Concubini sau logodnici, cum e mai avantajos?

1930
Concubini sau logodnici, cum e mai avantajos? - 1iuniefondlogodnici-1338560714.jpg
În timp ce logodna înseamnă promisiunea unei căsătorii, deci un legământ recunoscut de noul Cod Civil, concubinajul este doar o formă de conviețuire, nereglementată de legislație. Dacă lo-godnicul părăsit abuziv se poate plânge justiției, având dreptul la despăgubiri, concubinii nu sunt sancționați legal dacă nu-și respectă eventuala promisiune de a se căsători și nu pot fi considerați proprietari în devălmășie asupra bunurilor achiziționate în timpul conviețuirii lor.

Cuvântul concubinaj provine din limba franceză și înseamnă conviețuirea unei femei cu un bărbat fără îndeplinirea formelor legale, fiind asociat unei căsătorii nelegitime. Mai mult, cu precădere în ultimii ani, concubinajul este perceput drept o căsătorie de probă, la modă mai ales în rândul tinerilor. Unii spun că acest fel de conviețuire este preferat ani buni înaintea unei eventuale căsătorii întrucât le conferă partenerilor șansa de a se cunoaște mai bine, dar și o oarecare independență. Alții dau vina pe societate: tinerii nu mai au siguranța locului de muncă, nu mai au posibilitatea cumpărării unei locuințe și o serie de alte lucruri care, potrivit citi-toarei noastre Gabriela Pricopie (37 ani), sapă la temelia familiei tradiționale: "Am și eu o întrebare: dacă un bărbat și o femeie au o relație de șase ani, fără să fie căsătoriți sau măcar logodiți, ei sunt considerați concubini, sau ce? Până la urmă, care e diferența dintre concubinaj și logodnă, nu în ambele situații se trăiește fără acte? Dacă se logodesc, cum dovedesc logodna, se duc la notar sau le spun tuturor că ei s-au logodit, cum se face? Eu am întrebat la Starea Civilă și mi s-a spus că n-au oficializat nicio logodnă până acum, că n-ar fi obligatoriu așa ceva. Nu mai înțeleg nimic".

Logodna, recunoscută prin lege

Într-adevăr, între concubinaj și logodnă există diferențe esențiale, care, înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Civil, respectiv data de 1 octombrie 2011, nici măcar nu existau din punct de vedere legal. Potrivit noii legislații însă, această diferență constă în faptul că logodna reprezintă practic o promisiune reciprocă de căsătorie, chiar asumarea unei obligații a părților de a se căsători. De cealaltă parte, concubinii nu-și promit nimic, sau chiar dacă o fac, nu suportă consecințele legale în situația în care își încalcă promisiunea - ne-a spus consilierul juridic Carmen Gigică. Așadar, dacă unul dintre logodnici, fără niciun motiv, deci abuziv, îl părăsește pe celălalt, renunțând la proiectul căsătoriei, cel vinovat de ruperea logodnei poate fi obligat de lege să plătească anumite daune celui părăsit.

Concubinajul este în afara legii

Obligație care nu există în cazul concubinajului, din simplul motiv că acesta nu este recunoscut de lege, fiind o formă de conviețuire care nu implică logodna. Pe când logodna trece ca o instituție de drept, cu regle-mentări speciale, care presupune atât o serie de drepturi, cât și obligații.

Cum se dovedește logodna?

Considerată doar o promisiune reciprocă de a încheia ulterior căsătoria, logodna nu este supusă niciunei formalități: "Nu-i obligă nimeni să se logodească la Starea Civilă, logodna poate fi dovedită în fața instanței, dacă se ajunge acolo, cu orice mijloc de probă, cu martori, conform ac-tualei legislații. Iar încheierea căsătoriei nu este condiționată de în-cheierea prealabilă a logodnei"- a precizat Rodica Crăciun, șefa Serviciului de Stare Civilă Constanța.

Dacă, în România, concubinajul este considerat împotriva bunelor moravuri, multe state l-au legiferat, mai ales din cauza numărului mare de copii născuți din cupluri necăsătorite. Pe locul întâi este Islanda, cu 65 la sută din copii proveniți din relații de concubinaj, urmată de Danemarca și Suedia, cu 55 la sută, în Marea Britanie proporția fiind de 40 la sută.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Mai 2012
Stire din Fun : Cerere în căsătorie
Pagina a fost generata in 2.0208 secunde