Cum afli dacă ești țepuit la întreținere?

2235
1
Cum afli dacă ești țepuit la întreținere? - 27febfond-1330362205.jpg
Se întâmplă ca proprietarii să plătească lunar, în contul cheltuielilor de întreținere, sume de bani care, în mod normal, nu sunt în obligația lor.

Există câteva modalități de încărcare lunară, în mod nejustificat, a notei de plată a proprietarilor, care, din păcate, nu prea sunt cunoscute, în ciuda faptului că, după dublarea prețului gigacaloriei la Constanța, mulți locatari analizează… cu lupa listele de întreținere. Pe de altă parte, oricât de corect s-ar efectua calculele, costurile uriașe continuă să alimenteze suspiciunile oame-nilor: "Anul trecut am renunțat la repartitoare, ni se părea că venea căldura foarte mult, mai ales că, pe ger, aveam 17 grade în apartamen-te. Problema e că ne-am dat singuri țeapă, vrem să revenim la ele. Unii spun că suntem încărcați oricum la facturi. Păi eu mă uit pe listă, dar nu mă pricep să descopăr printre cifre dacă un calcul e în neregulă" (Melania Sună). "Dă voie legea ca penalitățile de la restanțieri să fie plătite și de locatarii corecți?" (Ana Vlad). "Ce se plătește la număr de persoane?" (Elena Mandrea).

Cum depistezi neregulile

Concluzia o puteți trage și singuri dacă analizați câteva dintre meto-dele despre care specialiștii spun că permit încărcarea nejustificată a costurilor cu întreținerea, este de părere și ing. Nicolae Stan, șeful Compartimentului Tehnic din cadrul Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța. Mai mult, pentru a spori vigilența locatarilor, la nivelul Asociației Federațiilor de Proprietari din România s-a făcut o analiză, potrivit căreia, lunar, s-ar putea încărca întreținerea cu zece până la 30 la sută, dacă se întâmplă scăpări sau "greșeli intenționate" de genul următoarelor:

Scutiri pentru proprietarul-stat

Este vorba despre scutirea, fără justificare legală, a proprietarului-stat (agenții, primării, regii etc.) de la plata obligațiilor stabilite prin Legea nr. 230/2007 pentru apartamentele sau spațiile pe care aceste instituții le dețin în cadrul multor blocuri.

Neintroducerea la plată a spațiilor de la parter

Deși legislația este foarte clară în această privință, au fost situații de neintroducere la plată a proprie-tarilor spațiilor comerciale de la parterul blocului, în acest caz, fiind vorba de sume destul de mari, care neluate în calcul duc la încărcarea proprietarilor de apartamente.

Neaplicarea unui sistem propriu de penalizări

O altă modalitate de încărcare nejustificată a întreținerii este și neaplicarea unui sistem propriu de penalizări prin care restanțierii să suporte pierderile financiare ale asociației, generate de plata facturilor cu banii celorlalți proprietari sau de neplata facturilor la timp.

Furturi ale unor proprietari

De regulă, oamenii mizează pe buna credință. S-au constatat însă și cazuri evidente de furt de apă și de gaze produs de unii dintre proprietari, dar plătit de toți ceilalți, în loc să fie imputate celor care au determinat creșterea costurilor.

Costuri pe număr de persoane

O bună informare duce, fie la risipirea suspiciunilor, fie la confirmarea acestora. De aceea, este esențial ca fiecare să știe că următoarele cheltuieli se calculează în funcție de numărul de persoane: salariul femeii de serviciu, curentul pe părțile comune (casa scării, subsol), gunoiul (care se stabilește în funcție de firma cu care are contract primăria), curentul care alimentează liftul. Dacă blocul are contor separat la lift, plata energiei electrice se face numai de cei care merg cu liftul, cei de la parter și etajul întâi fiind scutiți de la plată, în funcție de hotărârea adunării generale.

Ideal ar fi ca la orice mică nelămurire privind plata întreținerii să-l întrebați… în scris pe președintele asociației ce se întâmplă, iar dacă nu vă răspunde, să sesizați serviciul de resort din cadrul primăriei. 

Comentează știrea

iulian
28 februarie 2012
as. Albatros

Cum e posibil ca la As. Albatros de la din zona CET să se plateasca numai apa calda si rece 160 lei de persoana, preseduntele are 30% din bloc si face el ce vrea nu vrea sa-si puna apometre ne-a lasat pe noi sa ne punem si el nu mai vrea. Cei care le avem nu vrea sa le ia in consideratie pt. ca nu sunt 50 + 1 %. Eun nemernic care vrea sa indatoreze oamenii sa cumpere el cu jurista garsonierele scoase la licitatie din cauza datoriilor. Au fost si de la RAJA si nimic chear nu poate nimeni sa-l stranga pe acest Badoi Relu nimeni de beregata sa-si puna apometre si sa ni le ia in calcul la toti. As fi tare bucuros sa-l investigheze cineva.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.407 secunde