Medicul de gardă

"Copilul meu e anemic din cauza laptelui de vacă?"

495

Articole de la același autor

"Am un copil de patru luni care nu mai are vlagă. N-am putut să-l alăptez decât o lună și ceva. Apoi l-am dus la țară, la mama mea, care l-a hrănit cu lapte de vacă, pe motiv că e natural. Copilul meu e anemic din cauza laptelui de vacă sau altele sunt cauzele?" (S. Ichim)

v v v

Stimată doamnă Ichim, este posibil ca îngrijorările dumnea-voastră să fie justificate. Astfel, după cum ne-a confirmat medicul primar pediatru Anca Sima, din cadrul Clinicii Homeomed, intro-ducerea prea timpurie a laptelui de vacă în alimentația bebelușului, dar și o dietă dezechilibrată, în general, sunt recunoscute drept cauze principale ale anemiei. La copii, cea mai întâlnită formă de anemie este cunoscută sub numele de feripivă, aceasta instalându-se din cauza lipsei fierului din organismul micuțului. Despre fier, este bine să știți că ajută la transportul oxigenului în țesuturi, intrând în componența hemoglobinei și reglând creșterea celulară. De aceea, în lipsa fierului, nu doar copiii, ci și adulții acuză dureri de cap, o oboseală nejusti-ficată, iritabilitate, scăderea imu-nității și a capacității de efort.

Alimentația, principala… vinovată

Indiscutabil, cauzele care duc la apariția anemiei au legătură cu alimentația, atât a mamei care alăptează, cât și a copilului mic, după începerea diversificării. Cât privește laptele de vacă, dacă este introdus foarte devreme în ali-mentație, în majoritatea cazurilor provoacă anemii, din cauză că nu reușește să acopere necesarul nutrițional al unui bebeluș, rezervele de fier primite de la mamă, în timpul sarcinii, împuținându-se după patru luni de la naștere. Cât privește necesarul de fier al organismului, acesta variază în funcție de sex și vârstă, dar și de capacitatea organismului de a-l asimila. În ceea ce vă privește, specialista vă recomandă să mergeți de urgență cu copilul la pediatru. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Stire din Diverse : Cușcuș cu cărniță de curcan
Pagina a fost generata in 0.6779 secunde