VOX POPULI

"Cine spune că s-au demolat toate garajele din Constanța minte cu nerușinare!"

2483
Totul a început cu o citație, în decembrie 2008, când primăria le-a cerut constănțenilor să elibereze de urgență spațiul ocupat de garaje, somându-i că dacă nu iau în serios dispoziția, vor fi amendați cu 4900 lei, garajele urmând a fi dărâmate oricum: "Având în vedere adresa Direcției Gospodărie Comunală nr. 11699/ 2008 prin care se solicită eliberarea terenului situat în … În caz contrar, garajul va fi desființat conform Legii 50/1991" - se arăta în notificare.

Majoritatea celor care dețineau asemenea construcții "s-au executat" cât au putut de repede, chiar dacă mulți dintre ei plătiseră în avans impozitul pe 2009. La fel de adevărat este că persoanele care nu aveau garaje au răsuflat ușurate la gândul că "niște coșmelii improvizate și urâte, folosite pentru păstrarea murăturilor și a altor acareturi" vor dispărea din peisajul constănțean, sperând în minunea că pe locul eliberat nu vor apărea construcții dubioase, ci promisele parcări la standarde europene și locuri de joacă pentru copii moderne. Că lucrurile nu stau întocmai așa este altă discuție, despre care am scris și vom mai relua subiectul.
Astăzi însă cititorii noștri îi atențio-nează pe edili că dispozițiile primăriei sunt facultative pentru unii (fără a avea pretenția că spun o noutate!). Altfel nu-și explică de ce, după atâta timp, în Tomis Nord, chiar la intrarea în oraș, au rămas pe poziție, nu unul, ci zece garaje, "credeți-mă, sunt garaje mari, în care încap două mașini, iar copiii noștri se joacă lângă ghenele de gunoi pe căldurile astea infernale! Cine spune că s-au demolat toate garajele din Constanța minte cu nerușinare!" (A. L., 47 ani).

"Chiar în PUZ-ul primăriei e prevăzut un loc de joacă!"
Indignarea locatarilor blocurilor X1A și X1B (aleea Hortensiei nr. 10) este maximă. Știind cât de exigentă este primăria cu datornicii către bugetul de stat, pe care-i cocoșează cu penalități, nu înțeleg de ce în acest oraș continuă să persiste abuzurile, fie că autori sunt reprezentanții autorităților, fie chiar cetățenii urbei.
"Nu ne place să reclamăm, ne-am plâns primăriei la o întâlnire în ultima campanie electorală, ne-au promis că după demolarea acestor garaje o să facă un loc de joacă super pentru copii, știți cum sunt promisiunile de campanie. Alegerile au trecut de mult, garajele tot în picioare sunt, iar pentru copii s-a încropit un locșor de joacă chiar lângă platforma în care colcăie gunoaiele, lângă blocul C3. Ăsta e cuvântul dat în campania electorală? Ne-am plâns și în scris la primărie, mai ales că în PUZ se prevede un loc de joacă pentru copii pe locul fostelor garaje, ne-am ales cu alte promisiuni, dar în realitate nu s-a schimbat nimic. În zona garajelor se spală mașini, proprietarii s-au legat la rețeaua de apă, e o veselie acolo, pe banii noștri, normal!

Fiecare cu afacerea lui!
"Și la Poarta 6 mai sunt garaje în picioare, acolo locuiește fiica mea, iar lângă Piața roșie, ele sunt ateliere auto. Poate că fiind vorba de un cartier mărginaș, în care străinii nu simt nici un ghes să facă vizite, s-au gândit că merge și așa. Fără să exagerez, mi se pare că în orașul ăsta, oamenii corecți, care au luat în serios ordinul primăriei încă din 2008 și au demolat garajele, sunt luați de proști, să-mi fie scuzată expresia, nu vreau să jignesc pe nimeni!" – ne-a spus, la fel de iritat un alt locuitor de pe strada Căpitan Dobrilă Eugeniu, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul: "Mi-e teamă, știți cum e la noi, dacă reclami ceva trebuie să te aștepți la orice, dar rău, nu bun!".

"Și noi avem destule cucuie!"
l Pe de altă parte, alți locatari din zonă s-au simțit datori să arate cu degetul și spre unii semeni de-ai lor, care nu au luat niciodată în serios problema întreținerii mediului în care trăiesc: "Poate că unii așteaptă ca primăria să facă totul și nu știu că mizeria din jur, mai ales pe canicula asta ucigătoare, ne poate influența și sănătatea, nu doar mediul de viață. Unii aruncă gunoaiele direct din găleți în ghenele lângă care se joacă cei mici, nu se sinchisesc să folosească pungi pentru asta, ca în orice oraș civilizat. Fiecare ar trebui să facem câte ceva pentru un mediu mai sănătos, chiar dacă statul nu ne ajută cu bani pentru flori, cu platforme de gunoi închise și postate în locuri ferite. Ca să nu mai vorbim de sârmele de rufe dintre blocuri, mai mare rușinea! Să recunoaștem, și noi avem destule cucuie! ".
l "Chiar de pe vremea lui Ceau-șescu s-a făcut o lucrare pe o alee care avea două rânduri de dale, bună alee, făcea legătura cu stația RATC din zonă. După ce s-a decopertat pentru o lucrare, aleea nu s-a mai refăcut, iar oamenii cu mâna mai lungă și-au tras pentru ei dalele. Că așa am fost învățați, dacă e de foloase, să nu ratăm! Problema asta chiar trebuie rezolvată de primărie!" – ne-a spus doamna Maria, care consideră că deși se află la poarta de intrare a orașului, zona în care locuiește nu pare a-i sensibiliza pe edili. Mai mult, atâta timp cât primăria își tratează contribuabilii cu măsuri diferite, consideră că relațiile între cetățenii orașului vor fi tensionate.
Și, nu în ultimul rând, apreciază că numai printr-o colaborare prietenoasă între constănțeni și autoritățile locale se va ajunge ca ambele părți să se implice mai serios într-o relație corectă cu mediul înconjurător.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8637 secunde