Bolnavii închipuiți și-ar putea lua adio de la pensii

7531
Bolnavii închipuiți și-ar putea lua adio de la pensii - c5f1ae9e1dd686b68d6742d282dffe55.jpg

Articole de la același autor

Medicii responsabili pentru eliberarea de adeverințe false ar putea fi excluși din sistem, potrivit proiectului Legii unice a pensiilor l 13.924 de dosare pentru pensie pe caz de boală sunt înregistrate, până în prezent, la nivelul județului Constanța.

Din cei 5,5 milioane de pensionari la nivel național, peste 900.000 sunt pensionați pe caz de boală, dosarele de invaliditate putând fi reverificate după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.
Aproape că nu există zi în care să nu ni se atragă atenția că deficitul bugetului de pensii a atins cote alarmante, el ajungând în 2009 la aproape 1,5 miliarde euro. Nu doar politicienii de vârf ai țării sunt de părere că s-a ajuns în această situație întrucât sute de mii de oameni beneficiază de pensii de boală în mod nemeritat, ci și oamenii simpli, care cred că au printre ei astfel de... profitori.
"Problema cu pensionarea pe relații unde trebuie este veche. Chiar un unchi de-al meu, care știe croitorie de lux, s-a pensionat pe caz de boală ca să poată lucra liniștit acasă croitorie. Avea clienții lui, printre care și persoana care l-a ajutat cu dosarul. Sunt mulți profitori în România, printre care și o altă cunoștință a mea care, la 42 de ani, s-a operat de fibrom cu doi ani înaintea mea și s-a pensionat pe caz de boală, plângându-se unde a știut ea că nu mai poate munci. Culmea este că și eu sunt pensionată de fibrom, dar muncesc și, la 46 de ani, nu mi se pare corect să plătesc pensia acelei femei.
Aud vorbindu-se zilele astea despre noua lege a pensiilor și despre verificarea dosarelor pe caz de boală și mă gândesc ce câștig va fi din moment ce tot medicii fac verificările? Ca să fiu cinstită, nici nu știu dacă se poate schimba ceva! Prin ce metode se pot verifica pensiile astea și, oare, vor răspunde doctorii care au dat acte medicale false? Dar pe băgătorii de seamă din Parlament nu-i ia nimeni la puricat pentru că nu au făcut o legislație clară și dură până acum și au încurajat furtul din bugetul de pensii?" – Maria S., 46 ani, din Constanța.

Măsuri pentru descurajarea pensionărilor de invaliditate
Prin proiectul Legii unice a pen-siilor, Guvernul vrea să descurajeze pensionările considerate abuzive, nejustificate medical, prin înlocuirea documentelor medicale completate de medicul specialist cu raportul medical de evaluare completat de medicul asigurărilor sociale.
În acest context, Kristina Mutiș, purtător de cuvânt la Casa Județeană de Pensii Constanța, ne-a explicat că în noua lege se prevăd reglementări suplimentare, cu termene și mai ales cu penalizări, la procedura de expertizare medicală. În acest mod se asigură creșterea responsabilității medicu-lui asigurărilor sociale. În sprijinul acestuia, legea prevede posibilitatea încheierii de convenții între casele de pensii și spitale, laboratoare, clinici, etc. pentru reverificarea dosarelor medicale la care există suspiciuni, cel puțin asta se arată în expunerea de motive a proiectului legii sistemului unitar de pensii.
De asemenea, proiectul de lege prevede că acordarea gradului III de invaliditate în cazul persoanelor cu boli obișnuite sau accidente nelegate de muncă se va face numai după împlinirea vârstei de 45 de ani, celelalte persoane din această categorie putând beneficia de recalificare și reinserție profesională.

Procedura verificării dosarelor
Reprezentanta Casei Județene de Pensii Constanța a ținut să pre-cizeze că numărul total al dosarelor privind pensia de invaliditate înregistrat până în prezent la nivelul județului nostru este de 13.924. Dintre acestea, 918 dosare sunt pentru gradul I de invaliditate, 8.208 pentru gradul II și 4.798 dosare pentru gradul III de invaliditate.
Cât privește procedura de verificare a dosarelor aflate actual în plată și care sunt supuse revizuirii medicale, aceasta se va face, la proxima revizuire, în baza criteriilor noii legi, desigur, după ce legea va intra în vigoare.
Kristina Mutiș ne-a mai spus că persoanele care dețin date care să dovedească suspiciunile asupra unor beneficiari de pensie de invaliditate sunt rugate să înainteze reclamațiile către Comisia de expertiză medicală și recuperarea capacității de muncă a Casei Județene de Pensii, care funcționează în cadrul Policlinicii nr. 2 din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6048 secunde