Cum își fură locatarii singuri căciula, economisind "exagerat" căldura

2908
10
Cum își fură locatarii singuri căciula, economisind

Articole de la același autor

În țările Uniunii Europene, în imobilele unde alimentarea cu energie termică se face pe verticală, ca și la noi, se folosesc repartitoare de costuri cu robineți termostatați. Numai că, la noi, acestea continuă să fie controversate și din cauza folosirii incorecte.

Printre motivele care fac din repartitoare "un măr al discordiei" se numără economiile insignifiante față de perioada când caloriferele nu erau dotate cu astfel de dispozitive, dar și faptul că blocul nu se mai încălzește uniform și astfel apar igrasia și mucegaiul. De asemenea, alții se plâng că, de dragul unor "economii exagerate", cei care au făcut cel mai intens loby pentru montarea repartitoarelor folosesc, drept sursă de căldură, aragazul. "Așa se încarcă facturile tuturor și, mai rău, se degradează blocul. Se țin caloriferele închise și apare igrasia. Oamenii ăștia nu țin cont nici măcar că în apartamenele lor, neîncălzite, apare cea mai mare igrasie. Uite așa am ajuns să ne furăm singuri căciula și, făcând economii pe o parte, pierdem mai mult. Eu sunt pentru repartitoare, dar nu să fie închise total caloriferele, în tot apartamentul, că așa ne facem mai mult rău, plus că mai dăm bani și pe medicamente. Mie mi-a spus un doctor că de la frig vin foarte multe boli". (Eliza Nache).

Avertismentul FAPR

Că acest obicei se practică la nivelul întregii țări, ne-a confirmat și președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța, Marcel Dragu. Din această cauză, reprezentanții Federației Asociațiilor de Proprietari din România, organizație neguvernamentală care reprezintă la nivel național interesele asocia-țiilor de proprietari, semnalează, la rândul lor, probleme similare cauzate de încălzirea de la aragaz în blocurile cu repartitoare sau închiderea completă a căldurii.

Sfatul specialiștilor

Dacă sunt folosite așa cum prevăd instrucțiunile, repartitoa-rele pot aduce serioase economii în buzunarele locatarilor, este de părere și ing. Mihai Deleanu: "Să ne înțelegem, sunt pro-reparti-toare, am și eu acasă, însă vecinii mei au înțeles că, din cauza încălzirii parțiale și neuniforme a apartamentelor și a blocului, în întregul lui, nu se poate asigura o temperatură permanentă de minim 18 grade Celsius, necesară conservării clădirii pe timp de iarnă. Or, renunțând total la căldură și folosind aragazul, mai devreme sau mai târziu, oricât ar fi blocul de izolat, tot apar mucegai și igrasie, cel puțin pe la îmbinări și la structura de rezistență, lucruri nu doar foarte costisitor de repa-rat, ci și extrem de greu".

Oricâtă înțelegere ar avea față de cei cu venituri mici, care preferă să sufere de frig, decât să aibă datorii la întreținere, pentru a nu se ajunge în situația de a-și fura singuri căciula, specialistul precizează că este obligatorie respectarea unor minime reguli de folosire a repartitoarelor. Ca, de exemplu, în camerele nefolosite, setările repartitorului să asigure o temperatură minimă, iar în camerele folosite, robinetul trebuie setat să închidă caloriferul la temperatura optimă de confort. Cu cât temperatura din casă este mai mare, cu atât camera va pierde mai mult în exterior din căldura înregistrată de repartitor. Având în vedere că vre-mea s-a răcit drastic, chiar și cei care vizează economii drastice, la plecarea de acasă, ar trebui să lase robinetul deschis măcar într-o ca-meră. La fel de important este să existe spațiu sub calorifer, pentru a intra aerul rece, spre a fi încălzit și, în niciun caz să nu se usuce rufe pe calorifer. Procedând astfel, eficiența repartitoarelor va aduce economii serioase beneficiarilor.

Risc de boli

Din păcate, degradarea clădirilor nu este singura consecință a încălzirii insuficiente sau a folosirii argazului. Potrivit dr. Anca Sima, această practică poate dăuna și sănătății, oamenii riscând să răcească în mod constant, dar să contacteze și alte boli, precum astmul, bronșita, diverse afecțiuni pulmonare. Tocmai de aceea se recomandă a se locui într-un spațiu cu temperatură optimă, de circa 22 de grade. Pe de altă parte, nici prea multă căldură nu aduce beneficii organismului.

Așa stând lucrurile, merită renunțat complet la căldură? 

Comentează știrea

Geo
28 noiembrie 2013
Partial adevarat

Repartitorul merge la noi doar în primul an, până se prinde romanul cum merge treaba. Cei care nu locuiesc în apartament țin caloriferele închise, iar cele de la bai și bucătării nu vor fi folosite aproape de nimeni. Astfel ajunge sa se dezechilibreze hidraulic instalația. Nu mai spun ca unii locatari au ajuns sa desfacă sigiliul de la repartitor și sa deconecteze bateria. In acest fel repartitorul rămâne setat la ultimul index. El apare la asociație cu consum zero dar se încălzește pe banii celorlalți. Cei ce au gaze, în Constanta, în majoritatea lor și-au montat și centrale. Aceștia au investit sa aiva căldură pentru ca s-au saturat sa plătească frigul din casa. Tot cei cu centrala sunt jecmăniți pentru ca pe lângă faptul ca încălzesc indirect și apartamentele vecine care fac economie având repartitoare, mai sunt puși sa plătească și părțile comune care sunt ,,umflate" de firmele de repartitoare pentru a micșora valoarea punctului. Totul este o minciuna.

stroe
28 noiembrie 2013
nefericitii cu repartitoare

Nu este de la exploatarea incorecta hotii se incalzesc bine si declara un consum mic sau deloc acolo unde este autocitire.daca nu se rezolva cu baitii. deci treceti pe gaze.

Mihai
28 noiembrie 2013
Radet este in afara legii!

STIMATA REDACTIE, SE PARE CA RADET NU SE SUPUNE LEGILOR ROMANIEI SI DECIZIILOR INALTEI CURTE DE JUSTITIE SI CASATIE ROMANIA. ASTFEL, IN ACTIUNEA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV, ART. 249 din Ordin ANRSC 91/2007 "Deconectarile totale individuale nu se pot executa in acele condominii in care nu s-au produs deconectari anterioare" a fost ANULAT DEFINITIV si IREVOCABIL in urma Hotararii 18/23.01.2013 in Dosar 1389/36/2012 si admite excepția de nelegalitate a art.249 din Ordin nr.91/2007, constată nelegalitatea art.249 din Ordinul nr.91/2007. (jud.AG)- IP si pe ICCJ: Decizia 6351/25.09.2013 RADET A REFUZAT DEBRANSARILE MIILOR DE CONSTANTENI POSTERIOR, DECIZIEI ICCJ EFECTUAND UN ABUZ. PE DATA DE 01.10.2013, ERAU DEPUSE LA RADET CIRCA 800 DE DOSARE PENTRU DEBRANSARE, LA CARE RADET A EMIS AVIZ NEFAVORABIL PE DATA DE 02.10.2013 LA ABSOLUT TOATE CERERILE, INVOCAND ART 249, NERESPECTAND DECIZIA ICCJ. pAI DACA CU 5-6 ZILE INAINTE SE CONSTATA NELEGALITATEA ART. 249, ATUNCI DE CE RADET DA AVIZ NEFAVORABIL INVOCAND ACELASI ARTICOL? MA INTREB CA DACA O INSTITUTIE DE TALIA RADET NU RESPECTA LEGEA, DE CE NOI TREBUIE SA MAI RESPECTAM REGULILE IMPUSE DE ACEASTA INSTITUTIE? AR TREBUI SA SE SESIZEZE PROCURATURA, PRIMARIA SI CELELALTE FORURI DESPRE ACEST ABUZ, PE CARE IL VAD TRANSFORMANDU-SE PE ZI CE TRECE IN ALTCEVA MAI RAU.

Citizen
2 decembrie 2013
RADET nu este o institutie ci un agent comercial...

In precedentul comentariu redacta de dl Mihai, RADET este numit institutie, gresit, RADET este un serviciu public de distributie utilitati, in speta apa calda menajera si agent termic de incalzire, dar nu poate emite, reguli, legi sau sa sanctioneze proprietarii de apartamente, acesta neavand nici un drept de proprietate asupra imobilelor detinute de locatari in baza actelor de proprietate. La fel ca si alti distribuitori de utilitati, gen> cablu Tv, telefon, elctricitate, sau gaze RADET trebuie sa se supun a voii cetaeanului. Epoca Iliescu si perioada monopolurilor impuse s-a sfarsit, doar o chestiune de timp va fi pana se vor reglementa toate aceate abuzuri legislative impuse in favoarea RADET si detrimentul cetateanului.

Vasile
4 decembrie 2013
Repartitoarele in UE

Imi place ca se face inca, o nemeritata publicitate acestor aparate de furat care nu mai sunt folosite de cativa ani in alta tara europeana din Vest.In Germania sunt ilegale dar la noi mai au unele srl-uri pe stoc si trebuie sa gaseasca fraieri sa le vanda. Refuz sa cred ca in redactie nu aveti pe cineva priceput macar sa caute pe internet adevarul despre repartitoarele astea si nu sa cereti parerea "avizata" a inginerului Mihai Deleanu, implicat in matrapazlac.

andra
29 decembrie 2013
vorbarie goala, esenta zero

toata ziua UE in sus, UE incolo, UE pe dincolo, toate le comparam cu UE, totul se "impune" din UE, numai salariile nu se alineaza la standarde UE !!! Asta-i adevarata buba, daca ar fi salarii si pensii pe masura fiecare si-ar vedea de patratica lui. Pana atunci, de ani de zile, demagogie si pilareala multa, galagioasa si fara rost ... iarna de iarna fara a se rezolva nimic.

Gabi
5 martie 2014
Logica simpla

De parca bietii oameni opresc caloriferele ca vor ei cu tot dinadinsul sa stea in frig si sa umple apartamentele de mucegai! Pretul urias al gigacaloriei, de altfel cea mai scumpa din tara si saracia in care se zbat, asta ii obliga! Repartitoarele sunt o alta hotie romaneasca cu o miza de multe zeci de milioane de euro din care castiga anumite firme bine conectate politic. Este treaba fiecaruia ce temperatură are în casă, când îsi închide sau îsi deschide caloriferele și cât vrea sau nu să plăteasca hotilor de la RADET pastoriti de Mazare hotul hotilor, mincinosul mincinosilor..

longchamp 1948
26 iulie 2014
longchamp 1948

promo longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/promolongchamp.asp]promo longchamp[/url]prix trousse longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/prixtrousselongchamp.asp]prix trousse longchamp[/url]prix sacs longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/prixsacslongchamp.asp]prix sacs longchamp[/url]prix sac pliage longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/prixsacpliagelongchamp.asp]prix sac pliage longchamp[/url]prix porte monnaie longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/prixportemonnaielongchamp.asp]prix porte monnaie longchamp[/url]prix de longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/prixdelongchamp.asp]prix de longchamp[/url]portefeuilles longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/portefeuilleslongchamp.asp]portefeuilles longchamp[/url]portefeuille femme cuir longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/portefeuillefemmecuirlongchamp.asp]portefeuille femme cuir longchamp[/url]porte monnaie pliage longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/portemonnaiepliagelongchamp.asp]porte monnaie pliage longchamp[/url]porte monnaie longchamp pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/portemonnaielongchamppliage.asp]porte monnaie longchamp pliage[/url]porte cartes longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/portecarteslongchamp.asp]porte cartes longchamp[/url]point de vente longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/pointdeventelongchamp.asp]point de vente longchamp[/url]pochette ipad longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/pochetteipadlongchamp.asp]pochette ipad longchamp[/url]pochette cuir femme longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/pochettecuirfemmelongchamp.asp]pochette cuir femme longchamp[/url]plier sac longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/pliersaclongchamp.asp]plier sac longchamp[/url]pliages longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/pliageslongchamp.asp]pliages longchamp[/url]pliage longchamp soldes[url=http://www.bellvision.fr/pages/pliagelongchampsoldes.asp]pliage longchamp soldes[/url]pliage longchamp homme[url=http://www.bellvision.fr/pages/pliagelongchamphomme.asp]pliage longchamp homme[/url]pliage de longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/pliagedelongchamp.asp]pliage de longchamp[/url]photo de sac longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/photodesaclongchamp.asp]photo de sac longchamp[/url]petit sac longchamp pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/petitsaclongchamppliage.asp]petit sac longchamp pliage[/url]petit sac longchamp pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/petitsaclongchamppascher.asp]petit sac longchamp pas cher[/url]petit sac ? main longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/petitsac?mainlongchamp.asp]petit sac ? main longchamp[/url]parapluie homme longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/parapluiehommelongchamp.asp]parapluie homme longchamp[/url]palais longchamp ? marseille[url=http://www.bellvision.fr/pages/palaislongchamp?marseille.asp]palais longchamp ? marseille[/url]nouvelle collection sac longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/nouvellecollectionsaclongchamp.asp]nouvelle collection sac longchamp[/url]new legende longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/newlegendelongchamp.asp]new legende longchamp[/url]modele sac longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/modelesaclongchamp.asp]modele sac longchamp[/url]meteo longchamp hippodrome[url=http://www.bellvision.fr/pages/meteolongchamphippodrome.asp]meteo longchamp hippodrome[/url]magasin longchamp lyon[url=http://www.bellvision.fr/pages/magasinlongchamplyon.asp]magasin longchamp lyon[/url]longchamp.com soldes[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamp.comsoldes.asp]longchamp.com soldes[/url]longchamp victoire[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampvictoire.asp]longchamp victoire[/url]longchamp vente en ligne[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampventeenligne.asp]longchamp vente en ligne[/url]longchamp vall?e village[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampvall?evillage.asp]longchamp vall?e village[/url]longchamp tout en un[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamptoutenun.asp]longchamp tout en un[/url]longchamp taupe[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamptaupe.asp]longchamp taupe[/url]longchamp taille s[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamptailles.asp]longchamp taille s[/url]longchamp taille l[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamptaillel.asp]longchamp taille l[/url]longchamp store[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampstore.asp]longchamp store[/url]longchamp soldes pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchampsoldespliage.asp]longchamp soldes pliage[/url] longchamp 1948 http://www.bellvision.fr/pages/longchamp1948.asp

longchamp pliage violet
27 iulie 2014
longchamp pliage violet

boutique longchamp paris adresse[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampparisadresse.asp]boutique longchamp paris adresse[/url]boutique longchamp paris 8[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampparis8.asp]boutique longchamp paris 8[/url]boutique longchamp nice[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampnice.asp]boutique longchamp nice[/url]boutique longchamp nantes[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampnantes.asp]boutique longchamp nantes[/url]boutique longchamp gen?ve[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampgen?ve.asp]boutique longchamp gen?ve[/url]boutique longchamp cannes[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampcannes.asp]boutique longchamp cannes[/url]boutique longchamp avignon[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampavignon.asp]boutique longchamp avignon[/url]boutique longchamp annecy[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiquelongchampannecy.asp]boutique longchamp annecy[/url]boutique en ligne longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/boutiqueenlignelongchamp.asp]boutique en ligne longchamp[/url]bijoux longchamp en ligne[url=http://www.bellvision.fr/pages/bijouxlongchampenligne.asp]bijoux longchamp en ligne[/url]besace toile longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/besacetoilelongchamp.asp]besace toile longchamp[/url]besace longchamp cuir[url=http://www.bellvision.fr/pages/besacelongchampcuir.asp]besace longchamp cuir[/url]besace cuir longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/besacecuirlongchamp.asp]besace cuir longchamp[/url]besace cavalier longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/besacecavalierlongchamp.asp]besace cavalier longchamp[/url]beige longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/beigelongchamp.asp]beige longchamp[/url]bandouliere longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/bandoulierelongchamp.asp]bandouliere longchamp[/url]banane longchamp homme[url=http://www.bellvision.fr/pages/bananelongchamphomme.asp]banane longchamp homme[/url]banane longchamp femme[url=http://www.bellvision.fr/pages/bananelongchampfemme.asp]banane longchamp femme[/url]ballerines longchamp toile[url=http://www.bellvision.fr/pages/ballerineslongchamptoile.asp]ballerines longchamp toile[/url]ballerines longchamp pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/ballerineslongchamppliage.asp]ballerines longchamp pliage[/url]ballerines longchamp femme[url=http://www.bellvision.fr/pages/ballerineslongchampfemme.asp]ballerines longchamp femme[/url]ballerine longchamp pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/ballerinelongchamppliage.asp]ballerine longchamp pliage[/url]bagage longchamp pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/bagagelongchamppascher.asp]bagage longchamp pas cher[/url]bagage ? main longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/bagage?mainlongchamp.asp]bagage ? main longchamp[/url]bag longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/baglongchamp.asp]bag longchamp[/url]arc de triomphe longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/arcdetriomphelongchamp.asp]arc de triomphe longchamp[/url]ancienne collection longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/anciennecollectionlongchamp.asp]ancienne collection longchamp[/url]adresse boutique longchamp paris[url=http://www.bellvision.fr/pages/adresseboutiquelongchampparis.asp]adresse boutique longchamp paris[/url]acheter un sac longchamp pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/acheterunsaclongchamppascher.asp]acheter un sac longchamp pas cher[/url]acheter sac longchamp pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/achetersaclongchamppliage.asp]acheter sac longchamp pliage[/url]acheter sac longchamp en ligne[url=http://www.bellvision.fr/pages/achetersaclongchampenligne.asp]acheter sac longchamp en ligne[/url]acheter longchamp en ligne[url=http://www.bellvision.fr/pages/acheterlongchampenligne.asp]acheter longchamp en ligne[/url]achat sac longchamp pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/achatsaclongchamppascher.asp]achat sac longchamp pas cher[/url]achat longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/achatlongchamp.asp]achat longchamp[/url]acces hippodrome longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/acceshippodromelongchamp.asp]acces hippodrome longchamp[/url]1948 longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/1948longchamp.asp]1948 longchamp[/url]original longchamp le pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/originallongchamplepliage.asp]original longchamp le pliage[/url]longchamp on sale le pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamponsalelepliage.asp]longchamp on sale le pliage[/url]longchamp le pliage shop[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamplepliageshop.asp]longchamp le pliage shop[/url]longchamp le pliage cuir price in france[url=http://www.bellvision.fr/pages/longchamplepliagecuirpriceinfrance.asp]longchamp le pliage cuir price in france[/url] longchamp pliage violet

13 august 2014

And Moggridge tells the story of his own design process and explains the focus on people and prototypes that has been successful at IDEO?

Articole din aceeași secțiune

Joi, 28 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : Când devine balonarea o problemă
Miercuri, 27 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Miercuri, 27 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 2.6192 secunde