Medicul de gardă

Bruxismul (scrâșnirea dinților) la copii

462
Bruxismul (scrâșnirea dinților) la copii - 30martiemedicul-1333118814.jpg
"Copilul meu are nouă ani și de la un timp scrâșnește mereu din dinți. La început numai ziua, în ultimul timp, văd că dinții îi scrâșnesc rău și noaptea. Sunt îngrijorată, ce-i de făcut?" (Elena Suciu).

v v v

După cum ne-a explicat medicul primar pediatru Anca Sima, din cadrul Clinicii Homeomed, scrâșnirea dinților la copii (bru-xismul) nu se manifestă doar ziua, ci și în timpul nopții, când copilul doarme. De aceas-tă tulburare suferă circa 20 la sută dintre copiii cu vârsta până în 11 ani, în realitate, numărul putând fi chiar mai mare, căci există părinți care ignoră aceste manifestări.

Cauzele sunt multiple

De regulă, bruxismul apare în intervalele de vârstă trei-șase ani și 10-12 ani. Un episod poate dura patru secunde și se petrece de circa șase ori într-o oră. De cele mai multe ori, tulburarea dispare odată cu erupția dinților permanenți, de aceea medicii cred că nu se impune tratarea scrâșnirii dințișorilor de lapte. Asta nu înseamnă că tulburarea nu poate fi semnul unor boli ascunse, care trebuie neapărat descoperite. Cât privește cauzele, acestea pot fi de la disconfortul provocat de creșterea dentiției și până la dezechilibrul sistemului nervos. De departe, în majoritatea cazurilor, senzația neplăcută datorată schimbării dinților de lapte cu cea permanentă este cauza cea mai întâlnită a bruxismului. În somn, scrâșnirea survine mai ales la copiii care obișnuiesc să respire pe gură, au amigdalele inflamate, alte probleme respiratorii sau probleme psihice. De aceea, tulburările de comportament, hiperactivitatea, dezechilibrele nervoase pot fi asociate de multe ori cu bruxismul la copii, ceea ce înseamnă că emoțiile de la școală sau de acasă, oboseala și un program dezordonat îi pot face să scrâșnească din dinți.

Referitor la tratament, după un simplu consult stomatologic se poate afla dacă tulbu-rarea va dispărea odată cu înlocuirea dinților temporari sau e vorba de alte cauze, care trebuie tratate. De obicei, tratamentul constă în folosirea unei gutiere din cauciuc moale, ca o barieră între dinții de jos și cei de sus. Dacă obiceiul are cauze psihologice, pentru ca micuțul să-și redobândească liniștea, va fi nevoie de consilierea unui specialist.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Martie 2012
Stire din Diverse : Rețete pentru pici
Pagina a fost generata in 0.3664 secunde