Ce gătim astăzi

245
Vrabioară de vită cu sos de muștar. Ingrediente: 4 bucăți vrăbioară de vită sau mânzat (a câte 100 de grame fiecare), o lingură ulei, sare, piper măcinat gros. Pentru sos: o ceapă mică, 100 ml vin alb sec, 2 linguri oțet din vin alb, 80 ml smântână dulce, grasă  de unt, o lingură de muștar de Dijon, sare, piper alb.Preparare: Încingeți grătarul. Aplatizați ușor carnea dosul palmei. Carnea trebuie să fie la temperatura camerei. Ungeți carnea cu ulei. Asezonați cu sare mare și piper măcinat grosier. Frigeți carnea pe grătar, aproximativ 4 minute pe fiecare parte (mediu). Luați carnea de pe grătar și acoperiți-o cu o folie de aluminiu până la servire. În paralel preparați sosul. Puneți ceapa împreună cu vinul și oțetul într-o tigaie, la foc mic spre mediu. După ce  lichidul a scăzut la jumătate și ceapa s-a înmuiat, adăugați smântâna dulce amestecând constant pentru a preveni tăierea sosului. Încorporați muștarul. Adăugați pe rând câte o bucată de unt și amestecați până se topește. Asezonați cu sare și piper.


Cremă de zahăr ars. Ingrediente: În funcție de grăsimea laptelui și dimensiunea ouălor, se folosesc 8 sau 10 bucăi. Dacă folosiți un lapte gras (peste 3% grăsime) vor fi suficiente 8  ouă mari. 1 litru de lapte, 10 ouă, 1 1/3 căni de zahăr, un vârf de cuțit de sare, 3 plicuri de zahăr vanilat, coaja de la o lămâie (opțional). Preparare: Fierbeți laptele cu o treime cană de zahăr, zahărul vanilat, sarea și coaja de lămâie. Strecurați laptele și lăsați-l să se răcorească. Puneți o cană de zahăr într-o cratiță sau tavă și rumeniți-l pe foc sau la cuptor până când zahărul se caramelizează. Atenție să nu ardeți zahărul. Nu uitați că zahărul are o inerție termică destul de mare și continuă procesul de preparare câteva zeci de secunde după ce e luat de pe foc. Înclinați vasul pe toate părțile astfel încât caramelul să adere pe pereții și fundul vasului. Lăsați vasul cu margini caramelizate să se răcească. Aveți grijă să nu vă ardeți. Când înclinați vasul există riscul să vă ardeți cu caramelul care poate să se scurgă de pe partea opusă a vasului. Încălziți cuptorul la 160 de grade (minim spre mediu). Bateți ouăle spumă cu mixerul sau un tel de mână. Turnați laptele peste ouă încorporându-l treptat. Turnați amestecul în vasul cu pereți caramelizați. Puneți vasul sau tava în alt vas sau tavă în care turnați apă pentru a obține un bain-marie. Introduceți vasele la cuptor (160 de grade) pentru 30-40 de minute, până când crema se leagă în profunzime și se rumenește la suprafață. Introduceți vasul cu crema de zahăr ars la frigider pentru  două ore înainte de servire. Crema de zahăr ars se servește rece, cu siropul din tavă și, opțional, cu o lingură de frișcă bătută. Adăugarea cojii de lămâie în lapte parfumează și acoperă gustul de ou.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 27 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Tot ce trebuie să știi despre soia...
Marţi, 27 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Care sunt simptomele gușei?
Pagina a fost generata in 2.6842 secunde