Cum să închiriezi pe gratis și nici la Fisc să nu plătești

15448
4
Cum să închiriezi pe gratis și nici la Fisc să nu plătești - contractechiriefisc-1360146330.jpg
Cei care au investit în proprietăți imobiliare cu scopul de a-și completa veniturile din chirii știu foarte bine că pentru a nu intra în conflict cu legea trebuie să încheie contracte de închiriere, pe care apoi să le înregistreze la Fisc și, evident, să plătească impozitul pe venit de 16 la sută. Pe de altă parte, trebuie anunțată și Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a afla dacă se impune și plata contribuției de 5,5 la sută.


Deși, la prima vedere, pare simplu să închiriezi un spațiu, de multe ori, persoanele implicate în acest proces întâmpină diverse probleme, riscând și pagube substanțiale, dacă urmăresc să fenteze statul. Așa că preferă să închirieze fără contract și fără a mai fi nevoiți să plătească un comision vreunei agenții imobiliare chiar și unor persoane despre al căror profil moral n-au nici cea mai vagă idee. 


O cititoare a ziarului nostru, care își crește singură doi copii, în prezent, elevi în ciclul gimnazial, ne-a mărturisit că după ce și-a pierdut soțul, părinții i-au donat un apartament cu două camere cu scopul de a-l închiria: "Dacă ai mei nu făceau gestul ăsta, nu puteam să mă descurc cu doi copii. Apartamentul e mai central și intenția mea a fost să-l închiriez cu acte în regulă, să plătesc impozit, nu-mi place să păcălesc statul, cu toate că statul ne tot păcălește… Numai că am avut ghinion la chiriași, cum s-au văzut cu contractul, au crezut că sunt stăpâni. Au început să modifice prin casă fără să mă întrebe, dădeau petreceri, toată ziua mă luau vecinii la rost, a venit de câteva ori și poliția, a fost de poveste… Mi-a fost silă să-i dau în judecată, dar i-am dus în spate cinci ani, cât a fost contractul și de-atunci mi-am jurat că nu mai fac contract cu nimeni. Am auzit că pot să închiriez și fără contract și nici Fiscul să nu mă ia la rost. Greu de crezut că există așa o portiță!".


"Dom’ le, îți stă mintea-n loc, au înnebunit ăștia cu taxele și impozitele lor, nu mai au limite! Eu am un spațiu închiriat la un coafor și am auzit că în afară de impozitul la Fisc, trebuie să mai plătesc și contribuția la sănătate. Dacă e adevărat așa ceva, eu vând tot și plec din țară!" (C. Vasile).


Pe gratis, dar cu documente!


În condițiile în care nicio sursă de venit nu este scutită de impozit, pare greu de crezut că legislația permite să închiriezi pe gratis și nici la Fisc sau la Casa de Asigurări de Sănătate să nu plătești. Totuși, este perfect legală cedarea de către proprietar a dreptului de folosință a unui spațiu (apartament, casă etc.) cu titlu gratuit. Dar nu în orice condiții, ci doar când proprietarul nu dorește să încaseze chirie pentru spațiul pus la dispoziție! În niciun caz nu va acționa… pe blat, ci va trebui ca în locul clasicului contract de închiriere, să încheie un alt contract, numit de comodat, al cărui scop este de a demonstra, sub semnătură, că a cedat folosirea gratuită a imobilului. Având în vedere că nu se obține niciun venit, proprietarul nu trebuie să declare acest contract la Fisc. Dacă însă face asta doar ca să fenteze statul, evident, va trebui să ia în calcul și riscul de a nu i se plăti chiria, de a rămâne cu casa goală sau de a suporta cine știe ce alte pagube. 


Având în vedere neputința cititoarei noastre de a-și evacua chiriașii-problemă înaintea expirării contractului de închiriere, consilierul juridic Carmen Gigică precizează că un contract de comodat poate fi reziliat mai ușor, în cazul denunțării de către una din părți, doar cu respectarea unui termen de preaviz de 30 de zile calendaristice. Asta nu înseamnă că pe parcursul derulării contractului de comodat, "chiriașul" (comodatarul) nu are unele obligații, cum ar fi, de exemplu, micile reparații curente pe propria cheltuială, dar nicidecum modificări în structura apartamentului. 


Când se plătește CAS pe chirii


Pe de altă parte, Lămâița Antochi, purtător de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, precizează că proprietarul unui spațiu închiriat este obligat să plătească și contribuția la fondul de sănătate (CAS) numai dacă singura lui sursă de venit este suma provenind din chirii. Scutiți de plata CAS sunt însă pensionarii, dar și salariații sau persoanele fizice autorizate care obțin venituri din chirii. Pentru cei care nu știu, începând cu 2009, ca urmare a protocolului dintre CNAS și ANAF, pentru furnizarea de date privind veniturile impozabile, casele de asigurări trimit înștiințări sau somații de plată, în ordinea cronologică a termenului de prescripție fiscală. De aceea, dacă există dubii, înainte de a închiria, e bine ca proprietarul să anunțe și CJAS, căci fără o evidență a veniturilor obținute, casele de asigurări nu pot emite înștiințări de plată pentru sumele aferente, inclusiv penalitățile. În prezent, cota de contribuție la sănătate pentru venituri din chirii este de 5,5 la sută.




Comentează știrea

geo
6 februarie 2013
pai

si pleaca ce mai stai?

acum ori niciodata
6 februarie 2013
ne-am cam stricat de la atata mazare

Peste 1.500 de constănțeni locuiesc, deja, în cartierul Henry Coandă + 50mii pensionari care ling mana primarului..pentru ca vezi doamne, ai ajuta, de parca le-ar puii si faina din banii lui.....avem 4 ani la dispozitie sa ai arama mascariciului ca ne-am ca msaturat de smecheriile lui . http://www.facebook.com/pages/Forumul-constantenilor/451355471587283?ref=hl

maximilian
6 februarie 2013
intrebare romaneasca

Sa vedem daca am inteles: Când (daca, de ce, la ce bun) se plătește CAS pe chirii? - Cum s-ar spune, e bine sa o intrebi pe doamna Lamaita: oare eu trebuie sa va platesc CAS? - Daca nu te incluzi in categoriile citate, de ce mai trebuie sa o intrebi pe doamna Lamaita? Daca vei primi tot ceea ce primesti la spital pentru inca o asigurare (pomana pentru lenesi), atunci nu ar fi mai bine sa aduci hartii pentru o chirie declarata la Fisc: adresa de la Comisia Monumentelor, adresa de la Biseruca, adresa de la Pompieri, adresa de la Primarie, adresa de la Ministerul Culturii, adresa de la Ministerul mediului si inca vreo 24 de ministere. Stiri ce ar fi haios? Sa aduci si o hartie de la Ministerul Marilor Proiecte, cum ca nu ai nevoie de nici o hartie... TRAIASCA ROMANIA!

vizitiu nicu
2 octombrie 2013
cass din chirii

daca nu sunt asigurat in tara si am inchiriata o garsonera in tara trebuie sa platesc cass.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 01 Februarie 2013
Stire din Economie : Fiscul va fi restructurat din temelii
Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
Stire din Sănătate : CONSULTAȚII ȘI ANALIZE GRATUITE
Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Stire din Sport : Adrian Mutu dă lovitura în afaceri!
Pagina a fost generata in 0.7907 secunde