Veterinarul pe recepție

Cum răsfățați papagalii iarna

28539
Cum răsfățați papagalii iarna - 30c3b0bf41ed1c28e2261ecbc0fc03c7-1329255461.jpg
"Au nevoie papagalii de o îngrijire specială în timpul iernii? Pot să-i las liberi un pic în balcon, care este închis? Trebuie să le dau suplimente, vitamine? Vă întreb aceste lucruri pentru că țin foarte mult la ei și mi se par cam morocănoși, ceva se întâmplă cu ei, nu mai sunt așa de jucăuși" (Maria Cristea).

xxx

De regulă, păsările de colivie ar trebui să stea numai în interior, în perioada iernii. Potrivit medicului veterinar Gheorghiă Mureanu, asta nu înseamnă că, în anotimpul rece, dacă nu stau afară, nu au nevoie de o îngrijire specială.

În ce constă îngrijirea suplimentară? Înainte de toate, în preocuparea zilnică pentru îmbunătățirea alimentației. Având în vedere că papagalii, de exemplu, sunt mari consumatori de fructe și legume, care în perioada iernii au prețuri ridicate, ar trebui ca păsările să primească în fiecare zi câte un baton de minerale, sunt ahtiați după acest gen de produs, ce poate fi procurat de la orice PetShop, la un preț rezonabil. De asemenea, apa de băut trebuie să fie la temperatura camerei, nicidecum de la frigider sau chiar de la robinet.

Igiena coliviei, la fel de importantă

Medicul veterinar atrage atenția că igiena coliviei este extrem de importantă pentru sănătatea papagalilor. Așadar, trebuie să schimbi zilnic hârtia și să ștergi tăvița cu o cârpă curată, ușor umedă, pentru a îndepărta eventualele firimituri intrate pe sub ea. O dată pe săptămână trebuie să speli colivia în întregime și să o dezinfectezi. Poți folosi puțin clor, 10 ml la un litru de apă, apoi trebuie să o clătești foarte bine. Șterge apoi gratiile cu o cârpă curată, care nu lasă scame și las-o să se usuce foarte bine înainte de a pune pasărea înapoi în colivie. Ideal ar fi ca această colivie să fie plasată în camera în care stai cel mai mult timp, pentru ca pasărea să nu se simtă izolată. Dacă totuși nu ești în cameră pentru multă vreme, îi poți pune muzică sau aprinde televizorul, însă nu da sonorul foarte tare. De asemenea, colivia trebuie poziționată cam în dreptul bustului tău. Dacă e mai jos, papagalul va suferi, se va simți inferior, iar dacă va fi mai sus, va deveni rebel. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7981 secunde