Mai multe ştiri online:

Concubinajul, o relație „convenabilă“ sau „păguboasă“?

Ştire online publicată Luni, 04 Noiembrie 2013. Autor: Florica ZDRU
Studiile arată că 70 la sută din tinerii care adoptă „căsătoria de probă” spun că numai astfel își pot da seama dacă se potrivesc cu adevărat, iar 30% recunosc că situația financiară nu le permite să-și asume obligațiile unei familii.

Căsătoria de probă, ca o modă

Cuvântul concubinaj vine din limba franceză și înseamnă conviețuire a unui bărbat cu o femeie fără îndeplinirea formelor legale de căsătorie, mai exact, căsătorie nelegitimă. Astăzi, la modă și printre tinerii români, „căsătoria de probă” are la bază anumite motive. Potrivit psihologului Alina Pandrea, la unele cupluri care conviețuiesc astfel, ani de-a rândul, intervine egoismul față de celălalt, frica de responsabilitate mai ales privind aducerea pe lume a unui copil, comoditatea și, cel mai important, dorința de a fi independent. La toate acestea se adaugă, în foarte multe cazuri, problemele societății în care trăim: tinerii nu mai au un loc de muncă stabil și, din această cauză, nu se pot angaja în credite pentru cumpărarea unei locuințe, nu au suficiente resurse pentru a crește copii etc. Or, toate aceste neajunsuri aproape că obligă multe cupluri să trăiască fără forme legale, iar la un moment dat, să le convină această situație. Când însă unul dintre parteneri nu mai dorește „să piardă vremea”, se produce ruptura. Ca și în cazul cuplurilor căsătorite, despărțirea după o relație lungă de concubinaj este la fel de traumatizantă și, mai mult decât atât, „păguboasă”. Asupra acestui lucru atrage atenția, astăzi, un grup de părinți, ai căror copii tot fug de însurătoare. Cu toate că li se pare normală o relație de probă, totuși consideră că prelungirea exagerată a acesteia nu duce la nimic bun: „Ani pierduți, în care nu te realizezi în niciun fel… Au oare concubinii vreun drept legal, la partaj în cazul despărțirii, la moștenire, ceva? Pagube pe linie… Biserica de ce nu se implică mai mult? Sau să trăiești nelegitim nu mai e păcat?!”.

Calitatea relației

Dacă, sub eticheta căsătoriei, așteptările soților privind calitatea relației nu sunt așa de mari (psihologul spune că e vorba și de educație aici), concubinii, dimpotrivă, nu se forțează să stea împreună pentru totdeauna, însă condiționează menținerea relației de calitatea ei.

Testarea partenerului, respinsă de Biserică

Referitor la această metodă de testare a partenerului, astăzi în vogă, preotul paroh Vasile Vasile, de la Parohia Sfânta Cuvioasa Parascheva din Năvodari, ne-a spus că, în concepția Bisericii, relația nelegitimă este un păcat destul de grav, care îi oprește pe parteneri de la anumite bucurii ale vieții: „În Sfânta Scriptură există un verset care este cel mai bun argument împotriva concubinajului: «Dar dacă nu se pot înfrâna, să se căsătorească; pentru că este mai bine să se căsătorească, decât să ardă!» Din păcate, mulți tineri mărturisesc, la spovedanie, că nu îi ține împreună un petic de hârtie și nici nu văd la ce i-ar ajuta căsătoria religioasă, în afară de obligații și răspunderi. Ar fi multe de spus pe tema asta!”.

Concubinajul, nerecunoscut legal

Din punct de vedere legal, concubinajul nu este recunoscut ca o formă juridică de conviețuire, precizează consilierul juridic Carmen Gigică. Iar primul dezavantaj este cel al împărțirii bunurilor după despărțire, întrucât, în absența probelor care să ateste dobândirea în comun a bunurilor, există posibilitatea de a nu fi considerat proprietar. Iar din punct de vedere al moștenirii, concubinii nu au dreptul de a intra în posesia bunurilor concubinului decedat decât dacă acesta a făcut un testament. Referitor la statutul copiilor născuți din concubinaj, aceștia, într-adevăr, se bucură de aceleași drepturi ca și copiii născuți din căsătoria legitimă.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.705 secunde