Cum și când se tund pomii

6925
Tunderea pomilor fructiferi este o operațiune foarte importantă ce trebuie efectuată în grădină. Perioada optimă este la sfârșitul lui februarie-începutul lui martie. Necesită câteva cunoștințe, deoarece o tăiere necorespunzătoare poate duce la deteriorarea pomului și la o producție slabă de fructe. Așadar, tunderile pomilor fructiferi care se efectuează la sfârșitul iernii – în perioada de hibernare a pomului - sunt un factor de revigorare pentru pomi. Alegerea momentului în care se face tunderea este foarte importantă pentru ca pomul să nu sufere de pe urma rănilor cauzate de tăiere (după îngheț). Merii și nucii pot fi tunși mai devreme, caișii, piersicii, prunii mai târziu. Ca regulă, se tund mai întâi pomii fructiferi care înfloresc mai târziu, iar cei care înfloresc mai repede se tund mai târziu. De asemenea, pomii mai bătrâni se tund mai devreme, cei tineri mai târziu, căci sunt mai sensibili la frig. 

Există mai multe tipuri de tundere a pomilor fructiferi: tundere de rărire: se elimină ramurile din interiorul arcadei, care sufocă. Nu este însă o tundere care învigorează prea mult arborele. Tunderea ramurilor superioare: se elimină partea superioară a ramurilor. Permite dezvoltarea mugurilor inferiori și a celor de sub punctul de tăiere, și duce la dezvoltarea ramurilor secundare ale pomului. Tundere de îndepărtare a ramurilor uscate: se înlătură toate ramurile uscate, rupte sau rănite. Tunderea ramurilor principale: Aceasta se realizează doar in cazuri extreme.

Reguli de tundere: l Nu tăiați prea aproape de trunchi. Astfel de tăieturi sunt prea mari și întârzie vindecarea l Nu tăiați nici prea departe de trunchi, pentru că veți lăsa un ciot urât, care poate fi ușor invadat de insecte. Rana nu se va vindeca decât după ce respectivul ciot va fi înlăturat l Tăiații oblic, astfel încât să permiteți apei să se scurgă de pe rană l Este mai bine să ungeți rana cu mastic, pentru a evita apariția putregaiului, dar și înmulțirea insectelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1738 secunde