Ce riscă locatarii care obturează coloana de aerisire

24527
2
Ce riscă locatarii care obturează coloana de aerisire - 1iuliefondcolaerisireimg9758-1372688218.jpg

Articole de la același autor

Întrucât majoritatea apartamentelor construite înainte de 1990 nu au fost prevăzute cu geam la baie, când coloana de aerisire se înfundă ori este obturată intenționat, mirosurile de tot felul și mucegaiul invadează tot blocul. Cei care au asemenea inițiative răspund însă în fața legii.

De regulă, la intrarea într-un bloc de locuințe, primul contact este cu un mixaj de mirosuri: "Așa e la bloc, fiecare gătește altceva, se amestecă mirosurile, aerisirea e mereu cu probleme după renovările astea care nu se mai termină!" - vine rapid și explicația oamenilor. Într-adevăr, rolul coloanei de aerisire este acela de a trage aerul, cu mirosuri cu tot, la exterior. Când aceasta se înfundă ori este astupată "din motive estetice", forța de aspirare a aerului se reduce, iar coloana de aerisire nu-și mai poate face treaba: "Și eu am renovat apartamentul, l-am făcut să mă simt bine, dar nu mi-am permis să afectez aerisirea, zidurile de rezistență și alte utilități comune ca să-mi iasă mie confortul. Aș vrea să știu cum trebuie să procedez dacă deasupra mea, un locatar a obturat aerisirea pe coloana de la bucătărie că și-a făcut el nu știu ce living modern. Plus că alt… deștept tot spune că se poate renunța la coloana de aerisire dintre etaje, iar în locul ei să punem o supapă care se deschide nu știu când, că n-am înțeles la ce se referea, este inginer tipul și nu prea stă de vorbă cu oamenii simpli. Plus că aerisirea se înfundă, iar locatarii nu vor s-o desfunde, pe motiv că se înfundă la loc. Oamenii care se dau stăpânii blocului nu răspund în niciun fel? Nu sunt un vecin rău, dar nici de prostul blocului nu-mi convine să fiu luat mereu!" (S. Golduc).

Responsabilitatea locatarilor

Sunt obligați locatarii că curețe coloana de aerisire a blocului, evident, suportând și costurile? Potrivit Uniunii Asociațiilor de Proprietari, da, această importantă componentă trebuie întreținută ca la carte. Și asta nu doar pentru confortul locatarilor, ci și pentru siguranța și sănătatea lor, căci într-un spațiu neaerisit, bacteriile se înmulțesc alarmant: "Este de bun simț că niciun proprietar nu are voie să desființeze ori să astupe gura de aerisire pe motiv că e proprietar și face numai ce dorește pe proprietatea lui. Sunt și cazuri când se astupă din disperare de cauză, ca să scape de mirosurile altora!" - ne-a spus Marcel Dragu, care ne-a explicat că, teoretic, evacuarea aerului viciat din aceste locuințe ar trebui să se facă printr-un orificiu special, către coloana centrală de aerisire a blocului. În realitate, de foarte multe ori aceasta nu este suficientă pentru o evacuare adecvată a aburului din baie, a mirosurilor din bucătărie sau a celui de gaze, când apare o problemă, pericolul de explozie la bucătărie fiind iminent. La toate astea se adaugă și riscul de a face mucegai.

Obturarea coloanei, interzisă!

Având în vedere că spațiul de aerisire este proprietate comună, dacă este dezafectat sau neîntreținut, proprietarul trebuie obligat, fie și cu proces în instanță, să readucă situația la forma inițială, chiar dacă a făcut acele modificări prevalându-se de faptul că legea îi permite să aducă îmbunătățiri sau modificări proprietății sale individuale. Așa este, însă modificările constructive trebuie făcute sub autorizarea autorității publice locale și fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăți individuale. În plus, dacă un proprietar intenționează să astupe gura de aerisire, va trebui să ceară avizul de la Pompieri. Nu de alta, dar în caz de explozie, va fi răspunzător. Totodată, dacă există geamuri termopan, se impune montarea unui detector de gaze la bucătărie, din cauză că aceste ferestre sunt mai rezistente și transmit o parte din șocul exploziei în structura de rezistență. Și nu în ultimul rând, niciun proprietar nu are voie să schimbe aspectul sau destinația proprietății comune fără a obține mai întâi aprobarea asociației de proprietari.

Comentează știrea

n.v.t.
9 august 2013
constructii ilegale

Din pacate este adevarat, instantele autorizate cu controlul la asociatiile de locatari, se pare ca nu mai i.si fac treaba. De aceia in ultimii anii, s-au construit ilegal nenumarate boxe la subsolul blocurilor, iar cei ce si-au permis acest lux, au austupat si aerisisrile din subsol oprind in acest mod ventilatia! iar de parca acest lucru nu era de ajuns, toate resturile ramase din constructie ( ciment, resturi de caramida) le-au lasat pur si simplu in susbol. Deci domnilor de la uniunea asociatiilor de locatari si cei de la mediu, de ce nu va faceti treba?!? V-ar intra destui bani in bugetul propriu din amenzile date!

Adrian
3 aprilie 2022
Aerisirile

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari: Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale. (2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari. .......................... Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu. .......................... Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4722 secunde