Conserve pentru iarnă

684
Conserve pentru iarnă - dfba4ad20dced8d2fc532b4f7b8d9527-1349298609.jpg
Gogonele cu usturoi


Ingrediente: 5 kg gogonele, 250 g ceapă, 250 g morcovi, 2 rădăcini țelină, crenguțe de vișin, 2-3 căpățâni de usturoi, frunze de hrean, piper boabe, muștar boabe, sare grunujoasă neiodată, 5 litri de apă. Mod de preparare: Se spală bine legumele. Morcovii se taie în rondele, ceapa în jumătăți, rădăcinile de hrean pe lungime. Pe fundul borcanului se pune o rădăcină de hrean, apoi legumele cu frunzele de țelină printre ele. Se fier cinci litri de apă, iar pentru fiecare litru se pun câte o lingură de sare, jumătate de linguriță de boabe piper și muștar. Se dau în câteva clocote până se dizolvă sarea, apoi se ia saramura de pe foc și se lasă la răcit. Se toarnă saramura peste legumele din borcan, care se acoperă provizoriu până a doua zi. A doua zi se zdrobește usturoiul și se adaugă în borcane împreună cu frunzele de hrean. Se pun în cruce crenguțele de vișin, pentru a ține gogonelele în lichid.

Ghiveci-aperitiv pentru iarnă

Ingrediente: 6 kg vinete, 4 kg roșii, 3 kg ceapă, 1 kg măsline negre, 5 kg gogoșari, 1/2 kg usturoi, 1/2 l oțet, 1/2 l ulei, 50 g sare, 50 g zahăr, foi de dafin, frunze de țelină. Mod de preparare: Se curăță vinetele, gogoșarii, ceapa, usturoiul, după care vinetele se taie în cubulețe de circa doi-trei centimetri, iar gogoșarii, usturoiul și ceapa se taie fideluță și se călesc în ulei (fiecare ingredient separat). Roșiile se dau prin mașina de separat semințe, iar sucul de roșii se amestecă cu oțetul, sarea și zahărul. După ce avem toate ingredientele pregătite, se vor pune în fiecare borcan câte două linguri de amestec de suc de roșii cu două frunze de țelină și o frunză de dafin, după care se așază în straturi celelalte ingrediente călite până se va umple borcanul. Se va completa cu restul de suc fiecare borcan. Se închid borcanele și se dau la cuptor cu focul mic pentru circa 50 de minute. Se consumă ca aperitiv. Timp de preparare: 4 ore. Complexitate: medie.

Gogoșari umpluți cu vinete: Mod de preparare: Se folosesc 50 de gogoșari mari, 15-20 vinete mijlocii, 2 kg de roșii, o căpățână de usturoi, 3/4 litri de ulei, 3 linguri de miere, câteva foi de dafin, sare, piper. Spălați și opăriți un minut gogoșarii. Curățați-i de semințe și puneți-i pe o tavă să se scurgă. Separat, curățați vinetele, tăiați-le în felii rotunde, groase de un centimetru, pe care le prăjiți în ulei și le lăsați să se scurgă pe o planșetă. Împănați feliile de vinete (când s-au răcit) cu usturoi. Dați roșiile prin separator și fierbeți sucul împreună cu uleiul de la prăjit până se leagă. Turnați sucul în borcan peste gogoșarii umpluți cu vinete împănate. Puneți capace sau legați cu celofan și sterilizați la baie de aburi. Se păstrează la răcoare în cămară. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 04 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Cum să ai o bucătărie… veselă
Joi, 04 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Cosmetica la domiciliu
Joi, 04 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : calendar religios
Joi, 04 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : La muncă egală, plată egală?
Pagina a fost generata in 1.5806 secunde