Cum să ne ferim de virusuri

250
Cum să ne ferim de virusuri - sitevirusuri-1413134409.jpg

Articole de la același autor

Medicii au indentificat peste 200 de virusuri, fiecare cu mai multe tulpini, responsabile pentru răceli și infecții respiratorii. Cum toate au în comun faptul că se dezvoltă în medii umede și mai reci, iată ce ne recomandă Unica.ro pentru a bara intrarea virusurilor în organism:


1. Încălzirea nasului. Una dintre teoriile despre motivele pentru care oamenii răcesc mai mult în perioadele friguroase este, că în astfeș de zile, nasul are o temperatură mai scăzută, ceea ce face ca mucoasa nazală să fie un mediu propice dezvoltării virusurilor. Sfatul medicilor este ca oamenii să poarte o eșarfă sau un fular peste nas și să evite să respire aer foarte rece și umed.


2. Strânsul mâinilor. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Aberystwyth, Marea Britanie, a arătat că gestul politicos de a strânge mâna cuiva permite transmiterea între două persoane a de la zece până la 20 mai multe bacterii și virusuri decât o simplă atingere a pumnilor, gest folosit mai ales de adolescenți. Acest lucru se întâmplă pentru că strânsul mâinilor durează mai mult și implică o suprafață de piele mai mare.


3. Spălatul hainelor la temperaturi mai mari. Virusurile care provoacă răceala sau gripa rezistă la temperaturi de 40 de grade Celsius, așa că, dacă un membru al familie este bolnav, hainele și lenjeria de pat a acestuia trebuie spălate la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. Dacă acest lucru nu este posibil pentru că ar deteriora țesăturile, specialiștii recomandă utilizarea unui detergent dezinfectant care va omorî agenții patogeni.


4. Reducerea zahărului din alimentație. Mai multe cercetări ale Universității Loma Linda din California au arătat că atunci când o serie de voluntari au consumat 100 de grame de zahăr, celulele imunitare numite fagocite au mâncat mai puține bacterii pentru o perioadă de până la cinci ore. Concluzia specialiștilor este că reducerea cantității de zahăr dă o mai mare șansă sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor.


5. Minimum opt ore de somn. Un somn mai scurt de șapte ore pe noapte îi face pe oameni de trei ori mai predispuși la a contracta o răceală, comparativ cu persoanele care dorm cel puțin opt ore. Un somn defectuos sau lipsa acestuia interferează cu acțiunile unei gene responsabile cu imunitatea, numită TLR-9, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Yale din Statele Unite ale Americii.


6. Geluri dezinfectante. Dacă gelurile dezinfectante nu conțin cel puțin 60% alcool, este puțin probabil să fie capabile să omoare virusurile și bacteriile, mai ales dacă utilizatorul este și foarte murdar pe mâini. Medicii recomandă folosirea clasicului săpun cu apă caldă.


7. Spălarea nasului cu o soluție salină. Sarea poate reduce numărul de răceli contractate, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii americani de la Pennsylvania State University, soluția salină împiedicând instalarea confortabilă a agenților patogeni.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Septembrie 2014
Stire din Sănătate : Cât de periculoasă e febra la copii
Pagina a fost generata in 0.3774 secunde