Cum să acționeze locatarii dacă șeful blocului nu-și face treaba

816
2
Cum să acționeze locatarii dacă șeful blocului nu-și face treaba - fondcumaction1417012854-1417072198.jpg

Articole de la același autor

Dacă președintele este depășit sau dezinteresat de treburile asociației, dar ține cu dinții de scaun, poate fi schimbat prin votul majorității, de preferat cu o persoană care a urmat cursuri speciale și a fost atestată de primărie, după modelul administratorului.

Numai prin votul majorității proprietarilor prezenți (50%+1) la o adunare generală se poate schimba președintele, dar și membrii comitetului executiv ori cenzorii aleși. Adunarea generală extraordinară poate fi convocată și ținută de proprietari într-un număr de cel puțin 20% din totalul membrilor asociației, cel puțin asta spune Lege nr. 230 din 2007. Dar ce te faci când președintele, nimeni altul decât reprezentantul juridic al asociației, pasează responsabilitățile administratorului, ori de câte ori i se cer lă-muriri de către locatari, dar nici nu cedează decât, cel mult, la nivel de intenție. Asupra unei asemenea situații a dorit să atragă atenția astăzi Zinaida Popa: "Nu mi se pare OK când președintele de bloc se leapădă de obligații și ne trimite pentru absolut orice la administrator. Ca să nu se facă de râs că nu știe legea, ne spune că pleacă în câteva zile, iar asta durează de vreo doi ani. Președintele nu trebuie să aibă pregătire? Când o vecină a vrut să fie administrator, n-a angajat-o că n-avea atestat, și-a adus el o cunoștință, dar nici ea nu-l mai suportă. Eu sunt contabilă și am vrut să intru cenzor, dar mi-a cerut garanție o grămadă de bani, lucru ce nu se întâmplă prin alte asociații, m-am interesat. Ce putem face în situația asta?".

Cursuri și pentru președinți

Președintele asociației de proprietari ar trebui să fie, potrivit legislației privind funcționarea asociațiilor de proprietari, candidatul care obține cel mai mare număr de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin voința sa și a majorității proprietarilor din cadrul adunării generale. Însă, Oscar Beneș, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari (UAP), a ținut să precizeze că președintele, care este șeful asocia-ției și o reprezintă juridic, ar trebui să fie o persoană inițiată în materie. Iar dacă locatarii doresc să fie reprezentați de o persoană pe care o consideră bun orga-nizator și gospodar, dar recunoaște că nu stăpânește suficient de bine proble-matica atât de stufoasă a asociațiilor, chiar și după ce a fost ales, poate să urmeze un curs de perfecționare organizat, după modelul celor pentru administratori, de UAP. Aceste cursuri sunt structurate pe două module de câte 5 zile lucrătoare (4 ore de instruire pe zi) și costă 225 de lei.

Atestare

De precizat că după absolvirea cursurilor (media minimă este 6), și președinții, aidoma administratorilor, mai au de trecut hopul atestării de către o comisie a serviciului de resort din Primăria Constanța. De asemenea, nota obținută la atestare nu trebuie să fie mai mică de 6. Precizăm că astfel de cursuri pot urma și cenzorii, dacă doresc să se familiarizeze cu adevăratele probleme ale unei asociații.

Garanția, facultativă

Referitor la garanția pe care ar trebui s-o depună cenzorii, într-adevăr, legea include această posibilitate, însă poate fi pusă în practică numai dacă adunarea generală a asociației hotărăște astfel, deci nu este obligatorie. Cât privește cuantumul garanției, acesta ar trebui să fie la nivelul salariului sau al veniturilor lunare ale cenzorului ales, bani care se vor depune într-un cont bancar al asociației, pe baza unui contract de garanție încheiat în acest sens. 

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Gogu
27 noiembrie 2014
Adevarat

Este corect ce spune domnul Benesi dar președintele nu este obligat sa facă acest curs. Daca este om isteț, citește legislația și vrea sa facă treaba, se descurca onorabil. Dovada este chiar acest Benesi care a ajuns președintele UAPC fără acest curs.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Cât este valabil atestatul de producător
Miercuri, 02 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul  constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 1.4232 secunde