Ce riscă locatarii care se debranșează de capul lor de la RADET

5709
16
Ce riscă locatarii care se debranșează de capul lor de la RADET - debransareradet-1385482446.jpg

Articole de la același autor

Cei care se debranșează ilegal, indiferent de motivul invocat, sunt pasibili de amenzi între 500 și 1.000 de lei.

Disperați că nu li s-au aprobat cererile pentru debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire, riscând să-și piardă casele, unii locatari, conștienți că nu au suficienți bani pentru întreținere în perioada iernii, s-au debranșat cu de la ei putere. Alții, tot din ace-leași considerente, intenționează să facă același lucru la primăvară.

Cum numai neputința financiară îi determină să renunțe la căldură, oamenii cred că legislația privind debranșarea ar trebui "Readaptată vremurilor pe care le trăim. Când s-a dat legea asta, nu plăteam la întreținere așa de mult. În plus, pe vremea aia, nu auzeai ca oamenii să-și piardă casele din cauza datoriilor la întreținere. Trăim alte vremuri și, la alte vremuri, e nevoie de alte legi, ancorate la realitate! Diana H.".

"Am plătit 160 de lei pentru verificarea dosarului de debranșare, și tot nu mi-au aprobat debranșarea. Am explicat că nu am bani așa de mulți ca să fiu la zi cu întreținerea și nici nu vreau ca, din cauza mea, să fie debran-șat tot blocul. Refuzul s-a menținut, pe motiv că nu îndeplinesc condițiile legale pentru debranșare. Dacă nu pot să plătesc un serviciu, nu mi se pare normal să mi se bage pe gât cu forța! Parcă legile astea se fac împotriva oamenilor! O să mă debranșez singur! Ce-o să-mi facă? George V."

Debranșarea fără aprobare e contravenție

Legislația, ca și reglementările ANRSC, este foarte clară și în ceea ce privește debranșarea de la sistemul centralizat de energie termică. Astfel, potrivit RADET, Legea nr. 325 din 14 iulie 2006 a fost concepută pentru a regle-menta desfășurarea activităților specifice serviciilor publice de alimentare cu energie termică utilizată pentru încălzire și prepararea apei calde de consum, respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în sistem centralizat, în condiții de eficiență și la standarde de calitate.

Or, după cum prevede această lege, cei care se debranșează fără a respecta procedura sunt considerați contravenienți și, evident, suportă și consecințele. Mai exact, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei și debranșarea/deconectarea de la SACET (Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat) a utilizatorului sau consumatorului de energie termică fără respectarea dispozițiilor Legii nr. 325 din 2006. Tot la capitolul contravenții se încadrează și golirea instalațiilor de către utilizatorul sau consumatorul serviciului, în vederea executării unor modificări sau reparații fără acordul scris al operatorului serviciului și al asociației de proprietari, cu excepția cazurilor de avarii sau de forță majoră. În plus, și folosirea de către utilizator a apei calde de consum și a agentului termic pentru încălzire pentru alte sco-puri decât cele prevăzute în contract este considerată tot contra-venție.

Poliția locală aplică amenzile

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute de această lege se fac de către reprezentanții împuterniciți ai autorităților de reglementare com-petente sau ai autorității adminis-trației publice locale. La Con-stanța, Poliția locală este cea care aplică amenzile și nu RADET, cum mulți sunt tentați să creadă.

De la Poliția Locală ni s-a expli-cat că abonatul RADET care s-a debranșat fără acordul regiei de termoficare, pentru a fi sancționat cu amenzile menționate mai sus, trebuie să fie reclamat. Pentru asta, reclamantul va trebui să facă o sesizare scrisă, pe care s-o depună la City Park Mall, din b-dul Lăpușneanu nr. 116, cu mențiunea "Către Direcția Poliție Locală Constanța". Așadar, nu RADET îi amendează sau îi depistează pe cei care se debranșează cu de la ei putere.

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
MIHAI
27 noiembrie 2013
ANULARE ART 249

STIMATA REDACTIE, SE PARE CA RADET NU SE SUPUNE LEGILOR ROMANIEI SI DECIZIILOR INALTEI CURTE DE JUSTITIE SI CASATIE ROMANIA. ASTFEL, IN ACTIUNEA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV, ART. 249 din Ordin ANRSC 91/2007 "Deconectarile totale individuale nu se pot executa in acele condominii in care nu s-au produs deconectari anterioare" a fost ANULAT DEFINITIV si IREVOCABIL in urma Hotararii 18/23.01.2013 in Dosar 1389/36/2012 si admite excepția de nelegalitate a art.249 din Ordin nr.91/2007, constată nelegalitatea art.249 din Ordinul nr.91/2007. (jud.AG)- IP si pe ICCJ: Decizia 6351/25.09.2013 RADET A REFUZAT DEBRANSARILE MIILOR DE CONSTANTENI POSTERIOR, DECIZIEI ICCJ EFECTUAND UN ABUZ. PE DATA DE 01.10.2013, ERAU DEPUSE LA RADET CIRCA 800 DE DOSARE PENTRU DEBRANSARE, LA CARE RADET A EMIS AVIZ NEFAVORABIL PE DATA DE 02.10.2013 LA ABSOLUT TOATE CERERILE, INVOCAND ART 249, NERESPECTAND DECIZIA ICCJ. pAI DACA CU 5-6 ZILE INAINTE SE CONSTATA NELEGALITATEA ART. 249, ATUNCI DE CE RADET DA AVIZ NEFAVORABIL INVOCAND ACELASI ARTICOL? MA INTREB CA DACA O INSTITUTIE DE TALIA RADET NU RESPECTA LEGEA, DE CE NOI TREBUIE SA MAI RESPECTAM REGULILE IMPUSE DE ACEASTA INSTITUTIE? AR TREBUI SA SE SESIZEZE PROCURATURA, PRIMARIA SI CELELALTE FORURI DESPRE ACEST ABUZ, PE CARE IL VAD TRANSFORMANDU-SE PE ZI CE TRECE IN ALTCEVA MAI RAU.

ioana
27 noiembrie 2013
radet

RADET face numai abuzuri! Degeaba mergi si faci sesizari la ei ca nu au nici o treaba! Isi bat joc de cetateni iar tariful gigacaloriei este imens!

john
27 noiembrie 2013
de ce?

NU INTELEG , DACA EU CA PERSOANA FIZICA NU AM CONTRACT CU RADETUL DE CE SA FAC CERERE LA EI?

vlad
27 noiembrie 2013
de ce?

john, ca asa vrea radet-ul. ei fac doar cum ii taie capul...daca nimeni nu ia masuri...isi bat joc de populatie. pe banii populatiei fac ce vor ei. si nu o sa se sesizeze nici o autoritate...sunt la cheremul lor

Geo
27 noiembrie 2013
Legea 325

Conform legii 325, proprietarii care vor sa se deconecteze de la sistemul centralizat trebuie sa anunte furnizorul cu 30 zile inainte, si să aivă acordul vecinilor și a asociației de proprietari. Toate celelalte documente cerute de RADET pentru deconectare constituie un abuz. Vinovați sunt și domnul Dragu cu Dnul Stan de la UAPC care admit acest abuz.

europeanu
27 noiembrie 2013
Firma care iti incalzeste numai inima.Aia rea

Pai amarul ala de putori care sug la radet doar nu o sa-si taie singuri craca de sub picioare.Iar restul,cum ar fi hotul de mazare nu se baga pentru ca suge si el de acolo.Adica de la fraierii care l-au votat.Iar restul stau in casa cu caldura oprita si dardaie.

adamirator
27 noiembrie 2013
situatia este iesita

de sub incidenta legilor; RADET a devenit o firma de tip mafiot, care nu are doar monopol pe piata, dar si obliga cetatenii sa fie bransati cu forta. Ma mir ca le da voie sa foloseasca repartitoarele. Am inteles ca nu toti au acest drept... Spaima lor pleaca de la faptul ca daca se debranseaza oamenii, ramin fara piata si dau faliment. Si atunci incalca toate legile, pentru a mentine o piata cat mai larga. Cei care vor sa se debranseze si o fac ilegal, gresesc la rindul lor. Nu legal. Dar ei se tem ca nu vor avea bani de platit, cand primaria le da ajutoare generoase individual. Iar cei care nu au drept la ajutoare, au o situatie materiala buna. Ramine de intrebat de ce primaria le da caldura pe gratis la unii? Ce interese are in mentinerea economica a RADET? Legile care au reglementat activitatea RADET au fost gresite de la un bun inceput. Si din pucnt de vedere juridic si tehnic si al economiei de piata. Intentionat. Din pacate, tot timpul s-au bucurat de sprijinul serviciilor secrete si al tuturor partidelor. (Chiar si CDR i-a sustinut, si PDL nu mai vorbim de PSD/PRM etc.) Ramine de analizat daca se merita sa se incalce logica juridica si statul de drept plus economia de piata pentru acest servici abuziv, de tip mafiot. Din pacate, in 23 de ani, ei nu au catadicsit sa gasesca solutii viabile, acceptate de cetateni.

ELENA
29 noiembrie 2013
debransare

DACA PROCESUL LUI RACHERU CU CEI 4 ANI DE INCHISOARE,dupa cum ne informeaza presa,SE TERGIVERSEAZA,S-A AJUNS LA ALTA GASELNITA,POLITIA. RECLAMATII INTRE CETATENI,PENTRU DEZBINARE SI URA. NU INTELEG ROSTUL POLITIEI IN AFACEREA RADET,PE BANII DIN BUZUNARELE NOASTRE

Răspuns la: ANULARE ART 249
Adăugat de : MIHAI, 27 noiembrie 2013
STIMATA REDACTIE, SE PARE CA RADET NU SE SUPUNE LEGILOR ROMANIEI SI DECIZIILOR INALTEI CURTE DE JUSTITIE SI CASATIE ROMANIA. ASTFEL, IN...
EMIL
1 februarie 2014
DEBRANSARE

Daca tot blocul este debransat pentru datorii la RADET mie ca proprietar pentru ce mai imi trebuie aviz de la RADET pentru gaze la centrala termica.Din cate stiu nu se poate cere debransare la debransare.Astea sunt abuzurile adevarate ale RADET.

Ion
13 aprilie 2014
Bani pentru Radet

Este cumva an electoral?

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.9531 secunde