Ce tipuri de pensie prevede noua legislație?

1089
"În afară de pensia de bătrânețe, ce alte feluri de pensie sunt valabile după legea nouă? Care este vechimea și vârsta care îți dau dreptul să te pensionezi la termen? Vă mulțumesc!" (Lili Dragomir, 52 ani).

Potrivit actualei Legi a Pensiilor, în sistemul public de pensii se acordă cinci categorii de pensii, după cum urmează: 1) pensia pentru limită de vârstă; 2) pensia anticipată; 3) pensia anticipată parțială; 4) pensia de invaliditate; 5) pensia de urmaș. Expertul în probleme de muncă, Manuela Marcu, precizează că pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de această lege. "Este adevărat, multă lume are dubii asupra vârstei de pensionare, totul a pornit de la ideea că se dorea egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. După noua lege, s-a reușit ca femeile să se pensioneze la 63 de ani, iar bărbații la 65" - ne-a mai spus Manuela Marcu.
Referitor la stagiul minim de cotizare, acesta este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În schimb, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 Februarie 2012
Stire din Eveniment : Septuagenară anchetată pentru fraudă
Pagina a fost generata in 0.5964 secunde