Ce trebuie să știi înainte de a semna contractul de muncă (1)

680
"De fericire că mi-am găsit un job mai bun, am semnat contractul de muncă aproape ca primarul, cum se spune. Mi s-au promis și bonusuri, n-am primit așa ceva, dar nici în contract nu apar. Ce trebuie neapărat inclus în contractul de muncă, pentru ca apoi să nu fluieri a pagubă?" (Dan Ailenei).

Chiar și în contextul economic actual dificil, experta în probleme de muncă, Manuela Marcu, recomandă să nu se treacă atât de ușor peste o etapă esențială premergătoare angajării, adică o discuție serioasă și clară asupra clauzelor contractului de muncă. Așadar, cu toate riscurile, acesta trebuie negociat și în funcție de nevoile angajatului, nu doar de cele ale angajatorului. De aceea, înainte de a semna un contract de muncă, trebuie citite extrem de atent clauzele ce stabilesc programul de lucru, zilele de concediu, drepturile și obligațiile angajatorului și ale angajatului, salariul brut, durata contractului.
Referitor la salariu, la sporuri, precum și la modalitatea de plată, aceste clauze se regăsesc într-un articol de sine stătător al contrac-tului. Cât privește bonusurile sau alte avantaje, acestea trebuie discutate adiacent salariului, iar orice mărire de salariu trebuie să fie însoțită de semnarea unui act adițional la contractul individual de muncă deja existent.
Despre alte lucruri importante ce trebuie avute în vedere înainte de semnarea contractului de muncă, citiți în ziarul nostru de mâine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului  supărat
Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Concediul de risc maternal, un drept?
Pagina a fost generata in 0.3165 secunde