Psihologul te ajută

Cum să ne purtăm cu alcoolicii din familie

1477
Cum să ne purtăm cu alcoolicii din familie - 30iuniefondalcoolic-1372597830.jpg

Articole de la același autor

Toate studiile arată că alcoolismul nu selectează oamenii. Îi afec-tează deopotrivă pe tineri sau bătrâni, bogați sau săraci, pe oameni de diferite rase și religii. Alături de bolile cardiovasculare și cancer, este una dintre cele trei mari probleme de sănătate din întreaga lume.

Dar asta nu înseamnă că, în sine, consumul de alcool cauzează alcoolismul. Potrivit neurolo-gului Diana Ionescu, cine bea alcool este doar supus riscului de a deveni alcoolic: "Deși nu toți cei care fumează se vor îmbolnăvi de cancer de plămâni, toate statisticile arată că fumătorii se expun unui risc mare de apariție a cancerului. La fel se întâmplă și cu alcoolicii!". Din păcate, s-a ajuns la concluzia că alcoolismul este o boală cronică, adică bolnavul este afectat pe viață, cauzele ținând fie de stilul de viață, dar și de baza genetică.

De ce beau mult oamenii?

O tânără cititoare ne-a povestit că s-a căsătorit recent cu un bărbat cu studii superioare, atent, grijuliu și cu o grămadă de alte calități, a cărui meteahnă eclipsează însă toate lucrurile bune de care este capabil: relația teribil de apropiată cu alcoolul! Cu atât mai ciudată i se pare situația cu cât este un tip mai retras, nu-i plac chefurile cu prietenii, iar părinții acestuia nu suportă băutura: "Soacra mea mi-a povestit că este posibil să se fi molipsit de la un frate de-al ei, care ar fi în stare să bea încontinuu și în preajma căruia soțul meu a stat în perioada adolescenței. Pe atunci se afla în grija bunicii, în casa căreia trăia și ruda alcoolică. Problema e că soțul nu recunoaște că bea, ne minte, spune că se lasă, mai ales că are tensiunea mare, însă o ia de la capăt. Părinții s-au supărat pe el că-i face de rușine. Asta a mai rămas, să-i întorc și eu spatele! Aș vrea să știu de ce beau mult unii oameni și cum trebuie să se poarte familia cu ei ca să-i ajute, nu să-i bage și mai tare la fund!".

Impuls extrem de puternic

După cum ne-a explicat psiho-logul Speranța Băcana, impulsul care îl împinge pe alcoolic să bea este la fel de puternic precum senzația de foame sau de sete. Partea tristă este că nici măcar problemele de sănătate, de familie sau cele legale nu-l vor determina pe un alcoolic să renunțe la băutură dacă nu dorește asta și dacă refuză ajutorul celor din jur. Nenumăratele studii pe această temă arată că majoritatea oamenilor învață să bea alcool de la părinți sau de la rudele apropiate: "Observă efectele consumului, iar faptul că li se pare plăcut îi determină să bea pentru a intra în societatea adulților. Odată ce au învățat să bea, își vor mai dori efectul acestui drog. Însă alte cauze ale consumului de alcool pot fi și supărarea, chiar și bucuria, agresivitatea, povara singurătății sau a grijilor zilnice, îmbunătățirea relațiilor cu ceilalți, alungarea pe moment a stresului, curajul de a spune unele lucruri și nu în ultimul rând, plăcerea".

Nu trebuie judecați, ci ajutați!

Psihologul ne-a spus că despre alcoolism, ar putea vorbi zile întregi. Însă referitor strict la problema ridicată de cititoarea noastră, măcar persoanele dragi, din familie sau din cercul de prieteni n-ar trebui să-i judece pentru boala lor. Al-coolicul trebuie să vrea să scape de acest viciu, iar dacă acest lucru nu este posibil, familia poate găsi o formulă discretă să-l pună în legătură cu un psiholog sau cu Alcoolicii Anonimi. Este însă decisiv ca în relația de consiliere, împătimitul de alcool să simtă empatia terapeutului față de situația lui, altfel va refuza colaborarea: "Simpatia îi este dăunătoare alcoolicului, în timp ce empatia îi oferă sentimentul că este înțeles și ascultat. Uneori, e nevoie de o criză pentru ca oamenii să devină sinceri în ceea ce privește efectele alcoolului asupra lor. Dacă survine o criză, nu îl ajutați să o evite, ci să-i facă față!". Pe de altă parte, cei dragi ar trebui să facă un mic exercițiu și să se pună în situația alcoolicului, să se întrebe cum s-ar simți ei dacă ar avea această problemă, iar familia îi va blama continuu?

Există tratament pentru alcoolism?

Tratamentul pentru alcoolism constă, pe de o parte, în consiliere psihologică, iar de pe altă parte în administrarea de medicamente care să stopeze consumul, a completat neurologul D. Ionescu, care ne-a mai spus că tratamentul medicamentos (se poate aplica oricărei persoane), i-a ajutat pe mulți pacienți să renunțe la alcool și să-și refacă viața. Ca și în cazul altor boli cronice precum diabetul, astmul, hiperten-siunea arterială, există mai multe nivele de succes ale tratamentului. Unele persoane renunță definitiv, în timp ce altele pot recidiva chiar dacă au decis să renunțe la acest viciu. Iar psihologul conchide: abținerea de la consumul de alcool crește considerabil capacitatea de renunțare la această dependență!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 08 Iunie 2013
Stire din Sănătate : Marile pericole ascunse în piscină
Pagina a fost generata in 0.3954 secunde