SEMNALE

Caloriferele asmut locatarii pe președinți de asociații

2553
Caloriferele asmut locatarii pe președinți de asociații - 3483b84572fb51debfa936911c981a7c.jpg
Scopul montării repartitoarelor - acela de a se plăti facturi mai mici la căldură - poate fi atins numai dacă locatarii știu să le folosească în mod corect! Iar dacă nu știu, trebuie ajutați!

Scriam în ziarul nostru de ieri despre nemulțumirile pe care le-au creat în asociațiile de locatari reglementările Ordinului ANRSC nr. 343/13 iulie 2010, potrivit căruia firmele de repartitoare și asociațiile de proprietari sunt obligate să finalizeze, în acest an, inventarul suprafeței echivalente termic din subsolurile blocurilor. Oamenii sunt sceptici că după o asemenea inventariere se va reuși determinarea contribuției corecte ce trebuie să revină fiecărui proprietar pentru părțile comune.
Președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari, Marcel Dragu, atrage însă atenția că inventarierea nu-și poate dovedi eficiența dacă unii locatari continuă să ignore instrucțiunile de folosire corectă a acestor instrumente de măsură: "Categoric, cu repartitoare se plătește mai puțin! Altfel, nu și-ar avea rostul investiția! Problema e că sunt locatari, și nu puțini, care nu le folosesc corect, iar când se uită la vecinul cu situație locativă similară și vede o sumă mai mică, sare ca ars! Mai rău e când vede că vecinul fără repartitor plătește mai puțin ca el! Eu cred că și pre-ședinții de asociație trebuie școliți, ca să-i informeze pe oameni ce au de făcut. Dacă nu au aceste cursuri, să vină la noi, le dăm documente ca să-și învețe locatarii cum să folosească repartitoarele, asta, ca să nu-și mai fure singuri căciula! O să dau numai un exemplu: folosirea repartitoarelor în tandem cu robineți termostatați în necunoștință de cauză poate să ducă la un consum și plată mai mari".

Cerc vicios
Formulele complicate de calcul folosite de firmele de furnizoare alimentează un sentiment de neîncredere, mai ales în situațiile ilare când cei care nu au repartitoare plătesc mai puțin decât cei care au: "L-am rugat pe președinte să rupă contractul cu firma care ne-a pus repartitoarele, dar ne-a spus că la ce clauze sunt, ar fi niște pierderi, mamă, mamă! Tot pe noi ne-a certat că nu le folosim corect! Ce, sunt așa o mare filozofie apa-ratele astea? E de râs, cu reparti-toare să plătești mai mult decât fără!" – ni s-a plâns Ionel Musciu.

Cum să păstrați căldura în casă
- Pentru a nu avea surpriza că repartitorul… nu-și face treaba, specialiștii recomandă ca atunci când deschideți fereastra, să închideți caloriferul, pentru că altfel repartitorul va înregistra la maxim. Ideal ar fi să închideți caloriferul chiar cu un sfert de oră înainte de a aerisi, pentru că acea căldură se va pierde oricum - La repartitoarele care citesc și temperatura din apar-tament, să nu se deschidă calo-riferul imediat după închiderea ferestrei, ci după egalizarea temperaturii (15 minute) - Camerele nefolosite trebuie să aibă caloriferul la o temperatură minimă - În camerele folosite, robinetul trebuie setat să închidă caloriferul la temperatura optimă de confort. Cu cât temperatura din casă este mai mare, cu atât camera va pierde mai mult în exterior din căldura înregistrată de repartitor - Când plecați de acasă, lăsați robinetul deschis numai într-o cameră, care poate fi folosită imediat pentru a vă încălzi după frigul de afară. Restul camerelor se pot încălzi după ce au fost deschise robinetele - Când caloriferul este acoperit cu lucruri puse la uscat, aparatul va înregistra o temperatură mai mare, chiar dacă în apartament este cedată puțină căldură. La fel de important este să existe spațiu sub calorifer, pentru a intra aerul rece spre a fi încălzit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 25 Noiembrie 2010
Stire din Cetățenești : "Sesam, deschide-te!"
Pagina a fost generata in 0.3877 secunde