Cum ajungi să te judeci pentru un testament perfect legal

1855
Cum ajungi să te judeci pentru un testament perfect legal - fondcumajungi-1413984387.jpg

Articole de la același autor

Este dreptul oricărei persoane să lase averea moștenitorilor pe baza unui testament scris de mâna lui (olograf), dar și al succesorilor să conteste scrisul.

Condiția de bază pentru ca un testament să poată fi considerat olograf este să fie scris în întregime și semnat cu propria semnătură obișnuită de către cel care lasă averea, altfel poate fi contestat și anulat, ne-a spus notarul Elena Ionescu. Apoi, la momentul când moștenitorii se hotărăsc să dezbată succesiunea, testamentul olograf trebuie vizat de primul notar contactat, spre neschimbare, chiar dacă, între timp, moștenitorii se răzgândesc și vor să dezbată moștenirea la alt notar sau să mai amâne momentul. De asemenea, după vizarea spre neschimbare, notarul este obligat să păstreze testamentul olograf la dosarul succesoral până la finalizarea procedurii. Abia la termenul de dezbatere, notarul va întocmi procesul-verbal prin care se constată starea materială a testamentului olograf.

Suspiciuni

Toți acești pași au fost stabiliți de legislația în materie civilă pentru spulberarea suspiciunilor, de multe ori inerente în cazul unui testament scris de mână, care prezintă dez-avantajul de a nu fi fost autenti-

ficat de un notar. Într-o asemenea situație delicată se află Alexandra V., a cărei relație cu propriul frate s-a deteriorat din cauza unui testament olograf, scris de mama lor cu puțin timp înainte de a pleca din această lume. "E strigător la cer, fratele meu știe că e scrisul mamei, iar la notar nu-l recunoaște, zice că semnătura e a mea. Toți din familie știu că scrisul meu a semănat tot timpul cu al mamei. Recunosc că nu era cazul ca mama să-mi lase mai multe bunuri mie, dar chestia asta o reglăm între noi. Facem moștenirea pe testamentul care e și după aia împărțim frățește. Dar el n-are încredere și, influențat de nevastă-sa, e convins că l-am lucrat cu răposata mama, mereu i s-a părut că mă iubește mai mult pe mine, fiind fată… Partea proastă e că nici notarul nu poate să-mi facă mie un angajament că după dezbatere împărțim totul frățește, notarul trebuie să respecte testamentul, nu se bagă în scandalul nostru. Cumnata mi-a trimis vorbă că până nu mă bagă în pușcărie pentru fals în acte, nu se lasă și din hienă nu mă scoate! Altfel, notarul ne-a zis că testamentul e perfect legal, fără ștersături".

Legiuitorul, prevăzător

Din fericire, legiuitorul s-a gândit și la astfel de situații. Astfel, dacă nu există moștenitori legali care să recunoască scrisul de pe testament sau dacă aceștia, fiind prezenți, nu pot confirma sau contesta faptul că scrisul aparține defunctului, notarul va solicita ceea ce, în termeni de specialitate se numește "scripte de comparație", ne-a explicat notarul. Apoi, aceste scripte, împreună cu testamentul olograf (atenție, toate actele trebuie să fie în original!), vor fi trimise pentru expertiza tehnică de specialitate (expertiza grafoscopică), experților oficiali care funcționează în cadrul institutelor și laboratoarelor de expertize criminalistice înființate potrivit dispozițiilor legale.

Notarul preia frâiele

Cât privește sarcina de a sesiza expertul și de a înmâna actele (testamentul olograf, în original, dar și scriptele de comparație) pentru efectuarea expertizei, aceasta nu revine moștenitorilor, ci notarului sesizat cu dezbaterea procedurii succesorale.

Uzul de fals

Pe de altă parte, dacă expertiza grafologică va dovedi că semnătura nu aparține defunctei, consilierul juridic Carmen Gigică precizează că folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 29 August 2014
Stire din Eveniment : Afaceristă acuzată de fals
Pagina a fost generata in 0.565 secunde