Conserve pentru iarnă

185
Pastă de ardei cu roșii. Ingrediente: 4 kg roșii, 4 kg ardei gras, 2 legături pătrunjel, 4 căței de usturoi, 2 linguri ulei, 2 linguri sare. Mod de preparare: Se curăță roșiile de pielițe, apoi se taie felii, ardeii se curăță de semințe și cotoare, iar peste legume se presară sare și se acoperă cu un prosop. Se lasă legumele până când scot zeamă, apoi se pasează cu un blender. Pasta rezultată se fierbe la foc mic. Apoi se spală bine pătrunjelul și se pun legăturile întregi în oală. Se curăță și se pasează fin usturoiul. Când sosul a scăzut suficient și a căpătat consistența unui bulion gros, se adaugă usturoiul și uleiul și se mai dă în două clocote. Se scoate pătrunjelul, iar sosul se pune în borcanele încălzite, care apoi se sterilizează circa o jumătate de oră. 

Dovlecei conservați. Mod de preparare: Se aleg dovlecei mici de tot, se curăță, se spală, se opăresc, se scurg și apoi se așază în borcane. Se acoperă cu apă caldă, fiartă bine înainte, în care s-a pus sare (5 -10 g la un litru de apă). Se capsează borcanele, apoi se sterilizează (cele de jumătate litru-60 minute, iar borcanele de peste un litru, 90 de minute).

Pastă de gogoșari. Ingrediente: 5-7 kg gogoșari mari, copți , roșii, 1/2 l oțet, 2 l apă, 250 g ulei, 250 g zahăr sau miere de albine, 2,5 linguri sare, frunze de țelină, o legătură de hrean radăcină, boabe de piper, foi de dafin. Mod de preparare: Gogoșarii spălați se coc pe tavă, se lasă să se răcească într-un vas acoperit cu capac și presărați cu sare. Apoi se curăță de coajă, cotoare și semințe și se dau prin mașina de tocat, după care se face o marinată din apă, oțet, zahăr, ulei, sare, piper și dafin. După ce marinata clocotește se toarnă pasta de gogoșari, se ia de pe foc și se amestecă bine. Se pune pasta astfel obținută în borcane, se acoperă cu frunze de țelină și rădăcină de hrean. Apoi, borcanele se sterilizează și se depozitează în cămară. Se poate servi ca adaos la diferite preparate și sosuri sau drept garnitură la friptură.

Murături turcești. Ingrediente: Gogonele verzi, morcovi, țelină, ceapă, gogoșari, varză albă, conopidă, boabe de muștar, boabe de piper, foi de dafin, sare, oțet, miere de albine. Mod de preparare: Se curăță gogonelele de semințe, apoi se taie cubulețe mici. Morcovii, ceapa și țelina se secționează pe lung, apoi se taie rondele. Varza se toacă mărunt fără a fi frecată cu sare. Conopida se rupe în bucăți mai mici. Într-un vas se fierb împreună un litru de oțet la doi litri de apă, cu sare, miere de albine (depinde cât de dulce doriți să fie compoziția), boabele de piper, muștar, foile de dafin, care se toarnă peste legumele puse în ordine aleatorie în borcane, ca să le opărim puțin. Se lasă fără capac până a doua zi dimineața, după care se leagă cu celofan sau se căpăcesc. Se păstrează într-un loc răcoros. Sunt perfecte pentru fripturi la tavă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 06 Septembrie 2013
Stire din Cetățenești : Cum să ai grijă de un papagal
Joi, 05 Septembrie 2013
Stire din Cetățenești : Secretele frumuseții zonei gâtului
Pagina a fost generata in 4.5483 secunde