Cum să amenajezi… cu cap grădina!

436
Indiscutabil, oricine își dorește o grădină cât mai frumoasă și cât mai bine organizată. Ing. Andrei Zaru este de părere că secretul unei grădini cu adevărat reușite, indiferent de mărimea acesteia, constă în planificarea fiecărui centimetru din supafața aferentă.

Grădinăritul nu e chiar simplu!

Contrar aparențelor, grădinăritul, în mod special pentru persoanele care nu prea au avut contact cu această îndeletnicire, poate fi o problemă destul de dificilă. Specialistul consideră că pentru a începe cu dreptul, va trebui ca persoana care amenajează grădina să țină cont de gradul de însorire al acesteia, de forma grădinii, de direcția din care, de regulă, bate vântul, de posibilitățile de drenaj. Abia după aceea trebuie acordată atenție selectării plantelor.

Ce-ar face profesioniștii?

Un adevărat cunoscător în ale grădinăritului ar așterne toate informațiile pe hârtie, chiar dacă asta necesită puțin efort și ceva timp, însă merită, mai ales pentru începături, căci la sfârșit se vor culege roadele. Ce trebuie făcut concret? Primul lucru este inventarierea a tot ceea ce există deja în spațiul dedicat grădinii. De exemplu, lista poate conține informații precum locația casei, gardul, drumul de acces, pomii, arbuștii și tufele de flori deja existente. În al doilea rând, trebuie să se localizeze exact unde este Nordul, din ce parte bate vântul, unde sunt cele mai frumoase unghiuri care compun priveliștea generală sau ce trebuie să se mascheze ori, dimpotrivă, să se evidențieze în grădina respectivă. Cea de-a treia etapă constă în întocmirea listei cu tot ceea ce v-ar plăcea să vedeți și puteți avea în propria grădină. De exemplu, unele dintre elementele pe care le puteți include sunt arborii, punțile, aleile și plantele perene.

Grădina, concepută asemenea unei camere

Calea ideală de a ajunge la un rezultat bun este conceperea grădinii exact ca pe o cameră în aer liber. Asta înseamnă că și acest spațiu are nevoie de propriul stil, prin crearea unor hotare clare între elementele ce o compun, alegerea celui mai potrivit loc pentru mobilă și selectarea florilor în funcție de personalitatea, stilul și preferințele proprietarului. O grădină poate fi privită ca o cameră într-o evoluție continuă de la un an la altul, care poate fi schimbată, îmbunătățită și îmbogățită permanent. Cea mai frumoasă parte este aceea că o puteți concepe diferit de la un sezon la altul, fără ca asta să vă coste o avere. Simpla vopsire, de exemplu, a unei băncuțe sau prin schimbarea locului în care replantați bulbii, primăvara, ar putea avea efecte nebănuite asupra aspectului grădinii. În concluzie: cu puțin efort și creativitate, grădina poate fi organizată, din timp, cu cap!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5924 secunde