se calculează conform Regulamentului privind accesul la sistemele de distribuție a gazelor naturale, după o formulă standard, care cuprinde componenta tarifului de racordare aferentă autorizației de construire și a tuturor avizelor locale necesare, componenta aferen-tă realizării branșamentului și a stației de reglaremăsurare. Prețul variază în funcție de localitatea și zona în care se află imobilul respectiv, de lungimea și diametrul instalației de racordare, avându-se în vedere și debitul solicitat.

La bloc, prețul este mai mic
Spre deosebire de costurile de branșare pentru cei care stau la casă, care sunt mult mai mari, reprezentantul unei firme constănțene de profil ne-a explicat că pentru locatarii de la bloc, costurile sunt mai mici, întrucât acestea se împart la numărul total de solicitanți. În principiu, locatarii vor plăti, la comun, circa 3000 de lei branșa-mentul din rețeaua stradală a Congaz până la scara blocului, iar firmei care se va ocupa de branșarea de la coloana de la scară până la ultimul nivel îi vor achita, estimativ, la o scară cu 24 de apartamente, circa 5.500 lei de fiecare apartament pentru a avea gaze la centrală și la aragaz, suma incluzând și plata proiectului și a taxelor aferente.



Comentează știrea

Marian
13 martie 2012
5.500 ?

Cred că este o greșeală: 5.500 lei de fiecare apartament pentru a avea gaze la centrală și la aragaz, suma incluzând și plata proiectului și a taxelor aferente? Este enorm, nu se poate. Adăugați și costul instalațiilor interioare (centrală, claorifere,țevi,etc) și ajungeți la o sumă fabuloasă. Repet, cred că este greșită cifra de 5.500 lei pentru fiecare persiană

Tila
13 martie 2012

Sigur este gresit 5.500 lei. Si se numeste Instalatia de utilizare si cred ca pretul este cca 550 lei. Am zis !

locatar
13 martie 2012
e corecta suma

asta vara ne+am racordat toata scara la gaze. 6.400 lei/apartament a costat. majoritatea am facut rate la banca. centrala si caloriferele au mai costat inca 4.000 lei. insa, din cate am constatat in aceasta iarna, investitia se va amortiza rapid. vecinii care nu s-au debransat inca au platit 700 lei caldura si apa calda pe ianuarie, eu am platit ATENTIE 110 lei gazele, pt caldura si apa calda. si am avut caldura din belsug. nu mai spun ca inainte schimbam o butelie la luna, adica inca 90 lei.

hmmm
13 martie 2012
Gazele...

Da, intr-adevar, pretul este real, se calculeaza in functie de lungimea tevilor, parcursul lor si restul... Relule, ai grija cum iti formulezi finalul de propozitie... ca doar nu esti in... Si inca ceva... www.in-constanta.com merita sa va faceti contul... acces gratuit la toata interfata.. publici poze, stiri, ai blogul tau personal, forumuri, prietenii, etc... WWW.IN-CONSTANTA.COM

elena
14 martie 2012
gaze

nu cred ca ati platit pe gerul acela 110 lei poate daca ati stat la 16 grade; e f convenabil cu gaze, dar sa nu exageram totusi

adina
22 iulie 2012
gaze

astea sunt preturi pentru romania si salarile de aici cat munceste un om pentru bransare la gaze si sa nu mai vorbim de curent si apa

stinga ionel
8 februarie 2013
bransare gaze

As dori sa fac bransarea gazelor stau la bloc de-la teava de gaze si pina in casa este.38ml.As dori sa imi spuneti cit ma casta cu avize cu totul la gata.0727377108.Va multmesc

george
1 aprilie 2013
tarife

bransament scara congaz achitat 01.04.2013-2983 lei conducta pe casa scarii-intre 3000-4500 lei conducta in apartament (centrala+aragaz)-1000-2000 lei in functie de traseu. Practic un apartament va plati cota parte din bransament+conducta pe casa scarii+ce se face in apartament. Cu cat sunt mai multi locatari care doresc sa se branseze la gaze cu atat vor plati mai putin.

Lorena
9 mai 2016
Gas la casa

Va rog daca stie cineva cat ar Costa sa trag gas la casa cam 200 m dela strada la casa. Multumesc.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 04 Februarie 2012
Stire din Social : Locuințele ANL, scoase la vânzare
Pagina a fost generata in 0.2163 secunde