Medicul de gardă

Cariile dentare nu-i iartă nici pe bebeluși?

395
2
Cariile dentare nu-i iartă nici pe bebeluși? - dinti-1339537643.jpg
"Am un copil în vârstă de nouă luni. Îi ies dințișorii și e tare agitat. I-am tot dat seara câte un biberon cu ceai îndulcit, ca să-l liniștesc, e bună metoda. Problema e că doi dințișori din față au început să arate cam ciudat, au un fel de dungi închise la culoare, iar medicul de familie mi-a interzis zahărul sub orice formă, pe motiv că o să aibă carii. Dar ce, laptele de mamă e sărat? E posibil ca un copil atât de mic să aibă probleme cu dantura?" (Svetlana Arghirov).

v v v

După cum ne-a explicat dr. Chirața Blacioti, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed, laptele matern și cel de vacă nu produc carii, însă îndulcirea sau consumarea acestora pe timpul nopții contribuie din plin la formarea a ceea ce se numește "carie de biberon". Acest tip de carie apare la scurt timp după erupția dinților de lapte, se extinde rapid și poate afecta serios dantura copilului. Față de caria obișnuită, care apare din cauza depunerilor alimentare, cea de biberon apare pe dinții din față, în mod special pe cei superiori, dinții inferiori fiind mai greu afectați deoarece sunt spălați de salivă și protejați de buza inferioară. În acest ultim caz, dinții sunt afectați în ordinea în care erup, caria manifestându-se sub forma unor pete sau dungi maronii sau albe, exact ce ați observat și dumneavoastră la dinții copilului, stimată doamnă Arghirov.

Cauze

Alimentația copilului (administrarea nocturnă cu biberonul a diverselor băuturi îndulcite), de-seori însoțită de igiena incorectă a gurii, reprezintă cauzele principale ale apariției cariei de biberon. O altă cauză poate fi și tratamentul de lungă durată al bolnavilor cronici, cu medicamente ce conțin multe zaharuri. Din păcate, există mame care necunoscând consecințele acestei afecțiuni, nu acționează la timp. Așa se face că la mulți copii cu carie de biberon dințișorii arată urât. Mai mult decât atât, există riscul ca, mai târziu, copilul să prezinte defecte de vorbire, de masticație, cu toate urmările de rigoare.

Comentează știrea

www.candipharm.com/
16 decembrie 2022
www.candipharm.com/

https://www.candipharm.com/

MorrisLet
29 decembrie 2022
MorrisLet

plaquenil online friends program plaquenil online friends program

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 02 Iunie 2012
Stire din Sănătate : Pui copt cu caise
Sâmbătă, 26 Mai 2012
Stire din Sănătate : Rețete pentru pici
Pagina a fost generata in 1.4767 secunde