Cum poți vinde DREPTUL LA MOȘTENIRE și să eviți un scandal în familie

31530
3
Cum poți vinde DREPTUL LA MOȘTENIRE și să eviți un scandal în familie - 24aprfondmostenire-1366808083.jpg
Vânzarea unei cote din totalul moștenirii chiar este posibilă, însă în condiții stricte. Care sunt acestea, aflați din rândurile de mai jos. De regulă, la dezbaterea succesiunii, fiecare moștenitor își dorește să nu fie nedreptățit de defunct comparativ cu celelalte rubedenii. Există și situații când unii își cedează partea de bună voie, pentru ca, după ani de zile, să-și regrete gestul și să apară conflictele. 


În alte cazuri, cum este și cel de mai jos, unii moștenitori doresc să-și vândă partea… prin negociere înainte de a se dezbate moștenirea la notar: "După ce au murit părinții, sora mea, care are nevoie de bani pentru o problemă urgentă, mi-a spus că ar vrea să-mi vândă partea ei de moștenire, din cauză că banca nu i-a aprobat creditul. Eu aș fi de acord s-o ajut în felul ăsta, problema e că restul moștenitorilor nu au bani ca să dezbatem moștenirea. Tarifele la notar sunt foarte mari, nu pot să plătesc eu totul. În faza asta, pot eu să cumpăr partea surorii mele doar că așa am negociat noi, fără să am probleme după aia, la dezbatere?" (Veneția Popescu). 


Trebuie deschisă succesiunea!


Vânzarea unei cote din totalul moștenirii este posibilă, însă contractul se încheie doar în formă autentică, numai după deschiderea procedurii notariale de succesiune. Dacă se renunță la moștenire înainte de dezbaterea acesteia, cota respectivă se va împărți între cei dispuși să accepte moștenirea, asta spune legea. După cum ne-a explicat consilierul juridic Carmen Gigică, vânzarea (cesiunea) unei moșteniri este un contract prin care titularul unui drept succesoral înstrăinează cu titlu oneros acest drept altei persoane (printr-un act juridic oneros, părțile urmăresc să obțină fiecare de la cealaltă, ca echivalent, un folos, oricare ar fi obiectul obligațiilor). Un asemenea demers poate avea loc numai după deschiderea succesiunii din cauză că moștenirea nedeschisă nu poate fi înstrăinată nici chiar cu consimțământul persoanei despre a cărei moștenire este vorba. 


Obiectul vânzării


Vânzarea poate avea ca obiect fie moștenirea dobândită de vânzător, fie dreptul asupra unei universalități (patrimoniul persoanei decedate), dacă este singurul moștenitor, fie cota parte indiviză asupra universalității (moștenitor cu titlu universal). Dacă moștenitorul sau moștenitorii înstrăinează drepturi determinate din moștenirea deschisă, se aplică regulile generale ale unei vânzări, nefiind vorba despre o moștenire, ci de drepturi asupra universalității. 


Este bine să știți din start că cesiunea sau vânzarea de drepturi succesorale făcută de un moștenitor altui moștenitor se consideră a produce un efect declarativ, pentru că duce la lichidarea stării de indiviziune. Când această cesiune este făcută cu titlu gratuit, ea reprezintă o donație, deoarece cedentul este acela care transmite. În termeni mai accesibili tuturor, moștenirea deschisă și nelichidată poate fi înstrăinată, ceea ce înseamnă că întreaga cotă moștenită poate fi vândută înainte de dezbaterea succesiunii. În ceea ce-l privește pe cumpărătorul unei moșteniri, acesta nu dobândește drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în moștenire decât cu respectarea regulilor de înscriere în carte funciară. 


Dat fiind faptul că subiectul în sine este unul sensibil în condițiile în care există și alți moștenitori, se recomandă consultarea fie a unui notar, fie a unui avocat, pentru clarificarea termenilor de negociere privind vânzarea cotei respective astfel încât, la dezbaterea notarială a succesiuni, să nu apară probleme în familie.


Comentează știrea

dragos
26 ianuarie 2014
cumpararea mosteniri

tatal meu asteapta sentinta judecatoreasca prin care el este mostenitorul a unor terenuri , unul dintre aceste terenuri fiind ocupat in proportie de 30 % , intrebarea mea este , cum poate tata sa ne dea mostenirea mie si fratelui meu pt a ne putea judeca pt partea de teren ocupata dat fiind varsta inaintata care nu i mai permite plimbarea prin procese el fiind deacord sa ne dea mostenirea prin ce metode o poate face va multumesc

george
3 martie 2014
vanzarea unei cote parte

buna ziua,o singura intrebare am la dv,mama a mostenit o cota parte dintr o casa respectiv 3/8 o poate vinde fara acordul celuilalt mostenitor?el nevrand sa vanda sau sa i cumpere partea mamei, v a multumesc

Tudosa Adriana
27 ianuarie 2017
vanzarea apartamentul mamei

Cum as putea vinde casa mamei daca sora mea nu vrea nici in ruptul capului sa o vanda

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : Ce riscă moștenitorii mincinoși
Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
Stire din Eveniment : Vindea pește alterat  în Mangalia
Pagina a fost generata in 0.3611 secunde