Medicul de gardă

Ce boli anunță balonarea copiilor? (2)

6163
Ce boli anunță balonarea copiilor? (2) - 20ianmediculdegarda-1327072547.jpg
"Copilul meu se balonează, elimină prea multe gaze, e cazul să-mi fac griji? A depășit perioada colicilor, nu mai e bebeluș, are doi ani și opt luni. Poate fi chestia asta un semn de boală?" - sunt dileme care o macină pe Liliana Baniciu.

v v v

Cu toate că, în general, de când sunt bebeluși, copiii elimină gazele mai mult față de persoanele adulte, flatulența nu este considerată îngrijorătoare. Dimpotrivă, medicul specialist pediatru Chirața Blacioti precizează că eliminarea gazelor este un semn de funcționare normală a organismului. Chiar și în aceste condiții, balonarea exagerată a celor mici poa-te fi semnul unor afecțiuni.

Boli asociate flatulenței

Există situații când balonarea și eliminarea de gaze în exces pot fi simp-tome ale unor afecțiuni, precum giardia, deficiența de lactază, intoleranța la lactoză, malabsorbția, boala celiacă, alergiile la o anumită mâncare, infecții la nivelul stomacului, obstrucții par-țiale ale intestinului, sindro-mul de colon iritabil.

Cum se controlează flatulența la copii?

Eliminarea sucurilor acidulate sau a alimentelor care provoacă balonare pot duce la diminuarea flatulenței. Totuși, dacă micuțul se plânge de dureri abdominale, la care se adaugă și eliminarea exagerat de mare a gazelor, este cazul să se ceară părerea unui medic. Specialistul va dispune efectuarea unor investigații, pe baza cărora va constata dacă flatulența este, într-adevăr, un simptom al unei boli sau se datorează unei situații de moment. Este bine de știut că și atunci când mestecă gumă, copiii mai mari înghit aer, care provoacă, de asemenea, balonarea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
Stire din Diverse : Risotto cu broccoli la cuptor
Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Sănătate : Cum să ne menținem creierul sănătos
Pagina a fost generata in 0.9113 secunde