Cine e obligat să achite contribuția la pensii

596
Cine e obligat să achite contribuția la pensii - bani1366701736-1371074549.jpg

Articole de la același autor

"Este legal ca șomerii și cei care muncesc numai patru luni din an să plătească și ei contribuția la pensie ca și când ar fi angajați cu normă întreagă? (Steluța Dumitru).

v v v

Doamnă Dumitru, în sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, potrivit Mihaelei Crivea, specialist în probleme de muncă, mai multe categorii, printre care se numără: a) persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldații și gradații voluntari; b) funcționarii publici; c) cadrele militare în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale etc.

Cât privește persoanele care beneficiază de drepturi bănești lunare, ce se asigură din bugetul asigurărilor pentru șomaj, și acestea trebuie să achite contribuția bănească pentru pensie. Aceeași obligație o au și persoanele care obțin, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de patru ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și care se află în una dintre următoarele situații: a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; b) membri ai întreprinderii individuale și întreprinderii familiale; c) persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice; d) persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora; e) alte persoane care realizează venituri din activități profesionale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Februarie 2013
Stire din Social : Toate pensiile vor fi recalculate!
Joi, 06 Decembrie 2012
Stire din Social : Astăzi încep să vină pensiile
Pagina a fost generata in 1.0403 secunde