SEMNALE

Bani ar fi, numai că legea li s-a pus de-a curmezișul

1350
Bani ar fi, numai că legea li s-a pus de-a curmezișul - a10a8682253b9363a913fadc30179836.jpg
Este un subiect la ordinea zilei: statul nu mai vrea, sau mai bine zis nu-și mai permite să fie așa de generos ca până acum, iar pentru asta reevaluează și regândește întregul sistem de asistență socială. De exemplu, printre ajutoarele date nevoiașilor de la sate se numără și cele pentru încălzirea locuințelor, ale căror criterii de acordare au suferit, în ultimul timp, serioase modificări legislative.

Una dintre condițiile recent impuse de Guvern, pentru ca o familie din mediul rural să primească ajutorul pentru lemne este ca aceasta să dețină acte de proprietate pentru locuința ce urmează a fi încălzită cu subvenție de la stat. Chiar dacă familiile respective îndeplinesc toate celelalte condiții, dacă nu au act de proprietate pentru casă, își pot lua adio de la acest ajutor. Paradoxal, este vorba despre locuințe construite în urmă cu douăzeci, treizeci sau chiar cincizeci de ani, iar situația a bulversat mediul rural.

Cum se măsoară sărăcia sau bogăția unui sat?
Două sunt unitățile de măsură: fie la nivel de gospodărie sau individ, fie prin indicatori pe total sat, ambele la fel de importante. Lipsa de calificare, ocuparea în agricultură și izolarea aduc după ele venituri reduse, locuințe insalubre, sănătate precară, mentalități care favorizează un mod de viață centrat pe supraviețuire, nicidecum pe creștere sau pe dezvoltare.
O familie pentru care sărăcia pare eternă este și cea a Virginiei Ciobanu (48 de ani), din localitatea Ciobanu, persoană cu mari probleme de sănătate, a cărei singură sursă de venit este o pensie de 234 lei. Locuiește într-o casă dărăpănată, fără să-și permită luxul de a o renova, dar nici măcar de a o încălzi în această iarnă, pentru că primăria nu-i mai acordă ajutorul pentru lemne, cu toate că îndeplinește toate condițiile legale, mai puțin ultima dintre ele, cea referitoare la actul de proprietate.

Primăria, obligată să respecte legea
Secretarul primăriei Ciobanu, Marian Vrânceanu, cunoaște situația acestei familii, însă nu poate aviza favorabil cererea pentru în-călzire din cauza inexistenței actelor de proprietate ale locuinței. Or, OUG nr. 86 din 2010, ca și HG nr. 996 din 2010 interzic acordarea ajutorului persoanelor care nu dețin act de proprietate pentru locuință: "Sunt oameni pensionari, săraci (circa 60 la sută din totalul localnicilor), vai de capul lor, unii stau și de 50 de ani în aceste case, dar nu putem să le dăm ajutorul pentru că este ilegal. Anul trecut am onorat 1.700 de cereri, la un total de 4.000 de locuitori, iar anul acesta, cu noile condiții, putem să dăm numai la 124 de familii. Nu știu ce să mai spun, poate că cei de la Agenția de Prestații Sociale Constanța au vreo soluție, ne pare rău de oameni, dar suntem depășiți de situație!".

"Nu ține de noi!" – este replica AJPS
Cum nimeni nu trebuie să fie deasupra legii, Mariana Fătu, purtător de cuvânt în cadrul Agenției Județene de Prestații Sociale Constanța (AJPS), ne-a explicat că singura implicare a instituției pe care o reprezintă este aceea de a solicita Ministerului Muncii fondurile pentru acest tip de ajutoare, care se aprobă numai prin dispoziția primarului, desigur, cu respectarea legii: "Nu ține de noi, nu dăm noi aprobările, noi doar primim situația de la primării, dar nici nu putem să încălcăm acest act normativ!".
Ca să intre în posesia actelor de proprietate pentru casele în care locuiesc de zeci de ani, oamenii trebuie să deschidă o acțiune de constatare la judecătorie, care costă cel puțin 1.000 lei, bani de care nu dispun.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.356 secunde