Ce faci dacă stai la bloc, iar vecinii nu vor căldură?

3192
2
Ce faci dacă stai la bloc, iar vecinii nu vor căldură? - 12martiefond3-1363100217.jpg

Articole de la același autor

De teama facturilor mari la întreținere și sub scuza că a venit primăvara, iar RADET oricum nu ține cont de temperaturile exterioare și… pompează în același ritm, unii locatari închid când cred ei de cuviință și pentru ore în șir vana de căldură de la subsolul blocului. Acest "tupeu" este aspru judecat de lo-catarii puși în fața faptului împlinit, declanșând adevărate scandaluri în majoritatea asociațiilor de proprietari.


Pe de altă parte, s-a constatat că metoda reduce semnificativ costurile cu căldura în blocurile fără repartitoare, care pot scădea cu circa 30 la sută dacă vana rămâne închisă timp de șase ore. Obiceiul nu datează de ieri, de azi…, iar dacă se recurge la această metodă de comun acord, mai e cum mai e, chiar dacă mai apare câte un "Gigă Contra", căci scopul stopării căldurii este fie realizarea de economii, fie sta-bilizarea unei temperaturi optime în apartamentele fără repartitoare. Când însă fie un reprezentant al asociației, fie unul dintre locatari "îndrăznesc să oprească pe șest căldura", ținându-i pe ceilalți cu orele în frig, chiar și cu prețul unor economii evidente, se declanșează interminabile scandaluri, care se lasă cu reclamații la primărie, OPC, chiar și la poliție. 


"O fi venit primăvara, dar numai în calendar, că asta nu e vreme să stai în casă fără căldură! Avem în bloc câteva familii care s-au opus să ne punem repartitoare, nu sunt restanțieri, se descurcă, dar își permit să coboare la subsol și să închidă căldura când vor mușchii lor. Eu am copil mic și în orele astea pun un radiator în priză. Îmi plătesc ei curentul cumva? Problema e că asociația permite abuzul! Unde pot să-i reclam, că nu te poți înțelege cu ei!" (P. Claudia).


"Nici într-o familie nu oprește căldura fiecare cum i se năzare, darămite într-un bloc cu sute de oameni! Și pe mine mă ustură facturile la căldură, dar nici pe medicamente nu mai vreau să dau banii. E corect să se oprească vana de la subsol după cum vrea fiecare? Nu se strică instalațiile? Ce-ar fi să opresc și eu apa, curentul când am chef?" (Florena Ibraim).


"Nu mai fac față cu întreținerea și am început să închid vana de la subsol, ziua, câteva ore. Cine credeți că-mi sar în cap, aproape să mă linșeze? Exact cei care primesc subvenții, și avem o grăma-dă! Fac scandal tot timpul, am ajuns oaia neagră a blocului, nici măcar președintele nu se ia de ei! Atunci să ne dea primăria la toți subvenții și nu mai închide nimeni căldura!" (O. Trifu).


Acordul proprietarilor!


Președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța, Marcel Dragu, ne-a confirmat că închide-rea căldurii de la subsolul blocului reduce substanțial costurile cu căldura, iar experimentele au demonstrat, de exemplu, că după șase ore de stopare a agentului termic, se pot face economii de circa 30 la sută. Ceea ce nu știu mulți locatari este că o asemenea decizie nu se ia în nume personal, ci doar cu acordul proprietarilor. Cât privește metoda în discuție, este o soluție în primul rând pentru asociațiile fără repartitoare, căci acolo unde există, fiecare închide robineții termostat ca să facă economie. Desigur, dacă se doresc economii mai mari, se poate închide și vana, căci în intervalul respectiv nu se înregistrează nici consum, nici pierderi: "Practica arată că oricând se găsește un nemulțumit care sare că-i trebuie căldură, în special cei care primesc subvenții și le plătește statul grosul întreținerii. Însă dacă se ia hotărâre scrisă, semnată în adunarea generală, cu majoritate de voturi, căldura se poate închide după un program clar stabilit, pe care să-l cunoască toți locatarii, ca să nu mai fie tărăboi! Pot să închidă câteva ore ziua, e treaba lor cum se organizează!"


Procedeul este simplu, nu afectează instalațiile comune și constă pur și simplu în închiderea căldurii de la robinetul general câte ore doresc proprietarii, de obicei pe tur, ca să rămână sub presiune pe retur, așa că temerile unora privind eventualele pagube nu sunt justificate. Toți președinții de asociații cu care am discutat au recunoscut că practica este veche, utilizată în special primăvara și toamna, când vremea nu este foarte rece și că dacă se acționează… pe șest, scandalurile sunt iminente. 


Comentează știrea

mambo
13 martie 2013
Simplu

Pai ce sa faci daca vecini nu vor caldura, tremuri . Bosorogii dupa ce termina cu tremuratul, se duc voiosi la vot sa-l voteze pe Mazare. Ce pacat ca prostia nu doare !!

Acaru' Paun
14 martie 2013
solutii exista!

La noi in bloc s-au montat repartitoare si un echipament automat de echilibrare hidraulica. cine nu vrea caldura, inchide robinetul, cine nu vrea, sta cu el deschis si plateste. La general, comparativ cu anii trecuti, consumul a scazut cu 45%.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4933 secunde