Cum se aleg corect fructele pentru copii

75
Fructele reprezintă gustarea perfectă doar dacă se respectă anumite criterii la cumpărare. Oricum, cele autohtone sunt în topul alegerilor sănătoase.

După ce s-a inventat agricultura, oamenii au descoperit insecticidele și pesticidele. Așa au învățat cum să se otrăvească sistematic, fără să fie conștienți de cele mai multe ori de această situație. Și astfel s-a ajuns ca în prezent, folosirea stimulentelor de creștere în agricultură s-o transforme în agricultură convențională. Iar dacă se întâmplă ca vegetalele să fie lăsate în pace, să-și facă ciclul natural, vorbim despre agricultură ecologică. Specialiștii spun că este de preferat celei convenționale, așa că dacă aveți undeva o grădină cât de mică, cu pomi, trebuie doar să-i toaletați înainte de anotimpul cald. În rest, lăsați-i în pace să treacă prin ciclurile lor naturale.

Cum aleg cele mai bune sortimente de fructe. În marea majoritate a sezoanelor, în piețele din România veți găsi mere. Cum le alegeți? Merele de iarnă se cumpără după nivelul de deshidratare: niciodată un fruct ținut mai mult de o lună în beci și care nu a fost tratat chimic nu va avea un aspect perfect, ci în unele părți va prezenta… riduri.

Un alt aspect în privința merelor care le atestă valoarea înaltă biologică este prezența micilor pete negre pe suprafața lor. Cu alte cuvinte, coaja nu va fi perfectă.

Fructe din congelator? Vara, puteți să puneți în congelator fructe de pădure de orice tip, piersici tari, prune, vișine, cireșe în pungi mici (cât o porție). Toate minunile naturii trebuie procurate din locuri sigure, iar mai târziu, le decongelați și le oferiți copiilor cu tot cu sucul care se scurge, numit sucul celular.

În timpul congelării la cel puțin minus 18 grade Celsius, membranele celulare ale alimentelor se sparg, iar la decongelare va rezulta sucul celular care trebuie consumat. Astfel organismul știe că mănâncă un fruct complet pe care îl recunoaște după datele genetice. Fructele se consumă pentru lanțurile alimentare pe care le conțin.

Mai luăm fructe din supermarket? Cu siguranță, cei mici sunt expuși la o mare varietate de mărfuri încât e greu să îi țineți deoparte de o banană, de un kiwi, un pomelo sau poate de un ananas plin de suc. Nici una dintre aceste fructe nu a fost gustată de bunicii noștri, așa că, genetic, nu avem cum să fim adaptați pentru ele.

Din acest punct de vedere, în dieta oricărui român e mai bun oricând un măr decât un ananas, chiar dacă gustul celui din urmă vi s-ar părea mai bun. În al doilea rând, toate fructele autohtone sau importante produse în agricultura convențională sunt pline de substanțe chimice de conservare.

Pomii încep să primească aditivi de iarna, pentru ca vara sau toamna să producă fructe care vor rezista în ochii pretențioși ai consumatorilor de supermarket. Dacă vreți să oferiți celor mici astfel de fructe, minimizați impactul substanțelor chimice adăugate prin eliminarea cojilor. Dar astfel veți îndepărta și nutrienți esențiali, vitamine, minerale și fibrele alimentare. 

Dar ochii văd, inima cere, iar copilul plimbat prin supermarket va pofti în continuare și va fi frustrat dacă nu îi cumpărați o banană sau o portocală. Aceste fructe care păstrează doar forma, iar conținutul este unul produs de om, iar prin substanțele adăugate nu reprezintă surse de antioxidanți, ci de pro-oxidanți.

În mod realist, aveți o singură posibilitate: luați fructe din surse sigure, congelați-le sau deshidratați-le (există aparate speciale). Apoi, alternați fructele de calitate, curate, cu cele provenite din agricultura convențională, dar aveți grijă ca ponderea să fie în favoarea celor curate. Și, dacă vă permiteți, cumpărați și fructe de proveniență bio.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 Iunie 2013
Stire din Cetățenești : Simptomele anginei catarale
Sâmbătă, 08 Iunie 2013
Stire din Cetățenești : Pizza de casă
Sâmbătă, 08 Iunie 2013
Stire din Cetățenești : De ce să te ferești dacă ai artroză
Sâmbătă, 08 Iunie 2013
Stire din Cetățenești : Cuget Liber vă ascultă
Pagina a fost generata in 2.4931 secunde