Ce faci când te inundă vecinul?

6501
5
Ce faci când te inundă vecinul? - 12decfond-1323703552.jpg

Articole de la același autor

O conductă spartă, izolare de mântuială… Se mai întâmplă. Se repară, se rezugrăvește. Dar când proprietarul declară că nu-l interesează, chiriașul se spală pe mâini și tu stai cu ligheanul… la sursă mult și bine, încotro? Au fost situații când, din rea voință, avaria nu a fost reparată chiar și într-o lună, ne-a spus președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari.

E clar, lucrurile nu sunt deloc simple, incidente de acest fel par un exercițiu maxim pentru nervii celor care au ghinionul unor vecini necooperanți sau… mârlani, cum le-ar spune ing. Marcel Dragu: "La bloc se întâmplă multe vrute și nevrute, din tot felul de cauze, iar reacțiile locatarilor sunt dintre cele mai neprevăzute, chiar bizare. Însă, pentru o conviețuire cât de cât normală în astfel de spații există legi clare, pe care, în mod normal, trebuie să le respecte fiecare. Iar cei care nu o fac, pot fi trimiși foarte frumos în instanță. Nu e deloc plăcut, însă rămâne ultima soluție, pentru că în caz de inundații, cineva mai trebuie să și repare, să și suporte eventualele pagube. Ce se poate face însă ca vinovații să plătească și, mai ales, să nu mai repete figura?".

Asociația, pe fază!

Primul lucru pe care trebuie să-l facă locatarul care s-a trezit că îi curge apa în apartament este să anunțe asociația de proprietari. Odată semnalată problema, comitetul executiv va trebui să numească două-trei persoane pentru a depista cauza avariei și a face un act de constatare a defecțiunii.

Totul, din cauză că avariile de acest gen pot să aibă mai multe cauze: Obiective (instalație veche, coroziune etc.); Subiective (proprietarul a umblat la instalație, a stricat-o…); l Defecțiunea poate fi la instalația comună a blocului, deci pe verticală); l Avaria se poate produce în partea individuală, pe orizontală.

După ce s-a finalizat această procedură, proprietarul apartamentului în care a fost depistată hiba trebuie înștiințat imediat. Dacă nu deschide ușa din bun simț și refuză să coopereze, atunci, po-trivit legii asociațiilor de proprietari, i se dă un preaviz de cinci zile, pentru a permite accesul instalatorului în apartament, astfel încât defecțiunea să fie remediată și capitolul inundație să fie încheiat: "Au fost nenumărate cazuri când proprietarii n-au permis, nici în ruptul capului, să se spargă în apartamentul lor, nu i-a interesat problema, nefiind direct afectați, iar apa a curs zile de-a rândul, chiar și cu lunile" – ne-a mai spus Marcel Dragu.

Cine plătește reparația?

În situația în care avaria s-a produs dintr-o cauză subiectivă, fie și într-un apartament închiriat (cu sau fără contract de închiriere), proprietarul este cel obligat de lege să suporte contravaloarea lucrărilor de reparații, chiriașul având obligația să plătească cheltuielile de întreținere. Dacă defecțiunea are însă cauze obiective, atunci plata reparației se va face din contul asociației de proprietari.

Acțiune în instanță

Dacă proprietarul în apartamentul căruia a fost depistată cauza defecțiunii nu colaborează în niciun fel, asociația sau proprietarul direct afectat îl pot acționa în judecată, urmând ca ulterior să suporte cheltuielile presupuse de acest demers și să respecte hotărârea instanței. Ar mai exista și posibilitatea sesizării Serviciului Asociații de Proprietari din cadrul primăriei, îndrituit să dispună măsuri de sancționare a locatarilor care nu înțeleg că din moment ce împart atâtea utilități cu ceilalți proprietari, au și obligația să repare atunci când apare o defecțiune. 

Comentează știrea

Rozicrucianul
13 decembrie 2011
O lege de rasu plansu si care trebuie indreptata.

Don presedinte,legea la care faceti referinta este de tot risu.Pliina de comisii,comitete formate ad-hoc pentru niste masuri urgente cu oameni fara specielizare in domeniu.Nu ti se pare prea mult sa stai cu apa curgind in casa?Ce te faci daca este incendiu?.Administratorul care este platit,si nu numai el,trbuie sa se ocupe personal de functionarea in siguranta a tuturor instalatiilor in special a celor comune,electrica,apa ,caldura,luind masuri de mentenanta a acestora dupa reguli stabilite de constructor sau specialisti.Iar cu Serviciul Asociatiei de Proprietari din primarie,las-o balta,asta nici nu exista,Ia verifica matale ce si cite situatii au rezolvat baietii astia,In aceasta activitate,de gestionarea locativa, trebuie sa se implice de la directia sanitara,asigurari,la ISU si disciplina in constructii.Cine nu respecta regulile de convietuire ,,la bloc'',amenda nene,

Gheo
13 decembrie 2011
Pt nr.1

Mai Rozicrucianule matale crezi ca administratorul de bloc e vreun Superman? Crezi ca poate sa sparga usa celui care nu vrea sa deschida? Despre asta era vorba aici. De acord ca legea nu ajuta in astfel de cazuri superurgente. Ar fi fost de folos interventia politiei, abilitata sa sparga usa in cazuri care pun in pericol viata si confortul celorlalti dintr-o cladire. Nu trebuie stat la negocieri cu indivizi care vor sa traiasca in colectvitate dar dupa propriile reguli. Vrei intimitate mergi in padure sau la o margine de sat!

constantinescu
11 mai 2014
nu esti informat corect!

nu stiu de unde ti-ai luat toate informatiile dar sa stii k administratorul nu are functie de instalator si ce-ti mai imaginezi tu...administratorul se ocupa de partea de contabilitate (intocmiri acte,tinut evidenta in registre,fise individuale etc..),incasari(daca nu esti post separat) si de gospodarirea asociatiei(cumpara materiale de curatenie pt fem de servici si cele necesare,consumabile)in salariul acestuia nu intra si functia de instalator ,electrician etc pt k nu este autorizat si legea nu permite asa ceva.ce mentalitate...administratorul care este platit trebuie sa vina sa-mi "traga " apa la wc....un exemplu stupid, corect, dar care nu intra in atributiunile administratorul la fel ca aberatiile mentionate de tine

Răspuns la: O lege de rasu plansu si care trebuie indreptata.
Adăugat de : Rozicrucianul, 13 decembrie 2011
Don presedinte,legea la care faceti referinta este de tot risu.Pliina de comisii,comitete formate ad-hoc pentru niste masuri urgente cu oameni fara...
ramona
13 iunie 2014
inundat

deci am fost inundata de vecina de la et 4, eu stand la et 2; au inundat si pe cei de la 3- nu stiu cum si-au rezolvat problema; am depus plangere penala la politie; nu stiu daca sa merg in tribunal sau nu; tipa de la 4 are un tupeu fara margini, m-a luat cu asiguratorul, cu toate invartelile ei; nici scuze nu si-a cerut si a spus in final ca pe ea cine o despagubeste pt prejudiciul creat ei de ea- a dat-o la intors si spus ca de la subsola a refulat la et 4; mentionez blocul e cu 4 nivele; bine ca are masina ca sa compenseze putina minte data de d-zeu

viorica
13 iunie 2014
vecin plecat

Am fost inundata de vecinul de la 6 , eu stau la 4, administatorul si presedinta nu au avut ce face decat sa opreasca apa . Domnul de la 6 nu sta in bloc si se pare va nimeni nu are nt de tel. Presedinta a spus ca dureaza inca o saptamana.sa vina proprietarul. Problema e... Nu apa calda + tavanul si un perete distrus . Va rog ajutati-ma ! Ce pot face???

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5369 secunde