Cum să ne purtăm, vara, cu maidanezii, ca să nu ne atace

949
18
Cum să ne purtăm, vara, cu maidanezii, ca să nu ne atace - 5iuliefondmaidanezi-1373035195.jpg

Articole de la același autor

Câinii nu mușcă și nu atacă fără motiv, iar vara, principala cauză a creșterii agresivității maidanezilor este setea excesivă.

De ani de azi, s-ar părea că fenomenul răspândirii câinilor vaga-bonzi pare imposibil de combătut în contextul în care prevederile legale sunt interpretabile, autoritățile locale se plâng că nu au puterea financiară să limiteze fenomenul, iar câinii rămași liberi pe străzi sunt hrăniți și stimulați de așa-zișii iubitori de animale astfel încât să se adune în haite.

Haite care, hămesite și, mai ales însetate în această perioadă, când este foarte cald afară, devin mai agresive ca oricând, spre disperarea trecătorilor: "Cuget Liber, vă rugăm să ne ajutați, scrieți și iar scrieți, poate că până la urmă autoritățile orașului o să înțeleagă că nu suntem împotriva maida-nezilor, și noi iubim animalele! Vrem doar să nu mai fim atacați, netam-nesam, pe stradă! Eu am tot timpul un sucitor în sacoșă, ca să mă apăr!" – își strigă disperarea Nicoleta, o femeie în toată firea, dar și mulți alți cititori ai ziarului nostru, care nu se pricep să gestioneze relația cu maidanezii din ce în ce mai agresivi.

Setea, principalul motiv

Ca un foarte fin cunoscător al rasei canine, din start, Ziadin Murat, instructor-dresor al Asociației Chinologice din Constanța și vicepreședinte al Clubului de dresaj din România, a ținut să precizeze că niciun câine nu atacă pe nimeni fără un motiv anume. De aceea, pentru a se apăra, oamenii ar trebui să se informeze despre ceea ce îi supără pe câini, astfel încât să-și arate colții. Cât privește această perioadă din an, când este foarte cald afară, câinii suferă în primul rând de sete: "Oamenii ar trebui să știe că lipsa de apă îi scoate din minți pe câini!"

Nu-i hrăniți pe domeniul public!

A doua cauză care favorizează agresivitatea câinilor, atât vara, cât și iarna, este faptul că sunt hrăniți pe domeniul public, li se aruncă mâncare pe trecerea de pietoni, pe alei, ceea ce, consideră dresorul, trebuie evitat neapărat. În schimb, precizează că ideal și corect ar fi ca mâncarea să le fie pusă într-un loc mai ferit și mai necirculat: "Și asta din cauză că ei încep să-și protejeze aleea ca și când ar fi domeniul lor, proprietatea lor, iar trecătorul este considerat un intrus. Totuși, cât este el de animal, și tot îl avertizează pe om și latră. Numai că omul nu ține cont de aceste semnale și îl lovește. Probabil că le e mai ușor decât să-i vorbească frumos. Aceste practici sunt încurajate și de faptul că patrupedele blânde nu prea sar la gâtul omului".

Mare grijă dacă au pui!

Maidanezii care au pui devin extrem de agresivi, iar când puii dorm, sunt capabili să te sfârtece pentru a-i apăra. Și toate astea întrucât senzația câinilor este că omul are ceva cu puii lor: "Se recomandă ocolirea câinilor, mai ales când dorm. Și un om, când e trezit brusc din somn dă semne de nervozitate, nu?".

Experiment

Pentru ca oamenii să înțeleagă mai bine de ce sunt atât de agresivi câinii care-și fac veacul pe străzile orașului, dresorul ne-a povestit despre un experiment făcut special pentru a observa reacția oamenilor față de câini. Experimentul a constat în faptul că un câine (dresat, pentru a evita incidentele), a fost legat pe o alee bătătorită, neasfaltată, pe care circulau în mod frecvent oamenii din zonă: "Noi stăteam deoparte să vedem ce reacție au oamenii față de această situație. Cei mai mulți trecători împingeau câinele care le blocase trecerea, alții îl loveau, deranjați de… tupeul animalului. Când i-am întrebat de ce sunt așa de duri, au început să mă înjure și să spună că e mai bine ca animalul să le știe de frică pe viitor. Vă spun că 80 - 90 la sută dintre incidentele cu maidanezi se datorează atitudinii incorecte și agresive a oamenilor!"

Iar dacă un trecător are sacoșe în mâini, câinele le-ar putea asocia conținutul cu hrana și, hămesiți și însetați fiind, dau iama în sacoșele oamenilor: "Cei care circulă în locuri cu mulți maidanezi să aibă asupra lor resturi de mâncare, dar să nu le arunce pe șosea ori pe trotuar, ci să-i ademenească într-un loc mai retras".

În șir indian, spre ghiol…

Ziadin Murat ne-a povestit că maidanezii mai primesc din când în când hrană de la trecători (iar astfel de gesturi sunt făcute, de regulă, noaptea, din cauza reacției agresive a antimaidanezilor!), însă apă nu prea le dă nimeni: "Să-i vedeți cum se duc, bieții de ei, în șir indian să bea apă din ghiol!" – ne-a mai spus dresorul, a cărui recomandare în relația dintre oameni și câinii fără stăpân este următoarea: "Să fim oameni, să nu fim mai răi decât animalele neajutorate!".

Comentează știrea

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
cetatean
6 iulie 2013
maidanezii

Ati inebunit total??? In loc sa-i adunati dracului odata, sa traim si noi civilizat, imi spuneti mie sa le dau apa, sa le dau mancare (dar mai pe camp), sa nu mai aduc cumparaturile acasa!!! A! si daca doarme vreunul la mine la poarta, sa stau frumos afara, linistit, si sa astept sa se scoale, si daca are pui pe langa casa mea, eventaul sa ma mut!!! Hai S...!

evitam solutia de moment
6 iulie 2013
solutia

■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ Cumparati spray-uri lacrimogene cu piper, de tip dispersant (nu jet) ➤sunt doar vreo 12-20 lei un flacon de 50 ml, timp de spray 5 secunde, suficient pt 2-3 utilizari ➤invatati sa le folositi impotriva cainilor agresivi ➤in vreo 2 secunde de la sprayere cainele agresiv se tavaleste cu capul invers pt cateva zeci de minute, asa le si intra frica in oase! vezi video: youtube.com/watch?v=tDUC7oFVYB4 ██sunt EXTREM de eficiente, █★★★█exista pe afara si flacoane mai mari cu jet mai mare, care se folosesc de cei care trebuie sa se apere de URSI (excursii in zone populate de ursi Grizzly, gradini zoologice etc)█★★★ █sunt bune si pt agresori cu 2 picioare de asemenea, exista clipuri pe youtube cu antrenamentele fortelor speciale/armata SUA, nici un soldat nu poate sa mai tina ochii deschisi dupa o astfel de spray-ere ➤bat la o distanta de aproximativ 2-3 metri cu un jet conic care poate opri toti cainii agresivi (fiind dispersant, sprayaza conic, deschiderea e mare si e usor de ochit in situatii de panica si atunci cand trebuie actionat extrem de rapid; la cele cu jet e mult mai greu de tintit si nu ai timp daca te ataca 3-4 deodata) ➤sunt legale pt autoaparare fara a fi necesara vreo autorizatie ➤se vand doar celor peste 18 ani dar pot fi date si minorilor sub 14 ani sa se apere de caini agresivi; ➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡➡ ➤nu se pulverizeaza impotriva vantului! ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ aceasta solutie nu e promovata de loc, ar trebui chiar sa se faca un spot de tipul celor cu "consumul de sare dauneaza grav sanatatii" ➤➤➤nu e promovata pt ca cei care ar face eutanasierea castiga bani grei; vezi mai jos si motivul real al iubitorilor de caini agresivi (tot banii); metoda cu spray-ul e cea mai ieftina ➤➤➤de asemenea aceasta solutie ar trebui pusa in articol de autori, pt ca aici e greu de vazut !!! dati copy-paste acestui mesaj la alte articole similare! ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ VOI inca n-ati aflat cine sunt aparatorii maidanezilor agresivi??? Chiar credeti ca sunt atat de imbecili (cu exceptia babelor senile)??? Nu, inclusiv cei de la ONG-uri, sunt oameni platiti de firmele care vand vaccinurile antirabice si alte produse, inclusiv mancarea pe care o cumpara babele senile!!! Chiar in (articol evz) scrie ca "Spitalul Județean Craiova a cheltuit 70.000 de lei doar pentru profilaxia persoanelor mușcate de câini"!!! Doar intr-un judet, in 6 luni! ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■

Legionarul
6 iulie 2013
maidanezul Murat

"Vă spun că 80 - 90 la sută dintre incidentele cu maidanezi se datorează atitudinii incorecte și agresive a oamenilor!" - in sec XXI intr-o tara UE acest Murat,se crede inca in stepa mongola ,de unde au venit stramosii lui.ALOOOOOOOOOOOOOOO,vezi ca aici este Romania,nu Turkmenistan , Kargstan sau Mongolia!UE inseamna civilizatie nu colonie de iurte si maidanezi asa cum este in dovleacul ala sec al lui Murat. PS.@ solutia- solutia este euthanasierea tuturor maidanezilor iar ptr asta ai nevoie de un primar ,nu de un drogat care se crede "Regele Soare' cand prizeaza cocaina

admirator
6 iulie 2013
vacile si boii

care hranesc maidanezii le dau special grauntele lor pe trotuare si in locuri umblate; daca le zici ceva, te umplu de insulte..; maidanezii ataca si fara motiv; adesea; fie de trubare, fie din cauze colaterale: haita ataca un obiectiv independent, care nu are legatura cu dvs., dar cainii din preajma dvs. nu-l vad. Ei au primit semnalul de atac si ataca ceea ce e in raza lor vizuala. Deci trebuie sa identificati haita si sa o ocoliti. Daca picati in mijlocul ei si se da alarma (un alt maidanez ce le tranziteaza "teritoriul", un caine cu stapin ce trece pe acolo etc.) este foarte posibil sa deveniti victima. Haita are alt comportament decat cainele izolat. Mai termianti cu minciunile"Cainii nu ataca" sau "Cainii musca doar oamenii rai". In afara de a ocoli zona cu haite, trebuie sa aveti la dvs. bastonul electronic cu ultrasunete. Cainii fug de el. Dar trebuie sa eliberati calea. Il folositi mai inainte de a intra in haita. Daca apucati sa intrati, e mai greu sa-l utilizati ca va inconjoara. Atentie la javrele bagate pe sub masini. Va pot ataca pe la spate. Niciodata nu lasati un caine in spatele dvs. Bafta! (Si vedeti pe cine alegeti data viitoare. Daca alegeti tot USL-ul, inseamna ca va place sa fiti muscati de maidanezi...) S-a terminat cu referendumul pentru maidanezi? A luat primarele spaga si a uitat... normal, cine vine la alegeri, de obicei? Doar oamenii lui...

Foxy
6 iulie 2013
Solutie

Vreti sa nu mai fiti muscati de cainii comunitari? O solutie cat se poate de simpla: Chemati ecarisajul sa ii ia de pe strada. Si nu mai protestati atat impotriva eutanasierii cainilor. Este o solutie perfecta pentru javrele maidaneze.

lasa vrajeala
6 iulie 2013
cu 80 90 % din cauza oamenilor

Cand vin 10 spre tine sa te haleasca cu fulgi cu tot ia sa te vad eu cat de frumos iti vine sa vorbesti. Aia cu mancarea sunt de acord... nu le mai dati de mancare !

Ivan Pavlov
6 iulie 2013
Fenomenul condiționării clasice

Din articol rezulta ca primul animal domnestic a fost omul. Probabil ca primii caini au intalnit stramosul omului cu 17-18 mii de ani in urma. Omul a fost dresat de caine. In secolul XIX,cainele lui Pavlov a stabilit legile fundamentale pentru apariția și eliminarea a ceea ce el denumea "reflexe condiționale". Pavlov a capatat un reflex. Cand animalul saliva Pavlov aprindea un bec.Tot din articol aflam ca maidanezii din Constanta sunt muscati de oamei. In conditiile astea Primaria are obligatia sa construiasca o biobaza pentru oamenii rai. Asta este propunerea mea.

eu,cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN
6 iulie 2013
alooo,ecarisajul,alo primaria ,cand aveti de gand sa luati cainii ,mai ales cei agresivi?

REFUZAM SA FIM INTOXICATI IN CONTINUARE DE MANIPULARILE ONG-URILOR DE PROTECTIE A ANIMALELOR IN PROBLEMA MAIDANEZILOR! ASTFEL, DE ANI DE ZILE: • Fac uz de sloganul "cainele prietenul omului" -> FALS! Amesteca maidanezii cu ceilalti caini (politisti, utilitari, de companie, etc) si incearca sa inoculeze opiniei publice aceasta aberatie. Legea Gestionarii cainilor fara stapan pentru a carei adoptare militam vizeaza DOAR acei caini scapati de sub control, salbaticiti, care omora, musca, mutileaza fizic, lasand oamenilor totodata sechele sufletesti si fobii pe viata.

eu,cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN
6 iulie 2013
,nebunia maidanezoofila continua

• Fac uz in exces de sloganul "drepturile animalelor" -> FALS! Oricine are un drept atata timp cat nu incalca dreptul altcuiva. • Invoca protejarea "vietii" -> FALS! Urmare a faptului ca nu poti hrani cainii cu frunze, sa tii un caine in viata (un caine poate trai si 10 -13 ani) trebuie sa sacrifici mii de animale pentru a le da hrana la caine. Toate animalele sacrificate, comestibile sau nu, sunt vieti curmate. Un caine mai putin = mii de vieti salvate. • Afirma faptul ca dupa castratre cainii devin blanzi -> FALS! Sunt zeci de mii de oameni atacati de haitele de caini castrati. Nu sunt castrati la colti si nici la corzile vocale. Nimeni nu are nimic impotriva animalelor inofensive (vezi pisici, pasarele, etc). Este vorba DOAR de animalele periculoase.

eu,cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN
6 iulie 2013
primarului vesnic absent si drogy,primariei cu cohorta de angajati care nu fac nimic si ecarisajului care toaca frunze la (culmea ironiei!)caini:))

• Numesc acesti caini sunt "comunitari" -> FALS! Comunitatea NU-i vrea, de aceea sunt abandonati. Sunt de fapt cainii catorva persoane care ii hranesc, persoane care NU reprezinta comunitatea, cu toata ofensiva lor in media! Nu mai mult de 2-3 persoane din fiecare bloc de sute de persoane care insa cred ca daca au tupeu inseamna ca au si dreptate. Tot ceea ce cer ele este sa aiba dreptul legal sa creasca caini pe spatiul public! Caini pentru faptele carora sa NU raspunda! Si-au arogat astfel dreptul sa ia hotarari in ceea ce priveste siguranta, curatenia si linistea altora. • Afirma ca pe ele "Nu le-a muscat un caine niciodata." -> Dupa ele potopul! Nici pe noi nu ne-a violat/omorat nimeni pana acum, insa suntem de acord ca violatorii sau criminalii sa NU fie liberi pe strazi pentru ca NOUA NE PASA de toate acele suflete care au fost violate sau omorate.

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4504 secunde